Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Rekreačná chata na brehu vodnej nádrže Lipno

Zverejnené: 2. 1. 2023

Chata pre športovo založenú rodinu na brehoch nádrže Lipno nahradila typové “Áčko” zo 70. rokov. Pozemok izoluje od regionalnej železničnej trate aj okolitej zástavby vzrastlá zeleň. Za spomínanou traťou, asi sto metrov od chaty, sa otvára hladina Vltavy, ktorá v tomto mieste ústi do nádrže Lipno.

Foto: Tomáš Mach

Podľa slov architektky Gabriely Královej v tvarosloví stavby možno nájsť viaceré princípy šumavského staviteľstva, či už kompaktný tvar tak aj orientáciu stavby po vrstevnici, krytý a zapustený vstup, alebo výraznú artikuláciu (predsadenie) štítu. Výškové zarovnanie žľabov s nadpražím okien a dverí do jednej horizontálnej línie interpretuje autorka ako súčasné stvárnenie rímsy. Jednopodlažnú stavbu rozširuje obytné podkrovie. Celkovo má chata 118 m² zastavanej plochy.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Všade vládne vôňa a štruktúra lesa

Hlavný obytný priestor na prízemí je sústredený okolo dominantného štvorcového okna v štítovej stene. To smeruje k výhľadom na Lipno v pozadí s vrcholmi Smrčina a Hraničník. Ostatné okná majú priamy výhľad do lesa. Les je prítomný aj v interiéri a to materiálom, vôňou aj farbou. Prízemie zahŕňa tiež jednu malú izbu, kúpeľňu, práčovňu, saunu a sklad športového a technického vybavenia. Podkrovie zastrešuje kúpeľňu, komoru a dve spálne s kruhovým oknom v štíte, rámujúcim ďalšie vrcholy v okolí.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Skutočne priestranná terasa

Tri strany domu lemuje drevená terasa. Jej premenlivá šírka vytvára spolu s výrazným presahom strechy priestor na rôzne využitie ( či už kryté sedenie tak aj napríklad odpočiváreň sauny, priestor pre drevo a bicykle atď.).

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

CLT panely na konštrukcii a strešná krytina Prefa

Konštrukcia stavby z CLT panelov je priznaná v interiéri ako finálna pohľadová vrstva. Drevené steny dopĺňa masívny trámový strop, zaklopený biodoskou. Difúzne otvorenú skladbu zo strany exteriéru zakončuje prevetrávaná fasáda. Obklad tvoria zvislé smrekovcové profily, okná sú doplnené integrovanými posuvnými okenicami. Ako strešnú krytinu zvolia architektka systém Prefa z falcovaného plechu.

Pohľadové drevo v interiéri je natreté tvrdým voskovým olejom s bielym pigmentom a UV filtrom. Pri stave bolo použitých 50 m³ dreva. Viac ako 90% percent celkového objemu stavebných materiálov pochádza z lokálnych zdrojov.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Zdroje:

https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/chata-na-lipne-cr.html

http://lesarchinautes.fr/?page_id=6987

Autor: Les Archinautes, Linka 1)redakčne upravené
Foto: Petr Polák a Tomáš Mach

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama