Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

V Českej republike pristálo UFO

Zverejnené: 21. 10. 2019

Vďaka mladým architektom - Jakubovi Našincovi a Alešovi Kubalíkovi - sa objavila v Dolných Brezanoch (ČR) unikátna stavba silne pripomínajúca UFO. Názov veľa napovedá o jej tvare a takisto o fasáde, ktorá je na ploche zhruba 1960 metrov štvorcových pokrytá 20 000 kusmi falcovaných strešných šindľov Prefa.

Budova novej športovej haly bola v roku 2018 ocenená cenou architektov, vyhrala v súťaži Stavba roka 2018. Hala v tvare rotačného elipsovitého telesa slúži na organizovanie športových, kultúrnych a spoločenských akcií a voľne nadväzuje na miestnu základnú školu. Tvar haly je oblý, abstraktný a jej kovový povrch zrkadlí okolie. Zvlášť v žiare nočného osvetlenia pôsobí ako kulisa niečoho výnimočného až nadpozemského. Fasáda budovy je na ploche takmer 2000 metrov štvorcových pokrytá 20 000 kusmi hliníkových strešných šindľov. Moderná stavba netradičného tvaru skrýva veľké športoviská a tribúnu s kapacitou 250 miest.

Mladí architekti Jakub Našinec a Aleš Kubalík z ateliéru Sporadical vytvorili neobyčajný návrh obyčajnej stavby, akou športové haly mnohokrát bývajú. Zasadená do inak výstavbou nedotknutého miesta, ponúka tento objekt v areáli základnej školy v obci Dolní Břežany veľmi netradičný pohľad. Súťažný návrh, ktorý zaujal aj miestneho starostu, vystihuje nielen vkus, ale aj atmosféru obce blízko Prahy. Určite nie je konzervatívny, na druhú stranu korešponduje s inovatívnou strategickou koncepciou územného plánu obce. Obaja architekti najskôr pochybovali o tom, že by ich progresívny návrh mohol vo výberovom konaní vyhrať. "Pýtali sme sa stále sami seba: Nie je to príliš ?," priznávajú architekti. Odpoveď znie: nebolo.

Falcovaná krytina ako základ

Poloha športovej haly predurčila jej aktuálny vzhľad. Okolité priestranstvo východne od obce tvoria iba polia. Nič viac. Voľnosť priestoru poskytla voľnosť aj návrhu, do ktorého architekti Sporadicalu vždy zapájajú okolitú krajinu. Na druhú stranu priznávajú, že museli pracovať aj s vedomím, že v budúcnosti bude v danej lokalite situované centrum novej časti obce. Presný koncept využitia okolitých pozemkov však nepoznajú a tak sa snažili architektonickým návrhom odpovedať na aktuálne požiadavky stretávajúce sa s neznámou budúcnosťou. Pripodobňovanie ku kozmickej lodi je tak celkom cielené. "Žiara nočného osvetlenia zrkadliaca sa v zaoblenej hliníkovej fasáde má evokovať pocity mimozemskej prítomnosti," hovorí Aleš Kubalík. Moderná stavba budovy netradičného tvaru aj vzhľadu sa stáva inšpiráciou pre okolie. Akoby šupinatý povrch fasády tvorený jednotlivými falcovaným šindľami evokoval mnohotvárnosť budúceho využitia haly. Tá bude slúžiť nielen pre žiakov priľahlej základnej školy, ale aj pre kultúrne, spoločenské a športové podujatia lokálneho charakteru. Účelnosť haly umocňuje plocha samotného športoviská veľkého 25 na 45 metrov a tribúny s kapacitou 250 miest.

Jasný výber

Je všeobecne známe, že projektom práca architektov nekončí. Rozhodnutie o víťaznej podobe športovej haly padlo koncom roka 2013. "Od tej doby sme strávili nad týmto projektom ďalších päť rokov. U českých projektov sa snažíme zúčastňovať všetkých fáz výstavby, "hovorí Jakub Našinec a upresňuje:" Nákres bol len začiatok. Na stavenisko sme dochádzali aj dvakrát týždenne. Náročný projekt s radom neštandardných detailov vyžadoval našu prítomnosť. "Čo sa materiálu týka, PREFA falcovaný šindeľ bol jasnou voľbou. Táto hliníková krytina je im známa z budovy Fakulty architektúry ČVUT. "Strešné šindle sú extrémne ľahké a tvárne. Dá sa s nimi pokryť vlastne takmer čokoľvek a s takmer milimetrovou presnosťou. Preto boli pre náš koncept najvhodnejšie,"zdôrazňuje Kubalík.

Presadí sa pokroková architektúra, ktorá prekvapuje?

Aleš Kubalík a Jakub Našinec sa spoznali počas prvého semestra na fakulte architektúry. Obaja mladí architekti následne po štúdiu založili ešte s ďalšími kolegami, Jozefom Kocian a Veronikou Sávovou, architektonický ateliér "Sporadical". Kancelária získava stále väčšiu popularitu a to nielen v rámci Českej republiky. Svojim progresívnym prístupom totiž púta pozornosť zahraničia. Občas, ako priznáva Jakub Našinec, doslova prestrelia. "Neštandardné a inovatívne návrhy prezentujeme možno až moc často. V rámci niektorých výberových konaní nás to zráža na druhé-tretie miesto, "konštatuje Našinec. "Sme si však takmer istí, že čoskoro príde obdobie vzostupu architektúry, ktorá ohromuje," predikuje Našinec. A úspechy Sporadicalu s březanskou halou to len potvrdzujú - výhra v súťaži "Stavba roka 2018" a hlavná cena 25. ročníka Grand Prix architektov - Národnej ceny architektov.

Nie projekt ako projekt

Pokrytie plášťa budovy s 20 000 šindľami vyžadovalo doslova mravčiu prácu. Potvrdzuje to podnikateľ Ing. Igor Nekolný, konateľ klampiarskej firmy Klips s.r.o., ktorá břežanskú halu pokrývala. "Na stavbe pracovali denne spravidla štyria klampiarmi s výpomocou a to po dobu troch mesiacov. Denne tak musel každý klampiar pokryť minimálne 50 šindľov. S ohľadom na fakt, že sme museli z finančných dôvodov pracovať zo zdvíhacej plošiny a nie z lešenia, je to obdivuhodné číslo, "upresňuje Igor Nekolný. Sám Nekolný sa s technickými kolegami na stavenisku nachádzal denne. Akoby tušil, že sa z tejto stavby v malej prímestskej obci stane doslova ikona progresívnej architektúry. Teraz sa na neho investori obracajú s podobne náročnými realizáciami.

Súvisiace články:

Fascinujúca fasáda
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama