Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ľudia hľadajú energetickú nezávislosť. Ako sa mení ich záujem a čo je trendy? Odpovede má veľtrh FOR ARCH 20. – 24. septembra

Zverejnené: 13. 9. 2022

Nestabilné a stále narastajúce ceny elektriny a plynu spôsobili napr. v Čechách raketový nárast záujmu o vykurovanie pomocou kotlov na tuhé palivá aj o tepelné čerpadlá. Snaha o energetickú nezávislosť sa prejavuje aj záujmom o nízkoenergetické stavby, medzi ktorými sú stále výraznejšie drevostavby. Čo Slováci a Česi chcú a ako sa zmenilo správanie trhu? Stavebný veľtrh FOR ARCH predstaví najširšie portfólio technológií a trendov odborov vykurovania a drevostavieb a poradí návštevníkom, ktorí svoje riešenia ešte len hľadajú. Akcia sa koná v dňoch 20. až 24. septembra na výstavisku PVA EXPO PRAHA.

Zdroj: r.classen

Odbor vykurovania prechádza veľkými zmenami. Drahé energie tlačia ľudí na hľadanie možností vykurovania, ktoré je lacné, jednoduché a dostupné. „Ľudia sa obracajú k obnoviteľnej biomase, predovšetkým ku kusovému drevu a ostatným tuhým palivám vrátane hnedého uhlia, kde moderné tepelné zdroje vedia tieto tuhé palivá spaľovať podľa najprísnejších európskych ekologických noriem Ekodesign,“ povedal Evžen Rojek, obchodný riaditeľ a člen predstavenstva spoločnosti ROJEK a.s., s odborníkmi ktorej sa budú môcť poradiť návštevníci na veľtrhu FOR ARCH osobne. Ako dodáva, správanie zákazníkov sa v čase energetickej krízy významne zmenilo. „Prichádza mnoho nových zákazníkov, ktorí neriešia výmenu starého nevyhovujúceho kotla za nový ekologický. Títo noví zákazníci hľadajú záložný nezávislý zdroj lacného dostupného vykurovania. Každý, kto má komín, tak hľadá k inému, doposiaľ hlavnému zdroju vykurovania, rezervný alternatívny zdroj,“ vysvetľuje Evžen Rojek.

Trend mení aj dotácie

Vyšší záujem o úsporné riešenie v domácnostiach zaznamenal aj dotačný program Nová zelená Úsporám (na Slovensku máme obdobný dotačný program Zelená domácnostiam) v ktorom aktuálne jednoznačne prevládajú žiadosti o dotácie na tepelné čerpadlá.

Zatiaľ, čo v roku 2021 bolo prijatých v rámci ČR 3750 žiadostí, za tento rok sa počet zvýšil už na 7738. „Zvýšený záujem v tomto roku je daný predovšetkým tým, že predtým nebolo možné v programe žiadať dotáciu na výmenu starého kotla za tepelné čerpadlo, tieto dotácie boli poskytované z programu kotlíkových dotácií. Tie sú po novom ale cielené iba na domácnosti s nižšími príjmami. Preto bola do novej etapy Novej zelenej úsporám pridaná možnosť podpory tepelných čerpadiel, aby aj ostatné domácnosti – nielen tie nízkopríjmové – mali možnosť získať finančný príspevok na výmenu svojho starého kotla za tepelné čerpadlo,“ povedala tlačová hovorkyňa Štátneho fondu životného prostredia ČR Lucie Früblingová.

Stále obľúbenejšie drevostavby

Stavebný rozmach zažívajú v súčasnosti aj drevostavby. V oblasti typov stavieb rodinných domov zostávajú podľa Asociácie dodávateľov montovaných domov preferencie viac-menej bez veľkých zmien. Z dvoch tretín sa stavajú bungalovy, zhruba tretina sú poschodové domy. V minulom roku sa rozšírili drevostavby aj v oblasti bytových domov, škôlok, nadstavieb a ďalších. „Svoj podiel na obľúbenosti drevostavieb má nepochybne spoločenská snaha o udržateľnosť a život s rešpektom k životnému prostrediu. Drevo jednoducho nemá konkurenciu - je jediným obnoviteľným stavebným materiálom, ktorý efektívne pohlcuje CO2. Zároveň má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Ruka v ruke s tým preto ide záujem o energetickú sebestačnosť, nižšia závislosť na dodávateľoch energií a tepelný komfort v každom ročnom období. Naši zákazníci majú v cene domu fotovoltiku a tepelné čerpadlo, čo je obzvlášť v dnešnej dobe veľký benefit. Priority zákazníkov sa sústredia aj na rýchlosť výstavby a garanciu termínov a cien,“ hovorí Jiří Buchal, generálny riaditeľ spoločnosti RD Rýmařov, ktorá sa predstaví na veľtrhu.

Drevostavbám podľa Jiřího Buchala nahráva aj fakt, že trh zápasí s nárastom cien, problémy s dodávkami materiálov a oneskorením celej výstavby. Oproti murovaným domom sú vyrobené a postavené maximálne do niekoľkých mesiacov, čo významne eliminuje ďalšie náklady.

Stavebný veľtrh FOR ARCH bude prezentovať najviac produktov, odborníkov aj predajcov vykurovacích technológií a drevostavieb na jednom mieste v dňoch 20. až 24. septembra v Prahe Letňanoch. „Okrem využitia bezplatného poradenstva sa môžu návštevníci zoznámiť s technologickými možnosťami a trendmi nielen v oblasti vykurovania a drevostavieb. Už 33. ročník sa zameria aj na zabezpečenie a inteligentné domácnosti, sekciu stavebných prvkov a materiálov, fotovoltiky či odboru bazény a sauny & spa,“ povedala riaditeľka veľtrhu Kateřina Maštalířová.

Viac na: https://vstupenky-pva.cz/for-arch-2022

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: PVA EXPO PRAHA, shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama