vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Lyžiarska chata Áčko

Zverejnené: 3. 1. 2024

Lyžiarska chata je postavená z prefabrikovaných drevených rámov v tvare písmena A doplnených oblúkovými vikiermi. Trojuholníkový tvar strechy vytvára z domu ďalšiu malú horu. Keď v zime napadne dostatok snehu, tak hranica medzi domom a okolitým terénom zmizne. Vonkajší tvar domu sa detailne prepisuje aj vo vnútri, kde je všetok nábytok vyrobený na mieru, aby zostala zvýraznená nosná konštrukcia drevených rámov v tvare písmena A.

Stanový tvar domu je v týchto oblastiach veľmi tradičný. Domy zložené z A-rámov majú obvykle okná iba v štítových stenách. Pri takto veľkom dome však boli nevyhnutné vikiere, aby do 25 m dlhého domu priviedli dostatok svetla a v inak stiesnenom podkroví vznikli kvalitné obytné priestory. Celý dom je rozdelený na päť častí po piatich metroch.

Štítové steny sú bez vikierov, aby bola zachovaná vizuálna jednota nosných rámov. Vikiere sú na každej strane strechy zrkadlovo asymetrické. Vďaka prehnutiu strechy vikiere splývajú s tvarom domu. Vikiere vyzerajú ako očné viečka alebo vetvy starých ihličnatých stromov v okolí. Vďaka nepravidelnému rytmu vikierov sa potom vo vnútri domu postupne odkrývajú rôzne prekvapivé miestnosti.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Na prízemí domu sa nachádzajú spoločenské priestory a hlavná kúpeľňa. Dlhé priehľady a striedanie presklených výhľadov s introvertným drevom obloženým interiérom sú starostlivo vyvážené. Krb je navrhnutý na mieru: monolitický kváder so zaobleným ostením je inšpirovaný severskými ohniskami. Tehly sú glazované v miestnej továrni. Dvanásť metrov dlhá pohovka, ktorá bola tiež navrhnutá na zákazku, objíma po obvode celú spoločenskú miestnosť s panoramatickým oknom smerujúcim k lesu.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Hlavným cieľom bolo vytvoriť na prízemí plynulý priestor, ktorý je možné prípadne rozdeliť skrytými posuvnými dverami, vďaka ktorým sú všetky miestnosti vrátane kúpeľne so saunou súčasťou jedného priestoru. Vstup zo severnej strany zároveň funguje ako objektív fotoaparátu s preskleným výhľadom naprieč celým domom smerom k horám na protiľahlej strane údolia. Päť metrov široká vstupná podesta má zaoblené bočné steny, ktoré zároveň slúžia ako úložné priestory na lyže a súčasne navádzajú do domu. Južne od vstupného priestoru sa nachádza terasa so zapustenou vonkajšou vírivkou.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Na hornom poschodí sa nachádzajú dva identické apartmány, každý s piatimi lôžkami. Krajné spálne majú stanový tvar. Jedna spálňa má ranné slnko a druhá disponuje popoludňajším svetlom. Jednoramenné schodisko ústi do hornej malej pracovne, ktorá má zakrivený strop kopírujúci tvar vikiera.

Zdroj:
https://www.archiweb.cz/b/lyzarska-chata-acko

Čítajte tiež:

Autor: Måns Tham Arkitektkontor | Måns Tham 1)redakčne upravené
Foto: Staffan Andersson

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama