HELUZ – tehly, preklady, komíny, stropné systémy na stavbu rodinného domu
vyhľadávanie
Dnes je 16.9.

Starý byt sa zmenil v štýlové a moderné bývanie pre mladú rodinu

Zverejnené: 12. 7. 2021

Priebeh tejto rekonštrukcie by sa dal prirovnať k niektorej z televíznych relácií o bývaní, na konci ktorej dochádza k odhaleniu diela a jeho odovzdaniu prekvapenému majiteľovi. Približne tak sa totiž odohrávala aj modernizácia jedného pražského bytu vo vlastníctve mladého páru. Ten prenechal architektonickému štúdiu voľnú ruku. Výsledkom je pôsobivý interiér, ktorému dominuje masívna dubová podlaha v kombinácii s modernou hexagonálnou dlažbou.

Pracovný ostrovček uprostred kuchyne plní funkciu akéhosi ťažiska a opticky oddeľuje varnú zónu od pobytovej. Foto: archív štúdia ForEva

Hlavným dôvodom pre kompletnú rekonštrukciu bola potreba prispôsobiť byt potrebám rozrastajúcej sa mladej rodiny. Medzi želaniami majiteľov sa objavila tiež interiérová infrasauna. To všetko aj omnoho viac sa autorom návrhu podarilo splniť. „Častým nešvárom pri postupnej rekonštrukcii bytu v štýle 'miestnosť po miestnosti' je rozdielna forma návrhu i spracovania, ktorá sa mení na prahu dverí. Je dobré pamätať na to, že dvere budú večne otvorené a priehľady do ostatných priestorov sa spoja do jedného vizuálneho celku," vyjadruje sa k začiatkom realizácie Eva Eisenreichová, jedna z autorov návrhu rekonštrukcie.

Do bytu sa podarilo vtesnať aj infrasaunu, ktorá má priame napojenie na kúpeľňu. Foto: archív štúdia ForEva
Do bytu sa podarilo vtesnať aj infrasaunu, ktorá má priame napojenie na kúpeľňu. Foto: archív štúdia ForEva

Byt vo štvrtom nadzemnom podlaží murovaného bytového domu disponuje úžitkovou plochou 90 m² a balkónom. Rekonštruovaný bol celý interiér, len nosné konštrukcie a okná zostali pôvodné. Byt bol funkčne rozdelený na dve hlavné časti: spoločenskú dennú a nočnú. Zádverie je definované zníženým podhľadom, ktorý zachováva vzdušnosť priestoru, ale pritom ho jasne vizuálne oddeľuje. Plochu za vstupnými dverami opticky zväčšuje zrkadlo.

Foto: archív štúdia ForEva
Foto: archív štúdia ForEva

Obytná časť

Denné priestory zahŕňajú "stretávaciu" kuchyňu a obývaciu izbu, ktorá bola v rámci interiéru zámerne umiestnená v koncovej časti bytu, aby poskytovala užívateľom maximum súkromia. Od kuchyne je oddelená presklenými dvojkrídlovými posuvnými dverami, ktoré sa po remeselnej aj estetickej stránke veľmi podarili. Obe miestnosti sú vizuálne prepojené dreveným trámom, ktorý je vybavený stmievateľným osvetlením a roletami. Tie možno v prípade potreby stiahnuť a ukryť za nimi minitelocvičňu a rozkladaciu pohovku, ktorá môže poslúžiť návštevám.

Hlavné obytné miestnosti sú vizuálne prepojené dreveným trámom, ktorý je vybavený stmievateľným osvetlením. Foto: archív štúdia ForEva
Hlavné obytné miestnosti sú vizuálne prepojené dreveným trámom, ktorý je vybavený stmievateľným osvetlením. Foto: archív štúdia ForEva

Kuchyňa bola vybavená drevenými šedomodrými skrinkami, ktoré vyrobil stolár na mieru. Pracovný ostrovček uprostred tu plní funkciu akéhosi ťažiska a tiež opticky oddeľuje varnú zónu od pobytovej. Optický predel miestnosti sprostredkováva tiež použitá dlažba v miestach, v ktorých organicky prerastá do pôvodnej drevenej podlahy, ktorá po renovácii vyzerá ako nová.

Priestor na súkromie

Súkromná časť, teda spálňa a detská izba, je umiestnená na protiľahlej strane bytu a od kuchyne s obývacou izbou je separovaná technickým jadrom bytu. V ňom našla svoje miesto aj vytúžená sauna s priamym napojením na kúpeľňu. Tá je ozvláštnená netradičnými betónovými umývadlami a vybavená nielen priestrannou vaňou, ale i takzvaným walk-in sprchovacím kútom. Toaleta je navrhnutá samostatne, pričom medzi ňu a kúpeľňu sa architektom dokonca podarilo vtesnať priestor pre skriňu, vďaka ktorej nedochádza k prieniku hluku z práčky do obytných miestností.

Kúpeľňa je ozvláštnená netradičnými betónovými umývadlami. Foto: archív štúdia ForEva
Kúpeľňa je ozvláštnená netradičnými betónovými umývadlami. Foto: archív štúdia ForEva

V spálni na prvý pohľad zaujmú veľké úložné priestory, ktorých objem však nezasahuje do plochy izby. Biele skriňové dvere sú ozvláštnené výraznými líniovými úchytkami. V susednej bielej skrini bez madiel je šikovne zakomponovaný aj plynový kotol, prevetrávanie prebieha v hornej i dolnej časti dverí. Výsledkom je minimalistický funkčný dizajn.

Foto: archív štúdia ForEva
Foto: archív štúdia ForEva

Dlažba a drevo ruka v ruke

Celý interiér určuje farebná paleta šedej a dreva. Odráža sa aj na podlahovej krytine z olejovaného prírodného duba, ktorá je zároveň jedným z dizajnových prvkov, pomocou ktorých bol byt rozdelený do zón. Ako kontrast k drevenej podlahe bola pre frekventované a teda vyťažené priestory zvolená hexagonálna dlažba v odtieňoch šedej, ktorá je hlavným ozdobným prvkom aj spojivom jednotlivých zón. Podľa umiestnenia sa líšia množstvo tmavých dlaždíc, teda napríklad pod varnou zónou sa ich nachádza viac, zatiaľ čo v kúpeľni ide skôr o svetlejšiu dlažbu a je tu použité viac dekorovaných kusov. Prechody medzi drevenou a dláždenou časťou podlahy sú tvorené škárou vyplnenou tekutým korkom (tmelom z korkovej drviny a elastického spojiva, ktoré sa používa ako alternatíva k PU penám). Eisenreichová k tomu dodáva: „Najzložitejšie bolo vytvoriť podlahy v hexagonálnom napojení a potom vybrúsiť existujúcu podlahu. Celá hexagonálna dlažba je totiž spojitá z obývačky cez kúpeľne až k vchodu do bytu. Všetko dopadlo vydarene 'už' na druhý pokus.”

Hexagonálna dlažba na podlahách aj stenách je hlavným ozdobným prvkom aj spojovacím prvkom jednotlivých bytových zón. Foto: archív štúdia ForEva
Hexagonálna dlažba na podlahách aj stenách je hlavným ozdobným prvkom aj spojovacím prvkom jednotlivých bytových zón. Foto: archív štúdia ForEva

Celkový výraz je posilnený betónovou stierkou s metalickými odleskami, ktoré sa pri osvietení umelým svetlom menia pred očami. Popri klasickom teplovodnom vykurovacom systéme a zdroji tepla v podobe plynového kondenzačného kotla bolo v byte takisto inštalované elektrické podlahové vykurovanie. Ako sme už naznačili na začiatku, spokojnosť s realizáciou, ktorá trvala pol roka, bola ako na strane architektiek zo štúdia Foreva v spolupráci s Ing. arch. Ondrejom Žákem, tak na strane investorov. Presvedčite sa sami vo fotogalérii.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív štúdia ForEva

Tématické tagy

reklama

Nové

Izolácia ľahkých sadrokartónových priečok

Izolácia ľahkých sadrokartónových priečok

Zverejnené 16.9. V poslednom čase sa čoraz viac ľudí zaujíma o to, či je zateplenie ich domov alebo bytov kvalitné. Dôvody sú zrejmé. Vďaka dôkladnej izolácii môže majiteľ domu dosiahnuť vysoké finančné úspory; navyše znížená spotreba energie prispieva k ochrane… ísť na článok

Ako postupovať pri natieraní plechovej strechy? Návod krok za krokom

Ako postupovať pri natieraní plechovej strechy? Návod krok za krokom

Zverejnené 15.9. Dnes sa pozrieme na renováciu starého náteru plechovej krytiny z pozinku. Ak je už strecha vášho domu či chalupy nevzhľadná a vy zvažujete jej opravu, máme pre vás návod krok za krokom, ako jej vrátiť pôvodnú podobu. Nejde o nič zložité a s trochou… ísť na článok

Podstrešná fólia, ktorá ušetrí materiál, čas a peniaze

Podstrešná fólia, ktorá ušetrí materiál, čas a peniaze

Zverejnené 14.9. Inovovaná podstrešná fólia DELTA®-MAXX PLUS uľahčuje a zrýchľuje prácu pokrývačov, šetrí materiál, ale aj náklady na energie. Dlhú životnosť garantuje systémová záruka 25 rokov ísť na článok

reklama