Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Lyžiarska chata Áčko

Zverejnené: 3. 1. 2024

Lyžiarska chata je postavená z prefabrikovaných drevených rámov v tvare písmena A doplnených oblúkovými vikiermi. Trojuholníkový tvar strechy vytvára z domu ďalšiu malú horu. Keď v zime napadne dostatok snehu, tak hranica medzi domom a okolitým terénom zmizne. Vonkajší tvar domu sa detailne prepisuje aj vo vnútri, kde je všetok nábytok vyrobený na mieru, aby zostala zvýraznená nosná konštrukcia drevených rámov v tvare písmena A.

Stanový tvar domu je v týchto oblastiach veľmi tradičný. Domy zložené z A-rámov majú obvykle okná iba v štítových stenách. Pri takto veľkom dome však boli nevyhnutné vikiere, aby do 25 m dlhého domu priviedli dostatok svetla a v inak stiesnenom podkroví vznikli kvalitné obytné priestory. Celý dom je rozdelený na päť častí po piatich metroch.

Štítové steny sú bez vikierov, aby bola zachovaná vizuálna jednota nosných rámov. Vikiere sú na každej strane strechy zrkadlovo asymetrické. Vďaka prehnutiu strechy vikiere splývajú s tvarom domu. Vikiere vyzerajú ako očné viečka alebo vetvy starých ihličnatých stromov v okolí. Vďaka nepravidelnému rytmu vikierov sa potom vo vnútri domu postupne odkrývajú rôzne prekvapivé miestnosti.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Na prízemí domu sa nachádzajú spoločenské priestory a hlavná kúpeľňa. Dlhé priehľady a striedanie presklených výhľadov s introvertným drevom obloženým interiérom sú starostlivo vyvážené. Krb je navrhnutý na mieru: monolitický kváder so zaobleným ostením je inšpirovaný severskými ohniskami. Tehly sú glazované v miestnej továrni. Dvanásť metrov dlhá pohovka, ktorá bola tiež navrhnutá na zákazku, objíma po obvode celú spoločenskú miestnosť s panoramatickým oknom smerujúcim k lesu.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Hlavným cieľom bolo vytvoriť na prízemí plynulý priestor, ktorý je možné prípadne rozdeliť skrytými posuvnými dverami, vďaka ktorým sú všetky miestnosti vrátane kúpeľne so saunou súčasťou jedného priestoru. Vstup zo severnej strany zároveň funguje ako objektív fotoaparátu s preskleným výhľadom naprieč celým domom smerom k horám na protiľahlej strane údolia. Päť metrov široká vstupná podesta má zaoblené bočné steny, ktoré zároveň slúžia ako úložné priestory na lyže a súčasne navádzajú do domu. Južne od vstupného priestoru sa nachádza terasa so zapustenou vonkajšou vírivkou.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Na hornom poschodí sa nachádzajú dva identické apartmány, každý s piatimi lôžkami. Krajné spálne majú stanový tvar. Jedna spálňa má ranné slnko a druhá disponuje popoludňajším svetlom. Jednoramenné schodisko ústi do hornej malej pracovne, ktorá má zakrivený strop kopírujúci tvar vikiera.

Zdroj:
https://www.archiweb.cz/b/lyzarska-chata-acko

Čítajte tiež:

Autor: Måns Tham Arkitektkontor | Måns Tham 1)redakčne upravené
Foto: Staffan Andersson

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama