Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Letné kino Prachatice

Zverejnené: 26. 7. 2023

Chátrajúce letné kino s približne 800 miestami na sedenie sa kompletnou rekonštrukciou zmenilo na funkčný areál s realistickejšou kapacitou približne 350 miest. Zmenšenie areálu umožnilo vytvorenie zodpovedajúcich plôch medzi bytovou výstavbou a vlastným areálom, realizáciu akustických opatrení a v neposlednom rade vytvorenie novej spojnice bytovej zástavby okolo ulice SNP a neďalekého mestského centra cez Štěpánčin park.

Foto: BoysPlayNice

Objekty pôvodného kina boli vzhľadom k ťažkej dispozičnej využiteľnosti a celkovému technickému stavu odstránené, rovnako tak pôvodná projekčná stena veľkosti 25 × 11 m zatieňujúca Štěpánčin park. Tri nové objekty obsahujú potrebné zázemie – pokladňu a bufet, sociálne zázemie a projekčnú kabínu, premietaciu stenu veľkosti 7 × 15 m so zázemím umelcov a skladové priestory. Všetky časti kina sú prístupné bezbariérovo.

Zachovaná zostala tzv. lomenica oplotenia zo samostatných stien orientovaná do ulice SNP. Motív lomenice preberajú novo vystavané gabiónové steny oddeľujúce na severe areál od bytovej výstavby. Takisto zachované zostalo aj výškové členenie areálu prirodzene nadväzujúce na zvažujúci sa terén.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Princípy samotných objektov sa odvíjajú od sezónneho využitia a filmových inšpirácií a asociácií. Návrh sa voľne prepisuje do formy jednoduchých objektov a to napríklad systémom kotúčov vedúcich film v premietačke, medzi ktorými kotúče usmerňujú namiesto filmového pásu laná zastrešenia. Plachta zastrešenia, subtílna oceľová konštrukcia a vlnitý plech vytvárajú dojem ľahkých, zdanlivo dočasných, "letných" objektov.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Vlnitý plech je súčasne ďalším odkazom k filmovej ilúzii vytváranej rytmom jednotlivých políčok a striedaním svetla a tieňa. Použitie čiernej ocele súčasne prepája letné kino so skôr zrekonštruovaným Mestským divadlom Prachatíc.

Ďalším v podstatnej miere použitým materiálom je kameň. Žulová dlažba, odseky a gabiónové steny nadväzujú na spevnené plochy historického centra Prachatice. Na styku s ďalšími verejnými priestormi je použitá kamenná dlažba, vo vnútri areálu potom prírodnejšie, "mäkšie" odseky.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Textilné zastrešenie pódia a časti hľadiska zvyšuje komfort účinkujúcich aj divákov či už v slnečnom popoludní alebo daždivom večeri a pozitívne prispieva k akustickým parametrom areálu. Voľné nebo na hlavami divákov zostalo zachované nad väčšinou hľadiska. Cieľom zvoleného systému zastrešenia bola maximálna ľahkosť konštrukcie s ideou iba „plachty“ napnutej medzi objektmi kina. Vzhľadom na vysokú mieru voľnosti konštrukcie lán a membrány zavesených v priestore, boli v priebehu projektu a realizácie v nevyhnutne potrebnej miere doplnené ďalšie nosné prvky. Oceľové konštrukcie na zavesenie lán sú pojaté nielen ako funkčný a technický, ale aj výrazový prvok.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Napriek tomu, že boli projekty letného kina (Mimosa architekti) a Štefankinho parku (M2AU) oddelené projekčne aj časovo, ich dokončenie prebehlo v zásade súčasne v prvej polovici roku 2023. Prachatice tak získali kultivovanú verejnú plochu v blízkosti námestia s nadväzujúcim areálom nielen pre filmovú projekciu, ale aj pre filmovú projekciu.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Mimosa architekti | Petr Moráček, Jana Zoubková, Pavel Matyska
Spoluautor: Zdeněk Hromádka
Adresa: Na Sadech, Prachatice, Česká republika
Investor: Mesto Prachatice
Projekt: 2015
Realizácia: 2023
Úžitková plocha: 164 m2
Zastavaná plocha: 218 m2
Plocha pozemku: 2949 m2

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: BoysPlayNice

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama