Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 9.5.

Montessori škôlka v Klecanoch pri Prahe

Zverejnené: 4. 8. 2021

Na malej trojuholníkovej parcele v obci Klecany neďaleko Prahy vznikla v roku 2019 materská škola. Autori projektu zo štúdia No Architects navrhli v spolupráci s Barborou Jelínek a Martinom Hlušičkom takzvané pripravené prostredie, teda priestor vytvorený podľa jedného z princípov montessoriovskej pedagogiky.

Atypický pozemok sa nachádza uprostred rozsiahlych rozvojových plôch, budovu materskej školy dopĺňa aj menšie kultúrne centrum. Klienti škôlku postavili prakticky vlastnými rukami a ďalej ju vedú, spravujú a starajú sa aj o záhradu a dom.

Všade samé kúty – vo vnútri aj vonku

Jedným z cieľov montessoriovskej pedagogiky je vytvoriť deťom takzvané pripravené prostredie, teda také, kde sa môžu slobodne pohybovať, realizovať a ktoré ich motivuje a láka k učeniu. Vyznačuje sa tiež farebnou aj vecnou striedmosťou a absenciou krikľavých hračiek či motívov. Priestor býva usporiadaný do kútov, v ktorých sa často odohrávajú takzvané skutočné aktivity: deti pracujú na skutočnom pníku, zatĺkajú so skutočným kladivom ostré klince, varia v skutočnej kuchynke s plnohodnotným drezom, sporákom a rúrou, skutočne sa starajú o rastliny na záhrade a podobne. Medzi aktivitami si slobodne vyberajú a rozvíjajú svoje vnútorné motivácie podľa individuálnych potrieb.

Kútiky v materskej škole v Klecanoch však nie sú len symbolické, ale sú skutočne umiestnené v kútoch, ktoré sa prepisujú z interiéru do exteriéru, kde vytvárajú svoje negatívne obrazce - kútiky v záhrade. Cieľom architektov bolo vytvoriť aj na limitovanom pozemku členité prostredie tak, aby samo o sebe podnecovalo záujem detí a pomáhalo im vnímať svet - vrátane sveta architektúry - ako niečo nesamozrejmého a hodného premýšľania.

Návrh bol vytvorený na trojuholníkovej parcele stavebného dvora, sčasti vyliatej betónom a zo všetkých strán obklopenej cestami. Cez južnú časť pozemku viedla obecná kanalizácia, cez východnú stranu verejná technická infraštruktúra. Jednu z troch ciest sa nakoniec autorom podarilo premeniť na pešiu cestu a vďaka nepriehľadnosti oplotenia udržať vlastný kontext v (zatiaľ) nedostavanej periférii obce. Zároveň dokázali na pozemku zachovať košatý topoľ.

Škôlka v prízemí, kultúrne centrum na poschodí

Kým materská škola sa nachádza na prízemí domu, poschodie so samostatným vstupom a multifunkčnou sálou je vyhradené pre administratívu, poradenstvo a mnoho aktivít pre dospelých, ako je cvičenie a podobne. Materská škola tak od počiatku slúži ako malé kultúrne centrum a možno predpokladať, že jej úloha sa v súvislosti so zastavovaním ďalších rozvojových plôch v okolí bude naďalej vyvíjať.

Montessori škôlka

Miesto: Klecany, Česká republika
Autor: No Architects / Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková
Spoluautor: Barbora Jelínek, Martin Hlusička
Klient: Materská škola Astra
Projekt: 2012–2018
Realizácia: 2019
Zastavaná plocha: 182 m2
Hrubá podlahová plocha: 356 m2
Úžitková plocha: 297 m2
Plocha pozemku: 718 m2
Foto: Studio Flusser

www.noarchitects.cz

Vyšlo v najnovšom vydaní časopisu INTRO - viac na: www.intro.cz

Autor: Kristýna Brožová
Foto: Štúdio Flusser
reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

reklama