Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Mezonetový byt v industriálnom nádychu

Zverejnené: 21. 5. 2020

Premena dvojposchodového bytu v pavlačovom dome z 90. rokov v pražskom Podolí je uchvacujúca. Priznané betónové konštrukcie a neutrálne, do šedých tónov ladené stierky dopĺňa tyrkysové schodisko či nebesky modrá pohovka. To všetko spolu vytvára minimalistický mezonetový byt s industriálnym nádychom.

Byt potreboval upraviť dispozíciu a vyriešiť interiér tak, aby z komplikovaného pôdorysu - dve 3 metre široké a 15 metrov dlhé poschodia v celkovej rozlohe 98 m² - vyťažili jeho majitelia maximum. Pri kompletnej rekonštrukcii bytu bol odhalený železobetónový skelet s panelmi a betónový strop a stĺpy bol doplnený betónovou stierkou na podlahe. Vznikol tak monochromatický základ, ktorý slúži ako maliarske plátno pre ďalšie výrazné prvky.

Oceľ, betón a sklo

V byte bolo inštalované oceľové zavesené schodisko potiahnuté výrazným modrým lakom. Schodisko sa tak stalo dominantou inak neutrálneho interiéru. Prepája spodné poschodie bytu, kde sa nachádza vstupná hala, kuchyňa a toaleta, s horným privátnejším poschodím, do ktorého architektky umiestnili spálňu, kúpeľňu a obývaciu izba s pracovňou. „Potešilo nás, že sa klienti betónových povrchov nebáli a od začiatku sme v tomto boli naladení na rovnakú vlnu. Občas počúvame, že sú naše interiéry studené a vďaka surovejším povrchom vyzerajú ako nedorobené, ale to, že sa naša práca nepáči každému, je v poriadku. Každý vnímame farby a ich odtiene inak. My napríklad vidíme farebnosť a živelnosť skrytú v desiatich odtieňoch čiernej alebo šedej farby, nemenej dôležité sú potom aj rôzne štruktúry a materiály," vysvetľuje architektka Klára Valová, zakladateľka architektonického štúdia SMLXL a jedna z autoriek dizajnu.

Najväčšou zmenou v usporiadaní bytu je presunutie kuchyne, ktorá bola pôvodne situovaná hneď pri vstupe z pavlače. Novo ju architektky umiestnili na opačný koniec poschodia, čo umožňuje priamy vstup na balkón. „Pôvodne majitelia túto izbu vôbec nevyužívali, slúžila len ako sušiareň bielizne a v podstate skladisko. Pritom vďaka balkónu ide o jednu z najkrajších izieb z celého bytu. Spojením s balkónom sme navyše predĺžili plochu a pocit z celého bytu. Zrazu tak získal na veľkorysosti, " zdôrazňuje Valová.

Industriálne ladený interiér zjemňujú elegantné materiály ako je dymové sklo, ktorým je opláštený digestor, koža použitá na čele postele alebo čierne morená dyha na nábytku. Kúpeľňu rozžiarili české dizajnové svetlá, interiér doplnili efektné barové stoličky. Všetok ostatný nábytok je vytvorený na mieru.

Súvisiace články:

Autor: Archív štúdia
Foto: archív štúdia SMLXL

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama