Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Možnosti ako produkovať potraviny v meste. Belgickí a holandskí architekti predstavili Agrotopiu - skleník určený na pestovanie potravín

Zverejnené: 31. 3. 2022

Cieľom tohto projektu bolo vytvorenie mestského centra na produkciu miestnych potravín. Belgickí a holandskí architekti prišli s riešením: na strechu miestnej tržnice pridali obrovský skleník s rozlohou 9 500 m². Prestavujeme vám jedinečný projekt Agrotopia.

Belgickí architekti z dielne Meta Architectuurbureau and Van Bergen Kolpa Architecten navrhli projekt Agrotopia, čiže skleníkovú nadstavbu, ktorá bola pridaná na strechu poľnohospodárskeho trhu s cieľom vytvoriť mestské centrum výroby potravín. Okrem produkcie potravín má slúžiť aj na vzdelávanie verejnosti o potrebe poľnohospodárstva.

Na streche miestnej tržnice je vytvorený obrovský skleník s rozlohou 9 500 m2. Foto: Filip Dujardin
Na streche miestnej tržnice je vytvorený obrovský skleník s rozlohou 9 500 m2. Foto: Filip Dujardin

Prostredie lahodiace nielen rastlinám ale aj ľuďom

Výnimočná Agrotopia sa nachádza v belgickom meste Roeselare vo Flámskom regióne s je najväčšou európskou verejnou budovou na mestskú produkciu potravín. Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem, aby tu bolo možné dopestovať čo najpestrejšiu paletu ovocia a zeleniny. Okrem toho sa tu nachádzajú aj priestory venované výskumu a keďže Agrotopia má slúžiť aj ako zdroj informácií o poľnohospodárstve pre verejnosť, tak tu autori projektu umiestnili aj náučný chodník.

Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem. Foto: Filip Dujardin
Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem. Foto: Filip Dujardin

Architekti mysleli aj na pohodlie ľudí pracujúcich v týchto priestoroch a vytvorili tzv. box-in-box priestory, v ktorých je vhodnejšia klíma - čiže prostredie vhodné pre zamestnancov i návštevníkov, teda nie príliš teplé ani vlhké, ako na iných miestach skleníka. Zvonku sa Agrotopia javí ako jeden súdržný skleník, ktorý Meta Architectuurbureau opisuje ako „hrdú, priehľadnú sochu z ocele a skla“

Pozoruhodná stavba z funkčného aj architektonického hľadiska

Stavba zaujme nielen z funkčného, ale aj architektonického hľadiska. Vstupná strana budovy má fasádu, ktorá je vertikálne fazetovaná do arkierových okien so širokým schodiskom tiahnucim sa po celej dĺžke budovy. Okrem toho využíva inovatívny systém rekuperácie vody (odtok zo závlahy sa znova používa) a opätovne vie zúročiť aj mestské odpadové teplo, takže vstupuje do žiadanej a prínosnej cirkulárnej symbiózy so svojím okolím. Samozrejmosťou je využívanie dažďovej vody zachytávanej zo strechy na zavlažovanie plodín.

„Spolu s klientmi Inagro a REO Veiling sme zrealizovali ambicióznu budovu s množstvom inovácií. Jedna budova s rôznymi klimatickými zónami, udržateľným a ekonomickým využívaním priestoru, výskumom listovej zeleniny a plodovej zeleniny v meste, sprístupnením strechy verejnej funkcii, kruhovým využitím priestoru a energie, aby sme vymenovali aspoň niektoré.“ povedal riaditeľ Van Bergen Kolpa Architects Jago van Bergen.

Súčasťou skleníka je aj zimná záhrada s dvojitou výškou, ktorá bola navrhnutá na podporu vertikálneho pestovania. Táto časť má horizontálnu fazetovú konštrukciu, ktorá podľa štúdia zaručuje dobré slnečné svetlo pre plodiny a zároveň vytvára pohľad bez odrazov na úrovni zeme.

Návštevníkom Agrotopie sa zároveň otvára aj krásny pohľad na panorámu mesta Roeselare.

Riadiaci partner Meta Architectuurbureau Niklaas Deboutte opísal Agrotopiu ako testovací prípad pre veľké projekty mestského poľnohospodárstva.

„Výstavba skleníka na vrchole existujúcej budovy sa v takomto rozsahu ešte nikdy neuskutočnila a predstavovala veľa príležitostí a výziev,“ povedal Deboutte.

"Integrácia oceľového skleníka s betónovou spodnou konštrukciou a komplexnými inštaláciami vyústila do skutočnej verejnej budovy s výnimočnou architektonickou kvalitou pre mesto Roeselare."

Zdroj:

1) https://www.archdaily.com/976252/agrotopia-research-center-for-urban-food-production-van-bergen-kolpa-architects?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

Autor: Ing. Kateřina Kočická 1)
Foto: Filip Dujardin
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama