Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Modulárna výstavba administratívnych budov

Zverejnené: 19. 1. 2021

Modulárne systémy už zďaleka nie sú určené len pre oblasť úžitkových stavieb, ale stali sa plnohodnotnou súčasťou staviteľstva a architektúry. Svoje o tom vie aj firma KOMA, ktorá už viac než dvadsaťosem rokov patrí k ich popredným českým výrobcom a dodávateľom.

Administratívne zázemie pre pražskú sesterskú firmu KOMA Rent

Do povedomia širokej verejnosti vstúpila KOMA pred piatimi rokmi, kedy realizovala pavilón Českej republiky na milánskom Expe 2015. Unikátny projekt navrhli architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof zo štúdia CHYBIK+KRISTOF AA a usporiadateľov Svetovej výstavy zaujala stavba natoľko, že jej udelili bronzovú medailu za architektúru a inovácie. Tým však jej príbeh nekončí. Z Talianska bola prevezená späť do Vizovic, kde KOMA sídli.

Následne štúdio Olgoj Chorchoj upravilo priestor tak, aby zostal otvorený verejnosti a vrchné poschodia budovy zároveň slúžili ako administratívne zázemie spoločnosti. Na príklade tohto projektu môžeme vidieť hlavné myšlienky modulárnej výstavby v praxi. Vďaka talentovaným architektom môžu vznikať dizajnovo zaujímavé projekty, ktoré možno realizovať v relatívne krátkom čase. Ďalšou z nesporných výhod je ich mobilita - ak stavba prestane slúžiť svojmu účelu, je možné ju premiestniť inam, prípadne ju zrecyklovať (modulárna výstavba má teda aj ekologický presah). Stavby je pochopiteľne možné tiež rozširovať a modifikovať, meniť ich dispozície a teda ich využitie.


Pôvodný pavilón Českej republiky pre Expo 2015 teraz slúži ako zázemie spoločnosti KOMA vo Vizoviciach.
Pôvodný pavilón Českej republiky pre Expo 2015 teraz slúži ako zázemie spoločnosti KOMA vo Vizoviciach.

Kancelárie za dvanásť dní

Rýchlosť modulárnej výstavby oceňujú tiež industriálne parky, ktoré sa neustále rozvíjajú a potrebujú pružne reagovať na požiadavky developerov. Moduly sú plne funkčným prvkom, čo dokladá napríklad projekt kancelárií pre Central Trade Park v Úžiciach, kde KOMA vytvorila administratívne zázemie pre celú komerčno-priemyselnú zónu. Výroba modulov trvala týždeň, následná výstavba päť dní. Vďaka tomu mohli byť kancelárie veľmi rýchlo využívané a v budúcnosti ich bude možné prispôsobiť ďalším požiadavkám prenajímateľov parku.

Vizualizácia Vývojového a inovačného centra
Vizualizácia Vývojového a inovačného centra

KOMA využíva moduly tiež pre svoje vlastné zázemie a v súčasnosti pracuje na stavbe dvoch vlastných administratívnych budov. Vo Vizovickom areáli ide o Vývojové a inovačné centrum, na ktorom spolupracuje opäť s architektmi Krištofom a Chybíkom. Tí dokazujú, že modulárna výstavba nemusí byť nevyhnutne pravouhlá a lineárna. Druhým projektom je administratívne zázemie pre pražskú sesterskú firmu KOMA Rent, ktorá bude zostavená z novej výrobkovej rady Fashion Line. Spomínané projekty sú dôkazom, že modulárna výstavba ponúka veľmi širokú škálu riešení pre administratívne budovy s ohľadom na ich umiestnenie, dispozíciu aj zmenu kapacity.

Kancelárie pre Central Trade Park v Úžiciach
Kancelárie pre Central Trade Park v Úžiciach

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov, čerpané z časopisu INTRO
Foto: Koma modular
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama