Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Mezonetový byt v Prahe v škandinávskom štýle

Zverejnené: 25. 8. 2022

Niektorí klienti majú veľmi jasnú predstavu o tom, aké bývanie si želajú. Tak tomu bolo aj v prípade majiteľa bytu v Havanskej ulici na pražskej Letnej, ktorý si ako cestovateľ okrem čistého škandinávskeho štýlu zamiloval aj saunovanie. Tým, že včas prizval architektov na vzájomnú spoluprácu, získal nielen partnera pre realizáciu, ale tiež mu mohli pomôcť s výberom a zabezpečením vhodnej nehnuteľnosti.

Príbeh projektu alebo starý byt s malou terasou

"Na začiatku celého projektu stál mezonetový byt o výmere 140 m², ktorý na prvý pohľad nepôsobil príliš dobre. Zvolené dispozície príliš nefungovali a terasa, ktorá bola klientovým hlavným prianím, pôsobila so svojimi 8 m² dosť stiesnene. Klient bol našťastie otvorený novým možnostiam a tak sme mohli navrhovať razantné zmeny a odvážne riešenia. To nám umožnilo úplne zmeniť dispozíciu oboch podlaží, terasu otvoriť do priestoru a vyťažiť z plochy bytu maximum." uvádza Hana Novotná z architektonickej kancelárie 2MAD.

Skutočne priestranná terasa

Klient chcel pôvodne riešiť hlavne nový interiér, ten ale nezodpovedal tomu, ako chcel svoj byt užívať. Preto vznikla úplne nová dispozícia, ktorá zahŕňala čo najväčšiu terasu, novú spálňu s vlastnou šatňou, kúpeľňou a samostatnou toaletou. Ako bonus sme do manželského štúdia, ktoré tvoria celé horné poschodie bytu, naplánovali aj saunu s výhľadom von.

"Konštrukčne aj legislatívne bola najväčším orieškom nová terasa. Aby sme ju mohli čo najlepšie prepojiť s interiérom, navrhli sme zásah do strechy podkrovia a vytvorili veľkoplošné rohové zasklenie spálne. Pretože Letná spadá do pamiatkovej zóny, musel náš návrh prejsť schválením od pamiatkarov, ktorí ale neboli takým zmenám zo začiatku príliš naklonení. Horné poschodie bolo navyše súčasťou povaly, s ktorej krovovou konštrukciou sa nedalo hýbať. Nakoniec sa nám ale podarilo všetko presadiť a výmeru terasy takmer zdvojnásobiť. Bonusom je potom okno, ktorým je zo sauny vidieť von na terasu." uvádza Hana Novotná.

Ako prebiehala rekonštrukcia

Samotná realizácia so sebou priniesla mnoho výziev. Rekonštrukcie bytov v starých nájomných domoch prinesú niečo nepredvídané, s čím dopredu nebolo možné počítať. Sauna s terasou potom boli kľúčovými prvkami celej rekonštrukcie, ktoré bolo nutné riešiť najmä z technického hľadiska. Napríklad pri saune bolo nevyhnutné vyriešiť odvod tepla a vlhkosti, čo bolo vykonané núteným odvetrávaním.

Splnený sen

Aj napriek všetkým úskaliam sa byt podarilo zrealizovať k maximálnej spokojnosti jeho majiteľov. Kompletne zmenené dispozície bytu na rodinných 4+kk vnímajú veľmi pozitívne, rovnako tak vybudovanie sauny a tiež vyriešenie problému prílišného skosenia hornej mezonetovej časti bytu s rekonštrukciou priľahlej terasy.

Spolupráca majiteľov s architektkou prebiehala k spokojnosti oboch strán, v súčasnej dobe už spoločne pracujú na ďalšom projekte.

Zdroj:

https://www.archiweb.cz/b/mezonetovy-byt-ve-skandinavskem-stylu

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Jiří Beran
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama