Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Modrá je dobrá: šesť dôvodov pre interiér v modrých odtieňoch

Zverejnené: 8. 12. 2019

Pravdou je, že modrá farba nie je v interiéroch tak obľúbená a používaná ako farby neutrálne. Ale nie je to škoda? Modrá je predsa symbolom čistoty a jemnosti. A na ľudskú psychiku majú jej odtiene veľmi pozitívny vplyv. Máme pre vás šesť dôvodov, prečo dať modrej vo vašom byte šancu.

Pozitívny vplyv na ľudskú psychiku

Modré odtiene pôsobia pozitívne na ľudskú psychiku. Dokážu upokojiť myseľ, uvoľniť stresové napätie a zároveň vytvoriť atmosféru pre sústredenie mysle. Modrá je preto skvelá do spálne aj pracovne. Ukázalo sa tiež, že dokáže znižovať krvný tlak.

Ľahká kombinovateľnosť

Možno vás to prekvapí, ale modrá sa dá šikovne skombinovať s každou farbou. Ladia s ňou jemné tóny neutrálnych odtieňov, zatiaľ, čo svetlo modrú si môžete dovoliť nakombinovať s výraznými či pastelovými farbami. Najčastejšie sa stretávame s modrobielou a to v obývacích izbách. K tejto variácii potom stačí pridať drevené dekoračné prvky a hneď sa budete cítiť ako v prímorskom letovisku. Blankytne modrá si zas sadne s farbami ako je čierna či šedá. A ak sa nebojíte odvážnejších variácií, skúste popremýšľať o spojení nebeskej modrej s hravo žltou. Spoločne pôsobia v interiéri veľmi sviežo, nevšedne a štýlovo. Podobne ako žltá sa k modrej hodí aj oranžová. A nakoniec niečo pre romantické duše. Iste ich poteší kombinácia modrej s levanduľovými odtieňmi. Aj keď obe tieto farby patria do kategórie studených odtieňov, ich súhra v interiéri je prekvapivo harmonická.

Vytvorte si interiér tón v tóne

Modrá môže veľmi dobre fungovať aj sama o sebe. Má nekonečne mnoho odtieňov: od ľadovej modrej, cez tyrkysovú a azúrovú až po obľúbenú námornícku modrú. Všetky odtiene je možné medzi sebou variabilne kombinovať a zariadiť si takzvaný interiér tón v tóne. Prevaha tmavo modrej je vhodná do priestorovo väčších miestností, do malých sa príliš nehodí. Naopak do menších miestností voľte skôr svetlo modré odtiene. Miestnosť sa tak opticky zväčší a rozjasní.

Hodí sa takmer kamkoľvek

Až na pár výnimiek je modrá farba vhodná do väčšiny miestností vo vašom dome či byte. Klasická modrobiela kombinácia je ideálna do spoločenských priestorov, kúpeľne alebo do detskej izby. Spojenie modrej so žltou či zelenou je najpopulárnejšie v detských izbách, kde sa viac ako inde, hodia farby veselé a pestré. Žlté odtiene navodzujú uvoľnenú detskú myseľ a vzbudzuje u detí prirodzenú zvedavosť, modrá zase zlepší ich koncentráciu pri učení a hraní. Veľa záleží aj na vyváženosti farieb. Ak je dieťa hyperaktívne, voľte prevahu modrej a naopak - smutným, menej aktívnym deťom prospieva väčšie množstvo žltých odtieňov nad modrými. Ďalšími vhodnými miestnosťami pre modré odtiene sú, ako sme už spomenuli, pracovne alebo kúpeľne. Ako ideálne sa javí ich použitie taktiež v spálni, kde modrá napomôže pred spaním upokojiť psychiku. Snáď jedinou miestnosťou, kam sa modrá príliš neodporúča, je kuchyňa. Pôsobí tu smutne a obmedzuje chuť k jedlu.

Krásne ukáže s drevom aj kovom

Ďalším plusom modrej farby v interiéri je to, že výborne ladí s akýmkoľvek materiálom, napríklad s kovom, drevom, sklom, mramorom či dokonca kameňom. Obzvlášť v kombinácii s drevom modrá skutočne zútulní každý interiér.

Originalita

Ako sme už spomenuli na začiatku, modrá farba nie je v interiérovom dizajne tak hojne využívaná ako napríklad béžová alebo klasická čiernobiela kombinácia. Ak teda radi vystupujete z davu alebo vás modrá jednoducho ohromila, nie je dôvod sa jej obávať. Modré odtiene prinášajú do interiéru originalitu a navyše z neho urobia neobyčajnú oázu pokoja.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama