Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Moderné vykurovanie elektrickými vykurovacími fóliami

Zverejnené: 5. 9. 2019

V poslednom čase sa v stavebníctve stretávame s novými systémami elektrického vykurovania stavieb. Patrí tu aj vykurovanie elektrickými vykurovacími fóliami. Ako vlastne funguje a v čom je lepšie alebo iné než doteraz používané vykurovacie sústavy? V nasledujúcom článku sa pokúsime niektoré otázky zodpovedať a odovzdať o vykurovaní elektrickými vykurovacími fóliami aspoň niekoľko základných informácií.

Vykurovacia fólia je v zásade jednoduchý výrobok, ktorého základom je dvojica odolných PET fólií laminovaných teplom k sebe. Medzi vrstvami PET materiálu sú na okrajoch umiestené dva pozdĺžne medené vodiče, medzi ktorými je v ploche nanesená tenká vrstva homogenizovaného grafitu. Grafit tu predstavuje elektrický odpor a priechodom elektrického prúdu sa zahrieva. Elektrické vykurovacie fólie sa pripájajú pomocou pripojovacích vodičov na štandardnú elektrickú sieť 230V/50Hz.

Pretože uhlíková vrstva pokrýva celú plochu vykurovacej fólie, je celá fólia zdrojom sálavého tepla. Taký spôsob prenosu tepla predstavuje veľmi efektívny spôsob vykurovania, pri ktorom sa prakticky bezo strát premení všetka elektrická energia v tepelné žiarenie. A práve žiarenie predstavuje najprirodzenejší spôsob odovzdávania tepla (rovnakým spôsobom je v prírode prenášané teplo zo Slnka na Zem).

Princíp vykurovania elektrickou vykurovacou fóliou

Elektrické vykurovacie fólie vyžarujú tepelné žiarenie, ktoré je rovnaké ako prirodzené infračervené žiarenie vyžarované Slnkom. Elektromagnetické vlny sa šíria bez obmedzenia celým priestorom. Sálavá energia sa mení na teplo pri dopade na pevný povrch (stena, strop, podlaha…). Vzduch v miestnosti sa ohrieva až následne od týchto plôch.

V prípade podlahového vykurovanie je tepelným žiaričom vykurovaná podlaha. V prípade stropného vykurovania je tepelným žiaričom sadrokartónový podhľad stropu.

Kde sa používajú elektrické vykurovacie fólie?

Najbežnejšie využitie elektrických vykurovacích fólií je pre podlahové vykurovanie. V súčasnej dobe nachádza vykurovanie elektrickými vykurovacími fóliami najväčšie uplatnenie v moderných, energeticky úsporných domoch. Rodinné domy aj iné budovy projektované a realizované podľa súčasných tepelno-technických noriem sa vyznačujú veľmi dobrými tepelno-izolačnými vlastnosťami a malou tepelnou stratou. Spotreba energie na vykurovanie je u týchto budov výrazne nižšia, než ešte nedávno pri takto realizovaných stavbách bývala. U energeticky úsporných stavieb tak prichádza otázka, aký optimálny vykurovací systém zvoliť na ich vykurovanie?

Tradičné vykurovacie systémy prestavujú často zložité a cenovo náročné riešenie. V porovnaní s týmto ponúka vykurovanie elektrickými vykurovacími fóliami principiálne jednoduché, ekonomicky výhodné a predovšetkým veľmi účinné riešenie vykurovania domov.

Prečo je vykurovanie elektrickými vykurovacími fóliami výhodné?

• Zdraviu prospešný spôsob vykurovania : sálavé vykurovanie predstavuje najbežnejší spôsob šírenia tepla, ktoré prebieha v prírode všade okolo nás. Infračervené tepelné žiarenie je človeku najviac prirodzené. • Komfortné: najbežnejšie využitie elektrických vykurovacích fólií je v podlahových vykurovacích systémoch. Vďaka veľkej ploche môžu elektrické vykurovacie fólie pracovať s nižšími teplotami než iné vykurovacie systémy. Nízky teplotný rozdiel medzi teplotou vzduchu v miestnosti a teplotou vykurovacej plochy je užívateľsky veľmi komfortné a rozloženie teploty v miestnosti je vďaka tomu prirodzene rovnomerné. Nedochádza k nežiaducemu prúdeniu vzduchu, ani k víreniu prachu v miestnosti.
• Nízke obstarávacie náklady: princíp elektrického sálavého vykurovania je maximálne jednoduchý. Premenu elektrickej energie na tepelné žiarenie zabezpečujú elektrické vykurovacie fólie umiestnené pod nášľapnou vrstvou podlahy. Obstarávacie náklady systému vykurovania elektrickými vykurovacími fóliami sú výrazne nižšie než u ostatných porovnateľných vykurovacích systémov. Elektrické sálavé vykurovanie predstavuje najvýhodnejší pomer „cena/výkon“.
• Rýchla a veľmi presná regulácia: systémy sálavého vykurovania je možné jednoducho a veľmi účinne regulovať pomocou priestorových termostatov umiestnených v jednotlivých miestnostiach. Je možné ich ovládať individuálne alebo cez mobilnú aplikáciu, prípadne ich zapojiť do sofistikovaného systému inteligentného riadenia prevádzky celej budovy. Kvalitná a účinná regulácia sa podieľa najväčšou mierou na úspore prevádzkových nákladov a na vytváraní teplotne komfortného prostredia.
• Dlhá životnosť: vďaka maximálnej jednoduchosti je systém elektrického sálavého vykurovania prakticky bezporuchový. Doterajšia praxou overená životnosť prestavuje 30 rokov. • Nulové náklady na údržbu: pri vykurovaní elektrickými vykurovacími fóliami odpadá veľká väčšina prevádzkových nákladov, ktoré sú zvyčajné u iných vykurovacích systémov (revízia komína, revízia plynového kotla, údržba kompresorov, a pod…). Prakticky ide o bezúdržbový systém.
• Minimálne nároky na stavebnú konštrukciu: hrúbka vykurovacej fólie je menšia než 1 mm. Priestorové nároky elektrických vykurovacích fólií sú preto minimálne. Z tohto dôvodu sa s výhodou uplatňujú napr. pri rekonštrukciách stavebných objektov, kde existuje len obmedzená možnosť navýšenia stavebnej konštrukcie.
• Hlavný alebo doplnkový zdroj vykurovania: elektrické vykurovacie fólie sa vo väčšine prípadoch inštalujú ako samostatný a jediný zdroj vykurovania objektu. Je možné ich tak použiť aj ako doplnkový zdroj, k inému vykurovaciemu systému. Tento spôsob sa zvyčajne uplatňuje u starších objektov, kde užívateľ nemá záujem o zmenu existujúceho vykurovacieho systému, ale iba o temperovanie povrchu podlahy tak, aby pri dotyku vnímal jej príjemné teplo.

Sortiment elektrických vykurovacích fólií

Elektrické vykurovacie fólie HEATMAX sa vyrábajú v štandardizovaných menovitých výkonoch od 60W/m2 do 240W/m2 a štandardizovaných šírkach od 50cm do 150cm. Vyrábajú sa v roliach, z ktorých je možné odstrihnúť pás akejkoľvek požadovanej dĺžky.

Vďaka širokému sortimentu elektrických vykurovacích fólií značky HEATMAX dokáže spoločnosť NEXWARM.CZ ponúknuť optimálne riešenie pre vykurovanie akejkoľvek konštrukcie podlahy a prakticky pre všetky typy podlahových krytín.

•HEATMAX CARBON FABRIC je elektrická vykurovacia fólia, ktorá sa v konštrukcii podlahy umiestňuje pod roznášaciu vrstvu z liateho betónu, anhydritu alebo pod vrstvu montovaných podlahových dosiek. Nosné poschodie, pod ktoré je umiestnená elektrická vykurovacia fólia, pôsobí ako "akumulačná" vrstva". Výhodou tohto riešenia je rovnomerný prenos tepla a možnosť použitia akejkoľvek podlahovej krytiny. CARBON FABRIC predstavuje v súčasnej dobe najkvalitnejšiu elektrickú vykurovaciu fóliu s mimoriadnou mechanickou odolnosťou.

• HEATMAX CLASSIC je osvedčená podlahová elektrická vykurovacia fólia, ktorá sa v konštrukcii podlahy umiestňuje priamo pod plávajúcu podlahu (drevenú, laminátovú, vinylovú). Výhodou tohto riešenia je rýchly prenos tepla do podlahovej krytiny, rýchla a veľmi presná regulácia.

• HEATMAX PREMIUM GOLD je technologicky najvyspelejšia elektrická vykurovacia fólia v ponuke spoločnosti NEXWARM. Jedná sa o samoregulačnú fóliu určenú pre podlahové vykurovanie s nadštandardnou mechanickou odolnosťou.

NEXWARM.CZ

NEXWARM.CZ s.r.o. je česká spoločnosť založená v roku 2014. Hlavným predmetom jej činnosti je dovoz, predaj a montáž elektrických vykurovacích fólií určených pre moderné vykurovanie stavebných objektov. NEXWARM.CZ s.r.o. je výhradným partnerom juhokórejského výrobcu NEXWARM Co.Ltd, ktorého zastupujeme na českom a slovenskom trhu s ponukou kompletného sortimentu elektrických vykurovacích fólií značky HEATMAX. Zamestnanci spoločnosti NEXWARM.CZ majú bohaté praktické skúsenosti v odbore vykurovania stavieb. Našim zákazníkom a partnerským spoločnostiam poskytujeme kompletný servis:

• technické poradenstvo
• spracovanie návrhu technického riešenia
• vypracovanie cenovej ponuky
• realizáciu zákazky
• nadštandardné záručné podmienky
• záručný a pozáručný servis a celé množstvo ďalších služieb.

V prípade Vášho záujmu Vám veľmi radi poradíme s návrhom vykurovacieho systému pre Váš dom.

Súčasne si Vás dovoľujeme pozvať k návšteve expozície spoločnosti NEXWARM.CZ na stavebnom veľtrhu For Arch 2019, ktorý sa uskutoční počas dní 17. až 21. 9. 2019 v Prahe.

Na tomto veľtrhu predstavíme verejnosti našu najnovšiu elektrickú vykurovaciu fóliu HEATMAX PREMIUM GOLD.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy NEXWARM CZ
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama