Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok

Zverejnené: 1. 10. 2019

Ako oáza pokoja pôsobí reštaurácia Mimama v priemyselnom centre Budapešti. Mnohé zlomy strešnej aj fasádnej roviny evokujú spojenie moderného s tradičným. Asimilácia s okolím je priamo ukážková. Budova ojedinelých tvarov akoby upokojovala a podávala ústretovú ruku minulosti aj budúcnosti priľahlej architektúry.

V centre priemyselného diania pôsobí moderne a vkusne zariadená reštaurácia s čisto bielou hliníkovou fasádou ako ostrov nádeje. Vonkajšia záhradka, ktorú lemuje jazierko, láka hostí k relaxačnému posedenie, kulinárske špeciality zasa k prvotriednemu labužníckemu zážitku. Mimama disponuje všetkými atribútmi modernej a prvotriednej reštaurácie.

Od plátna k lešeniu

Architektom a súčasne aj realizačným klampiarom projektu Mimama je Zoltán Reznicsek mladší. Ako sám hovorí, od rána do popoludnia je klampiarom a od večera do noci je architektom. Je posadnutý či už projektovaním, tak samotnou realizáciou. So svojím otcom Zoltánom Reznicskem starším spoločne riadia klampiarsku firmu Horex. Tá si za dobu svojej 27-ročnej existencie vybudovala silné meno. Špecializuje sa na ornamentálne klampiarstvo a zákazky realizuje po celej Európe. Medzi najzvučnejšie realizácie patrí obnova viedenskej radnice, komediálne divadlo Vígszínház, Café New York v Budapešti a množstvo zámkov a kostolov. Prácu Horexu pre Hudobnú akadémia nedávno ohodnotila Medzinárodná federácia pokrývačov IFD cenou za sanáciu.

Osvedčené materiály

V objekte sa premieta mnoho odlišných smerov. "Každá stavba by sa mala adaptovať, byť zapracovaná do okolitého prostredia. Súčasne musíte rešpektovať želania investora. Mimoriadnosť, jedinečnosť, občas extravagantnosť. Čo investor, to spravidla rôzne požiadavky. Pán Baumgartner, stavebník projektu Mimama, lipol na kombinácii mimoriadnosti s tradíciou. Zaujímavý vzhľad budovy je preto spojený s klasickými prvkami maďarskej kultúry akými sú kvety a tulipány,"upresňuje Reznicsek.

Keď bola etapa vymýšľania a výkresov hotová, prišla na rad oveľa zložitejšia fáza. Zhmotnenie plánov do reality. Pohľad statika a rozhodnutie, že 24 m konzola je nemožná, Reznicska neodradilo. Naopak. Výsledkom je netradičná, plošne prelamovaná fasáda obložená hliníkovými prvkami PREFA Siding v bielej farbe.

„Hliník so svojou excelentnou tvárnosťou bol pre objekt Mimama dokonalou voľbou,” rozpráva architekt, ktorý má s výrobkami PREFA bohaté skúsenosti. „PREFA ponúka široké portfólio strešných a fasádnych systémov. Dizajnové variácie sú takmer neobmedzené. Široký sortiment tvarov, farieb a povrchových úprav je možné variabilne kombinovať. Nepoznám pestrejší systém, navyše s tak vysokou mierou kvality," konštatuje Reznicsek.

"Ešte nesmiem zabudnúť pre nás klampiarov jednu veľmi dôležitú vlastnosť, ktorou je jednoduchá a rýchla pokládka. Tá bola pre Mimamu veľmi dôležitá, pretože sme lamely Siding pokladali či už horizontálne, tak vertikálne a pod rôznymi uhlami. Vzniklo tak množstvo neštandardných detailov, ktoré sme museli operatívne a v rámci daného harmonogramu vyriešiť. Pri použití iného materiálu by sme sa určite trápili a termín by sme nedodržali," dodáva s istotou Reznicsek. Hliníková fasáda je práve vďaka netradičným detailom zaujímavá. Rad geometrických lomov, kombinácia smerov a tvarov totiž neustále priťahuje pohľady okoloidúcich.

Súvisiace články:

Fascinujúca fasáda
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Tlačová správa
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama