Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa

Zverejnené: 31. 7. 2019

High-tech budova je hotová. Moderný dizajn nového Technologického centra na okraji Paríža svojou organickou formou korešponduje s najnovšími trendmi súčasnej architektúry. Rohy sú minulosťou. Projektovanie a realizácia budovy zaoblených tvarov bola výzva, ktorá sa v každom ohľade vyplatila. Skvelé!

Architektka Cristie Blazkowski ovládla svojim jedinečným prístupom, inteligenciou a šarmom obrie stanovisko v Paríži. Pôsobivý pritom nie je len strieborný megaobjekt.

„Architektúra zostáva stále doménou mužov a je výzvou pre každú ženu,” vysvetľuje Cristie Blazkowski. „Jednak musí človek vystupovať sebavedomo, jednak je účastníkov stavby mnoho a je ťažké vyhovieť každému. V našej práci je najdôležitejšie zaistiť, aby všetci ťahali za jedno lano. To sa podarí, pokiaľ človek preukáže schopnosť presadiť sa a prejaví disciplínu, ale tiež ak je otvorený a flexibilný,” vie architektka z vlastnej skúsenosti. Cristie Blazkowski je medzitým už štyri roky projektovou manažérkou architektonického tímu Silvio d' Ascia Architecture sídliaceho v Paríži. Kancelária o sebe dala v posledných rokoch vedieť predovšetkým vo verejnom priestore, k jej projektom patrí napr. stanica v Turíne a Neapoli. „Pracujeme veľa so štúdiami a dátami a posudzujeme okolie mesta, aby sme mohli rozvíjať architektúru zajtrajška.”

Moderné architektonické tvaroslovie

Z diaľky to vyzerá ako obrovské strieborné ufo: Technologické centrum na okraji Paríža patrí k najmodernejším zariadeniam svojho druhu a ako magnet k sebe priťahuje pozornosť v inak skôr obyčajnej priemyselnej oblasti. Pôdorys svojou formou trochu pripomína predimenzovaný ochranný pancier. „Pri pohľade na budovu musím vždy myslieť na R2-D2 z Hviezdnych vojen,” hovorí Blazkowski. Hlavnou myšlienkou tohto návrhu bolo koncipovať pevnosť, ktorá perfektne ochráni svoj špičkový technologický obsah.

Vznikla budova so zaoblenými rohmi a puncom futurizmu. Vonkajšie opláštenie budovy je kompletne z hliníkových šindľov, celkom ich je 20 000. Základným motívom projektu bol súlad tradície a moderny: „Tradícia sa tu odráža v šindľovej fasáde v podobe chrámu, ktorá je v Paríži tradične zastúpená u budov z 19. storočia. U našej stavby sa jednalo o novú interpretáciu podoby, vzdialenú obvyklým hranatým „škatuliam“ a smerujúcu k súdobému tvarosloviu.”

Inštalácia Prefa šindľov
Inštalácia Prefa šindľov

Robustný spoľahlivý obal

Kvalitná hliníková fasáda skutočne vyhovela požiadavkám Technologického centra. Poskytuje spoľahlivú ochranu cennému obsahu. Hliník je ľahký, silný, trvanlivý, flexibilný a dá sa dobre recyklovať. Nie je divu, že tento kov inšpiruje architektov, inžinierov, umelcov aj mnohých ďalších k novým a zaujímavým spôsobom využitia. „Videli sme produkty PREFA na jednom veľtrhu a intenzívne sme o projekte diskutovali. Nakoniec sme sa rozhodli pre strešné a fasádne šindle, pretože nás presvedčili referenčné projekty,” hovorí architektka. Pretože produkty PREFA ani nehrdzavejú ani sa nelámu, je strecha v tomto ohľadu bezúdržbová.

Náročne zaoblená fasáda

Kto plánuje moderné objekty odvážnych tvarov, stojí pred veľkými výzvami. Nápadito zakrivené plochy budovy vyzerajú dobre, realizácia je však komplikovaná. „S tímom firmy Raimond sme sa zoznámili až počas práce na projekte. Výsledok je presne taký, aký sme očakávali,” vyjadruje Blazkowski spokojnosť s realizátorom. Deväť mesiacov trvala „mravčia“ práca pokrývačov na stavbe, šindle boli pokladané s milimetrovou presnosťou. „Bola to výzva pre všetkých zúčastnených, ale spolupráca s firmou PREFA a so stavebnou firmou bola veľmi dobrá. Pre perfektné lícovanie bola potrebná presnosť na milimetre.” Námaha sa vyplatila. Záleží na architektovi, či architektúra pôjde novými cestami, veď každé miesto, každá budova a každá funkcia je iná.

Pohľad na Technologické centrum na okraji Paríža je skutočne mimoriadny. Novátorsky riešená budov so strieborným opláštením je všetko možné, len nie všedná. Stavba bola výzvou. „Vopred sme museli vykonať množstvo prepočtov, aby všetky štyri strany budovy na seba presne nadväzovali. Pretože sú steny zaoblené, muselo všetko perfektne lícovať, aby vo výsledku vznikol harmonický celok,” vysvetľuje Ronan Lelievre, stavbyvedúci firmy Raimond, špecializujúci sa na strešné a fasádne systémy.

Budova Technologického centra so zaoblenými rohmi a puncom futurizmu. Vonkajšie opláštenie je kompletne z hliníkových šindľov
Budova Technologického centra so zaoblenými rohmi a puncom futurizmu. Vonkajšie opláštenie je kompletne z hliníkových šindľov

Práca na mieru ako rozhodujúca požiadavka

Raimondov tím pracoval s produktmi PREFA po prvýkrát. Našťastie je materiál ľahko tvarovateľný a montáž je jednoduchá. Na realizáciu štyroch kupolí na „rohoch budovy” bolo potrebné každý jednotlivý šindeľ prepočítať a prerezať s milimetrovou presnosťou. V dielni tak bolo vopred pripravených celých 42 radov a každý dielik dostal číslo. Na stavbe potom boli strešné a fasádne šindle pokladané podľa výkresu. Na zaoblené časti boli použité menšie formáty, takže sa podarilo realizovať všetky tvary. Výsledkom je estetická stavba priťahujúca pohľady. „Za povšimnutie stojí, že strecha perfektne lícuje s fasádou, nie sú vidieť žiadne prechody ani škáry. Uhly sú tiež zaguľatené a preto na všetkých štyroch rohoch vzniká dvojité zakrivenie,” dodáva Lelievre. Čo v teórií vyzerá ako ľahké, je v praxi majstrovský výkon. „Realizovať projekt bolo skutočne veľmi náročné. Ale všetci sme do toho dali maximum a vzniklo niečo mimoriadne.”

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Fascinujúca fasáda
Dom ako socha
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Ocenené produkty na veľtrhu ForArch 2018

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama