Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Domy uprostred vodnej ríše

Zverejnené: 26. 12. 2020

Drahé bývanie v centre Amsterdamu priviedlo architektonickú kanceláriu Attika na myšlienku, vybudovať rodinné domy na dvoch umelých ostrovoch uprostred vody. V Zeeburgerbaai sa tak zrodil unikátny projekt pod vedením Susanne Anibovej, ktorá na stavbe od samého začiatku pracovala spoločne s budúcimi majiteľmi. K slovu tu prišli aj produkty značky PREFA Aluminiumprodukte, ktoré Anibová zvolila kvôli ich vysokej kvalite.

Vysoký záujem o bývanie rovná sa vysoké nájmy. Táto jednoduchá rovnica platí bohužiaľ aj v Amsterdame, kde sa bývanie stalo extrémne drahým luxusom. Našťastie ale možnosť novej výstavby umožňujú vďaka moderným technológiám tiež všadeprítomné vodné plochy. A ako vieme, voda má doslova zázračné schopnosti. Dokáže upokojovať, zbavovať starostí a liečiť.

Štvrť Zeeburgerbaai na okraji holandskej metropoly Amsterdamu sa nedávno stala synonymom pre harmonické bývanie uprostred vodnej hladiny. Na vode tu "pláva" komplex rodinných a bytových domov, ktoré vytvorila architektka Susanne Anibová. Bývanie pre desiatky rodín je tiež unikátne vďaka svojej hliníkovej fasáde.

Umelo vytvorené ostrovčeky a okolo nich len pokojné špliechanie vody ... Presne v takomto prostredí vyrástlo v Zeeburgerbaai štrnásť domov a dvojdomov, ktoré sú si podobné a napriek tomu v zásadných detailoch tak iné. Pocit dokonalej harmónie a miernej izolovanosti od ruchu holandského hlavného mesta poskytuje rezidentom most, cez ktorý sa na ostrovčeky dostávajú. „Voda je živel, ktorý má na našu psychiku nesmierne upokojujúce účinky. Dokáže liečiť, zmierňovať stres a vie navodiť pocity odpočinku a relaxácie. Nie nadarmo väčšina ľudí trávi svoju dovolenku alebo chvíle voľna práve pri vode," vysvetľuje architektka Susanne Anibová. Amsterdam je navyše s vodným živlom spojený ďaleko viac než akékoľvek iné mesto, aj preto bolo len otázkou času, než niekto Holanďanom ponúkne pôsobivé bývanie práve nad vodnou hladinou.

Architektúra

Hoci sa každý z domov v Zeeburgerbaai líši, jedno majú spoločné: nezameniteľný rukopis autorky návrhu. Tá pritom počas realizácie dala dostatok priestoru i budúcim obyvateľom, aby si mohli k rodiacej sa stavbe povedať svoje. „Bavila ma spolupráca s klientmi, ktorí boli často plní prekvapivo dobrých nápadov, ako môžu svoje bývanie ešte vylepšiť a odlíšiť ho od okolitých domov. Vďaka tomu sa každý majiteľ vo svojom domčeku spozná a bude hrdý na to, že stavba odráža aj niečo z neho samotného," hovorí Anibová.

Odolné materiály

Vytvoriť originálne bývanie na vodnej hladine nebol až taký problém. Skutočnou výzvou bol ale výber materiálu, ktorý bude dostatočne krásny a súčasne aj dostatočne odolný na to, aby dokázal dlhú dobu vzdorovať rozmarom počasia aj samotnému vodnému živlu. „Bolo teda jasné, že niektoré materiály musíme vopred vylúčiť - ani nie tak z hľadiska dizajnu, ako skôr funkčnosti. Po dlhom zvažovaní a úvahách sme sa nakoniec zoznámili s hliníkovými profilmi spoločnosti Prefa, predovšetkým s fasádami Prefalz. A v ten moment bolo jasné, že sme našli to pravé," dodáva ďalej Anibová. Tú na hliníkových materiáloch nadchla dlhá životnosť aj farebná stálosť, ktorú majitelia v toku času ocenia stále viac. Pretože fasáda ich domov nebude starnúť a bude im dokonale slúžiť najmenej celú jednu generáciu.

Projekt Zeeburgerbaai

• Lokalita: Holandsko
• Architekti: Attika Amsterdam, arch. Susanne Anibová

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Kristian Hanko, redakčne upravené
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama