vyhľadávanie
Dnes je 26.10.

Možnosti ako produkovať potraviny v meste. Belgickí a holandskí architekti predstavili Agrotopiu - skleník určený na pestovanie potravín

Zverejnené: 31. 3. 2022

Cieľom tohto projektu bolo vytvorenie mestského centra na produkciu miestnych potravín. Belgickí a holandskí architekti prišli s riešením: na strechu miestnej tržnice pridali obrovský skleník s rozlohou 9 500 m². Prestavujeme vám jedinečný projekt Agrotopia.

Belgickí architekti z dielne Meta Architectuurbureau and Van Bergen Kolpa Architecten navrhli projekt Agrotopia, čiže skleníkovú nadstavbu, ktorá bola pridaná na strechu poľnohospodárskeho trhu s cieľom vytvoriť mestské centrum výroby potravín. Okrem produkcie potravín má slúžiť aj na vzdelávanie verejnosti o potrebe poľnohospodárstva.

Na streche miestnej tržnice je vytvorený obrovský skleník s rozlohou 9 500 m2. Foto: Filip Dujardin
Na streche miestnej tržnice je vytvorený obrovský skleník s rozlohou 9 500 m2. Foto: Filip Dujardin

Prostredie lahodiace nielen rastlinám ale aj ľuďom

Výnimočná Agrotopia sa nachádza v belgickom meste Roeselare vo Flámskom regióne s je najväčšou európskou verejnou budovou na mestskú produkciu potravín. Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem, aby tu bolo možné dopestovať čo najpestrejšiu paletu ovocia a zeleniny. Okrem toho sa tu nachádzajú aj priestory venované výskumu a keďže Agrotopia má slúžiť aj ako zdroj informácií o poľnohospodárstve pre verejnosť, tak tu autori projektu umiestnili aj náučný chodník.

Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem. Foto: Filip Dujardin
Vnútro obrovského skleníka architekti rozdelili do tzv. štyroch klimatických pásiem. Foto: Filip Dujardin

Architekti mysleli aj na pohodlie ľudí pracujúcich v týchto priestoroch a vytvorili tzv. box-in-box priestory, v ktorých je vhodnejšia klíma - čiže prostredie vhodné pre zamestnancov i návštevníkov, teda nie príliš teplé ani vlhké, ako na iných miestach skleníka. Zvonku sa Agrotopia javí ako jeden súdržný skleník, ktorý Meta Architectuurbureau opisuje ako „hrdú, priehľadnú sochu z ocele a skla“

Pozoruhodná stavba z funkčného aj architektonického hľadiska

Stavba zaujme nielen z funkčného, ale aj architektonického hľadiska. Vstupná strana budovy má fasádu, ktorá je vertikálne fazetovaná do arkierových okien so širokým schodiskom tiahnucim sa po celej dĺžke budovy. Okrem toho využíva inovatívny systém rekuperácie vody (odtok zo závlahy sa znova používa) a opätovne vie zúročiť aj mestské odpadové teplo, takže vstupuje do žiadanej a prínosnej cirkulárnej symbiózy so svojím okolím. Samozrejmosťou je využívanie dažďovej vody zachytávanej zo strechy na zavlažovanie plodín.

„Spolu s klientmi Inagro a REO Veiling sme zrealizovali ambicióznu budovu s množstvom inovácií. Jedna budova s rôznymi klimatickými zónami, udržateľným a ekonomickým využívaním priestoru, výskumom listovej zeleniny a plodovej zeleniny v meste, sprístupnením strechy verejnej funkcii, kruhovým využitím priestoru a energie, aby sme vymenovali aspoň niektoré.“ povedal riaditeľ Van Bergen Kolpa Architects Jago van Bergen.

Súčasťou skleníka je aj zimná záhrada s dvojitou výškou, ktorá bola navrhnutá na podporu vertikálneho pestovania. Táto časť má horizontálnu fazetovú konštrukciu, ktorá podľa štúdia zaručuje dobré slnečné svetlo pre plodiny a zároveň vytvára pohľad bez odrazov na úrovni zeme.

Návštevníkom Agrotopie sa zároveň otvára aj krásny pohľad na panorámu mesta Roeselare.

Riadiaci partner Meta Architectuurbureau Niklaas Deboutte opísal Agrotopiu ako testovací prípad pre veľké projekty mestského poľnohospodárstva.

„Výstavba skleníka na vrchole existujúcej budovy sa v takomto rozsahu ešte nikdy neuskutočnila a predstavovala veľa príležitostí a výziev,“ povedal Deboutte.

"Integrácia oceľového skleníka s betónovou spodnou konštrukciou a komplexnými inštaláciami vyústila do skutočnej verejnej budovy s výnimočnou architektonickou kvalitou pre mesto Roeselare."

Zdroj:

1) https://www.archdaily.com/976252/agrotopia-research-center-for-urban-food-production-van-bergen-kolpa-architects?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

Autor: Ing. Kateřina Kočická 1)
Foto: Filip Dujardin
reklama

Nové

Šetrite svoje financie pomocou termických kolektorov. V zime sa slnečné kolektory väčšinou nemontujú, ale fungujú aj vtedy

Šetrite svoje financie pomocou termických kolektorov. V zime sa slnečné kolektory väčšinou nemontujú, ale fungujú aj vtedy

Zverejnené 21.10. Zima už dávno neznamená koniec solárnej sezóny. Moderné termické kolektory dokážu efektívne pracovať aj počas chladných mesiacov, čím výrazne znižujú náklady na ohrev vody a podporu vykurovania. Pre domácnosti, penzióny či kúpeľné zariadenia… ísť na článok

Aby betónová dlažba vydržala dlhé roky ako nová

Aby betónová dlažba vydržala dlhé roky ako nová

Zverejnené 25.10. Betónová dlažba je neoddeliteľnou súčasťou záhrad, terás, chodníkov či príjazdových ciest. Vďaka svojej odolnosti, estetike a variabilite patrí medzi najobľúbenejšie exteriérové prvky. Aby si však zachovala svoj vzhľad a funkčnosť aj po rokoch,… ísť na článok

UZIN UTZ: Kompletné riešenie pre podlahy s dôrazom na ekológiu a  kvalitu

UZIN UTZ: Kompletné riešenie pre podlahy s dôrazom na ekológiu a kvalitu

Zverejnené 24.10. Spoločnosť UZIN UTZ je rodinná firma s viac než 111 rokmi histórie, ktorá sa špecializuje na podlahové systémy. Vďaka svojmu zameraniu na kvalitu, inovácie a ekológiu si získala silnú pozíciu na globálnom trhu. So širokou škálou produktov a… ísť na článok

reklama