Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Moderné stavanie so značkou HELUZ

Zverejnené: 10. 11. 2008

Spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v. o. s. pôsobí na českom trhu už pätnásť rokov a vyrába komplexný tehlový systém pre hrubú stavbu. Systém tvorí prvky pre zvislé aj vodorovné konštrukcie vrátane rôznych doplnkov.

Do komplexného tehlového systému sa zaraďujú napríklad tehly pre tepelnoizolačné obvodové murivo, vnútorné nosné a zvukovo-izolačné murivo, priečkovky, vencovky, krajové tehly s kapsou pre vloženie izolantu, keramické preklady, nosné roletové preklady, keramické stropy a stropné panely, komínové systémy a ďalšie výrobky vrátane pomôcok a materiálov pre murovanie.

Spojenie tehiel systémom pero-drážka

Dnes už klasický sortiment tvoria tehlové bloky SUPERTHERM P+D, ktoré sú určené pre obvodové steny, u ktorých požadujeme dobré tepelnoizolačné vlastnosti a vysokú pevnosť. Jedná sa o zazubené tehlové bloky tzn. že sa maltuje iba vodorovná ložná škára a zvislá škára je tvorená vďaka tvarovaným stenám (systém pero-drážka) bez použitia malty. Tým je dosiahnuté jednoduché a rýchle murovanie s nízkou spotrebou malty.

Superizolačné tehly

Tehlové bloky SUPERTHERM STI vznikli z dôvodu neustále sa zvyšujúcich nárokov na tepelný odpor budov a sú určené pre jednovrstvové obvodové steny s najvyššími nárokmi na tepelnoizolačné izolačné vlastnosti. Spĺňajú (bez dodatočného zateplovania) požadované hodnoty súčiniteľa prechodu tepla UN = 0,38 W/m2K stanovené revidovanou tepelnou normou ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Väčšina blokov v kvalite STI spĺňa aj doporučené hodnoty normy UN = 0,25 W/m2K.

Tepelnoizolačný blok SUPERTHERM 40 STI

Doplnkové tehly s kapsou pre izolant

Pre zachovanie mimoriadnych tepelnoizolačných parametrov muriva z tehlových blokov SUPERTHERM STI boli doriešené aj najkritickejšie miesta stien, tzn. väzby rohov, ostenie okien a dverí, konštrukcie doplnkov: tehiel krajových, krajových polovičných a rohových.

Použitie krajových tehiel s izolantom

S využitím tehiel krajových a tehiel krajových polovičných pre ostenie otvorov okien a dverí sa do zapustenej kapsy v tehlách vloží tepelný izolant – extrudovaný polystyrén, ktorý plynule naväzuje na tepelnú izoláciu prekladu. Tým sa zabráni vzniku tepelných mostov okolo rámov okien a dverí.

Brúsené tehly

Moderný spôsob stavania z tehiel je murovanie na maltu pre tenkú škáru, pre ktoré spoločnosť HELUZ ponúka tehlové bloky SUPERTHERM SB a brúsené vysoko tepelnoizolačné bloky s názvom SUPERTHERM STI SB. Technológia výroby brúsených tehiel je rovnaká ako u klasických tehiel SUPE®THERM, brúsené tehly sa však vyrobia vyššie a ložné plochy sa po vypálení zabrúsia do roviny brúsnymi kotúčmi. Ich finálna výška je 249 mm oproti výške klasických tehiel 238 mm.

Obvodové tehlové murivo z brúsených tehiel SUPERTHERM výrazne eliminuje vznik tepelných mostov spôsobených klasickou murovacou maltou a zároveň vytvárajú jednoliaty podklad pod omietku. Vyznačuje sa nižšou prácnosťou a vyššou rýchlosťou murovania, nízkou vlhkosťou hotového muriva a výrazne nižšou spotrebou murovacej malty, čím je zaručená aj ekonomická výhodnosť tohto muriva.

U muriva z brúsených tehiel SUPERTHERM je veľmi dôležité správne založenie prvej vrstvy, ktorá sa robí pomocou vyrovnávacej súpravy, nivelačného prístroja a lát. Prvá vrstva tehiel sa kladie na dokonale rovnú a súvislú vrstvu malty. Hrúbka nanesenej zakladacej malty SUPERTHERM SB Z musí byť v najvyššom mieste základovej dosky minimálne 10 mm.

Osobitne pre murovanie je možno použiť dva typy mált, maltu SUPERTHERM SB alebo SUPERTHERM SB C, ktorá sa na tehly nanáša pomocou valcov. Ďalšiu technológiu predstavuje špeciálna polyuretánová pena DryFix – bezcementové lepidlo s extrémne silnou lepivosťou určené výhradne pre lepenie brúsených tehiel, ktoré sa nanášajú na očistenú ložnú škáru v dvoch pruhoch, u priečok v jednom pruhu.

Nanášanie malty SUPERTHERM SB pomocou valca

Rohové tvarovky

Tehlové tvarovky SUPERTHERM 44-R 135º sa používajú pre murovanie obvodových múrov so zalomením pod uhlom 135º (napr. arkiere, apsidy) u najčastejšie používanej hrúbke muriva 440 mm. Zalomenie je dosiahnuté pomocou dvoch špeciálnych rohových tvaroviek, medzi ktoré sa vkladá tepelná izolácia – polystyrén hrúbky 50 mm. Odpadá tak nutnosť pracného rezania tehiel a zároveň je zachovaná vzájomná väzba muriva vo vrstvách. Neznižuje sa pevnosť muriva a skladba rohu spĺňa požadovanú hodnotu súčiniteľa prestupu tepla. Na tento roh ďalej plynule nadväzuje murivo z klasických tehlových blokov a vzájomná styčná (zvislá) škára sa úplne premaltováva tepelnoizolačnou maltou.

Tehlová tvarovka SUPERTHERM 44-R 135

Tehlové tvarovky SUPERTHERM 44-R 135º možno použiť pri murovaní z tehlových blokov v prevedení P+D i STI a sú tiež k dispozícii v brúsenom variante pre murovanie na tenkovrstvú murovaciu maltu alebo na polyuretánovú penu.

Murovanie na celoplošnú tenkovrstvú murovaciu maltu SUPERTHERM SB C

Úprava prvej vrstvy muriva

Zlepšenie tepelnoizolačných vlastností prvej vrstvy muriva na betónovom základe, sa dosahuje vysypaním dutín v tehlových tvarovkách tepelnoizolačným materiálom – perlitom.

Bezcementové lepidlo DryFix

Dochádza k výraznému zvýšeniu tepelnotechnických vlastností muriva v zvislom smere a zároveň k poklesu tepelnej vodivosti aj v ostatných smeroch. Toto riešenie vedie k zníženiu tepelných strát z muriva do betónového základu.

Keramické stropy a stropné panely

Stropnú konštrukciu vytvárajú keramobetónové stropné nosníky JISTROP vystužené zvarovanou priestorovou výstužou a keramické vložky Miako. Celý strop sa zmonolitní dobetónovaním. V závislosti na rozpätí a zaťažení stropnej konštrukcie sa navrhne vhodná výška nosníkov a keramických vložiek a tiež hrúbka nabetónovanej vrstvy 40 alebo 60 mm. Výsledná hrúbka stropu sa pohybuje od 190 do 290 mm (po 20 mm).

Pre vonkajšie obmurovanie stropnej konštrukcie sa používajú keramické vencovky SUPERTHERM, ktoré vytvárajú tehlový plášť železobetónových vencov a spolu s vloženým izolantom – polystyrénom o hrúbke min. 100 mm zaisťujú požadovanú tepelnú izoláciu venca v celej hrúbke stropu.

Súčasťou stavebného systému sú tiež keramické stropné panely HELUZ. Základné panely sa vyrábajú v hrúbke 1200 mm a dĺžkach od 1,5 m do 7,25 m v modulu po 250 mm. Výška stropných panelov je 230 mm.

Súčasne sa vyrábajú doplnkové a atypické panely (napr. úkosy), panely s prechodom, balkónové panely a panely so zvýšenou únosnosťou.

Keramické panely HELUZ už nie je potrebné nabetónovávať. Po osadení panelov na obvodové murivo sa betónom zalejú iba styčné plochy (zámky) medzi panelami príp. stužujúci veniec.

Stropné panely možno kombinovať s keramickým stropom a s tvarovkami Miako.

Nosný roletový preklad

Spoločnosť HELUZ vyrába a na trh dodáva tiež nosný roletový preklad, ktorý tvorí schránku pre osadenie vonkajších systémov určených na tienenie. Jedná sa o polyfunkčný keramobetónový výrobok, ktorý má veľa výhod, urýchľuje výstavbu a dovoľuje kompletne dokončiť stavbu s možnosťou dodatočnej montáže vonkajších systémov na tienenie.

Nosný roletový preklad

Roletový preklad úplne nahrádza nosné keramické preklady a zároveň je v ňom vytvorená schránka umožňujúca montáž vonkajších roliet, žalúzií, látkových tienidiel a sietí proti hmyzu.

Komínový systém

poločnosť HELUZ rozšírila svoj výrobný sortiment o brúsené tehlové tvarovky pre komínový systém HELUZ – CIKO. Použitím tehlových tvaroviek pri stavbe komínového telesa sú zaistené rovnaké vlastnosti muriva aj obvodového plášťa komína.

Nemusia sa riešiť zložité detaily na styku dvoch rôznych druhov materiálov, ktoré často vedú k trhlinám v omietke vplyvom odlišnej tepelnej rozťažnosti. Rovnaký podklad pod omietku už nepotrebuje žiadnu penetráciu, alebo iné úpravy.

Komínový systém HELUZ – CIKO

Brúsené komínové tvarovky spojované lepidlom zaisťujú jednoduchý, rýchly a presný spôsob výstavby.

Je možné postaviť komínové teleso s ľubovoľným počtom prieduchov pri ľubovoľnej kombinácií priemerov a typov vnútorných vložiek a systém ponúka tiež veľa variant v riešení nadstrešnej časti komínov.

Všetky spomínané výrobky komplexného tehlového systému HELUZ spĺňajú vysoké požiadavky, ktoré sa v dnešnej dobe na stavbu kladú a zároveň stavbu zjednodušujú a urýchľujú.

Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama