Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Máte na chate či chalupe starú drevenú podlahu? Zachovajte ju a renovujte s citom

Zverejnené: 20. 4. 2022

Každá podlaha potrebuje po čase renováciu a rovnako je to aj pri tej z masívneho dreva. Pretože má však svoje kúzlo, nie je múdre sa jej zbavovať a nahradzovať ju napríklad laminátom. Prezradíme vám, čo jej renovácia obnáša a aké sú možnosti.

Máte na chate starú a zašlú podlahu? Poradíme, ako sa o ňu pravidelne starať aj ako na renováciu, ktorú je pri kvalitnej drevenej podlahe možné vykonať dokonca niekoľkokrát. Záleží na výške hornej vrstvy použitej podlahovej krytiny a jej tvrdosti.

Drevená podlaha neustále pracuje

Drevené podlahy sú popri svojej nadčasovej elegancii predovšetkým vysoko kvalitné a vďaka nízkej tepelnej vodivosti dreva ich na dotyk vnímame ako príjemne teplé. Majú však samozrejme aj svoje tienisté stránky – dosky, palubovky či fošne sú do istej miery náchylné na vznik škrabancov či vrypov, a to hlavne u mäkšieho dreva (najmä ihličnanov). Tomuto poškodeniu sa dá ale zabrániť aplikáciou väčšej vrstvy laku. Majiteľov chát a chalúp môže trápiť aj citlivosť dreva na kolísanie teploty. Podlaha z dreva v rozdielnych teplotných podmienkach takzvane pracuje, medzi palubovkami či doskami sa môžu tvoriť škáry a podlaha sa môže začať krútiť. V zimných mesiacoch má podlaha tendenciu zosychať, čomu je možné zabrániť zvlhčovaním vzduchu.

Pravidelná údržba je nevyhnutnosťou

Aby vám drevená podlaha robila dlho radosť, treba sa o ňu pravidelne a príkladne starať. Bežne sa udržuje vysávaním, zametaním alebo vytieraním mierne navlhčeným mopom. Dôležité je používať na čistenie len saponáty určené špeciálne na údržbu drevených podláh a nepreháňať to ani s vodou, ktorá im vo veľkom množstve škodí. Zvlášť dosky z mäkkého dreva potom bývajú náchylné k mechanickému poškodeniu, preto je dobré chrániť ich napríklad samolepiacimi filcovými ochrannými terčmi, ktoré nalepíte na nohy nábytku. Skvelými pomocníkmi sú aj špeciálne oleje na podlahy, ktoré docielia efekt impregnácie a zároveň umožnia drevu dýchať. Možné je tiež používať vosky, ktorými dosiahnete výrazné prekreslenie štruktúr dreviny. Vosk je ale citlivý na záťaž, a preto sa používa skôr na renováciu historických interiérov.

Kedy pristúpiť k renovácii podlahy a ako na to?

Samotná renovácia podlahy zahŕňa niekoľko po sebe idúcich krokov. Začína sa brúsením. Na to sa používajú najmä brúsne kotúče rôznej hrubosti. Počet a intenzita potrebných brúsov závisí od stupňa poškodenia a hĺbky škrabancov. Následne sa vyplnia škáry špeciálnym škárovacím tmelom, ktorý sa zmieša s brúsnym prachom. Dôležité je tiež spevniť a v prípade potreby vymeniť jednotlivé drevené diely. Potom prichádza na rad ďalšie brúsenie, tentoraz jemným brúsnym papierom, vďaka ktorému bude mať podlaha hladký povrch. Predposlednou fázou renovácie je odstránenie prebytočného prachu a ďalších nečistôt z brúsenia. Na finálnu povrchovú úpravu môžete zvoliť podlahové farby, laky, oleje či vosky. Pokiaľ chcete zachovať viditeľnú prirodzenú kresbu dreva, odporúčame použiť kvalitné laky. A kedy je možné podlahu znova používať? Podlaha, ktorá bola ošetrená olejom, je plne pochôdza približne po dvoch dňoch po aplikácii. Pri laku je to rôzne, vždy je potrebné sa držať odporúčania výrobcu náterovej hmoty. Na renováciu drevenej podlahy si môžete najať odbornú firmu, ktorá dodrží presný postup, použije špeciálne prípravky aj profesionálne náčinie. Pokiaľ sa ale chcete pustiť do renovácie sami, môžete si od špecializovaných firiem profesionálne stroje, brusivo, oleje, tmely aj laky zapožičať. Práca vám tak pôjde ľahšie od ruky!

Čo s drobnými škrabancami?

Nie vždy je potrebné pristupovať ku kompletnej renovácii podlahy, niekedy stačí len opraviť malé defekty, ako sú fľaky či drobné škrabance. Na tie je možné zakúpiť špeciálnu sadu na opravu drevených podláh, ktorá obsahuje vosk v rôznych odtieňoch dreva, hrot na jeho aplikáciu a sprej pre následné zafixovanie.

Keď je kompletná výmena podlahy nevyhnuteľná

Je podlaha na vašej chalupe polorozpadlá či zhnitá? V takom prípade je lepšie kompletne ju vymeniť. Na zistenie, v akom stave sa nachádza pôvodná podlaha, však nestačí iba pohľad. Skutočný stav podkladovej konštrukcie zistí odborná firma po odstránení vrchnej krytiny.

Rekonštrukcia podkrovia

Hodláte rekonštruovať podkrovie chalupy? Dbajte pritom na to, aby ste strop, ktorého nosnosť býva hlavne u starších domov veľmi nízka, príliš nezaťažili. Na účel rekonštrukcie vodorovných nosných konštrukcii boli preto vyvinuté takzvané suché stavebné procesy a namiesto betónu sú často využívané ľahké materiály. Výhodou suchých podláh je tiež ich jednoduchá a rýchla montáž.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama