vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Chameleón medzi fasádami

Zverejnené: 1. 11. 2019

V prístavnej štvrti Lindholmshamnen vo švédskom Göteborgu vyrástli štyri neprehliadnuteľné výškové budovy. Ich pôsobivý výraz vyplýva z ohromujúcich hliníkových fasád, ktoré v závislosti na uhle dopadu slnečného svitu mení svoj vzhľad a ako chameleón sa tak prispôsobuje aktuálnej situácii.

Pôvodný ráz štvrti Lindholmshamnen sa mení. Industrialita aj tehlové stavby síce stále pripomínajú pôvodný účel tohto miesta, avšak moderna tu zaberá čoraz viac miesta. Klasické tzv. kontajnerové státia nahrádzajú nové obytné či kancelárske budovy, vyrástlo tu množstvo reštaurácií, kaviarní aj barov a v novo vyprojektovaných uliciach hustne urbanistický ruch.

Moderna, ktorá ale dokonale zapadá do okolia

V Göteborgu nie je veľa výškových stavieb. A väčšina z nich má len bielu fasádu. Tieto nové budovy naopak vynikajú svojou farebnosťou aj stvárnením použitých fasádnych systémov a často pripomínajú kožu majstra prevlekov - chameleóna.

Olivovo zelená, svetlo šedá a tehlovo červená sú farby, ktoré pokrývajú popisované domy. Nadväzujú na kontext tohto industriálne ladeného mesta - červená spája nové objekty s okolitou tehlovou zástavbou Göteborgu, zelená prehlbuje škandinávsky pozitívny prístup k životnému prostrediu. Budovy nesú tiež ekologickú známku "Nordic Swan Ecolabel".

Strechy objektov sú sčasti pokryté solárnymi panelmi pre vlastnú výrobu elektrickej energie, priľahlá zeleň je vybavená zavlažovacím systémom, ktorý čerpá výhradne zo zásob dažďovej vody. Pri výstavbe boli využívané k prírode ohľaduplné a obnoviteľné zdroje. Vo veci fasády preto padla voľba na fasádne skladanú krytinu PREFA (29 × 29 falcovaná šablóna), ktorá je z viac ako 90% vyrobená z recyklovaného hliníka.

V jednoduchosti je krása

"Nové domy sú doslova pre každého, pre každú generáciu," hovorí architektka Åsa Askergrenová a upresňuje: "trojpodlažná budova slúži ako materská škola, zvyšné budovy sú obytné domy s celkom 133 bytmi a apartmánmi vhodnými pre študentov,, singles ', mladé páry, rodiny s deťmi aj seniorov. "Najväčšie apartmány majú viac než 90 m2 a disponujú štyrmi obytnými miestnosťami. Čisté ostré línie, jednoduchá žiarivá farebnosť a celkové vertikálne poňatí novej štvrti sú, ako sama Askergrenová hovorí, jednoducho krásne a krásne jednoduché.

Čistý výsledok vyžaduje stopercentné nasadenie remeselníka

Všetko, alebo nič je hlavným mottom klampiara, resp. manažéra Daniela Erikssona, ktorý vedie klampiarstvo svojho otca. Rodinná firma začínala v roku 1970 s niekoľkými zamestnancami a dnes sa už pýši dvadsaťpäťčlenným tímom, plne vybavenou, luxusne usporiadanou dielňou a mnohých lukratívnymi zákazkami. "Čistá a presná práca vyžaduje 100%-né nasadenie, ale aj vhodné zázemie," opisuje Daniel Eriksson. Projekt Lindholmshamnen je toho typickým príkladom. "Každá šablóna vyžaduje presnú pokládku, aby bol dodržaný plán kladenia a predovšetkým, aby bola zachovaná optická jednotnosť. Tá je u fasády ešte dôležitejšia než u strechy, pretože fasádu možno zo zeme preskúmať dôkladnejšie ako strechu. U jasných geometrických tvarov, ktorými sú monolitické budovy v Lindholmshamnenu tvorené, ľudskému oku nič neunikne. Milimetrová odchýlka pri prvom rade sa prepíše do ďalších vrstiev a prípadná kumulácia nepresností sa tak u desiatej série prejaví centimetrovou medzerou. U výškovej budovy s 16 poschodiami je to nepredstaviteľné." Ďalšou výzvou obrieho projektu bolo samotné prostredie. "Čím vyššie, tým ťažšie," hovorí s úsmevom Eriksson. Realizácia prebiehala od septembra do jarných mesiacov, montáž teda komplikovali zima aj silný vietor. "Bol to vskutku zážitok, ale s hliníkom robíme radi. Je dobre spracovateľný a flexibilný. A dá sa pokladať aj v zimných mesiacoch, "uzatvára Eriksson.

Celkovo bolo u spomínaných objektov opláštené viac než 6 000 m2 hliníkovej fasády a to viac ako 100 000 kusmi jednotlivých šablón PREFA.

Súvisiace články:

Fascinujúca fasáda
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Kolektív autorov
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama