Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kuchyne?

Zverejnené: 29. 4. 2022

Či už ide o malú kuchyňu alebo väčšiu, každú prerábku je dôležité dôkladne naplánovať. Svoju novú kuchyňu nebudete prerábať možno aj niekoľko desiatok rokov. Na čo by ste pri jej zariaďovaní mali myslieť?

Zdroj: pexels.com

Zohľadnite možnosti celého priestoru

Pri usporiadaní kuchyne dbajte na to, aby jej zóny mali logickú postupnosť. Bez ohľadu na to, či varíte každý deň alebo v nej len pijete rannú kávu, všetko potrebné by ste mali mať poruke. Pohyb v nej tak bude prirodzený a bez zbytočných prekážok. To však do veľkej miery závisí od veľkosti a rozdelenia samotného priestoru.

Projekty bungalovov zvyčajne ponúkajú štedrú plochu kuchyne spojenej s obývacím priestorom. Ide o populárny koncept, ktorý tvorí centrum celej domácnosti. Umožňuje vám zhovárať sa pri varení s ostatnými a celá miestnosť navyše pôsobí priestrannejšie. Výhodou takého riešenia je väčšia jedálenská časť a väčšia flexibilita pri zariaďovaní samotnej kuchyne.

Ak máte menší byt a potrebujete v kuchyni umiestniť aj práčku, snažte sa ju dať na kraj linky. Tá by mala začínať úložnou a pracovnou časťou, pokračovať umývacím drezom a dobre osvetlenou varnou zónou. Na konci môžete mať ďalší úložný priestor. Pozor, chladnička by nemala byť hneď vedľa rúry na pečenie. Teplo z nej by ju mohlo poškodiť.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

S rozmiestnením spotrebičov počítajte aj pri inštalácii elektrickej siete. Indukčná doska napríklad vyžaduje vyššie napätie a samostatný prívod elektriny. Uistite sa, že používaním všetkých spotrebičov súčasne nevyrazíte poistky.

Nezabudnite na maličkosti

Okrem výberu zariadenia a celkového vzhľadu novej kuchyne venujte pozornosť aj detailom. V blízkosti sporáku určite oceníte prítomnosť elektrických zásuviek. A to najmä pri používaní ponorného mixéra a ďalších kuchynských robotov.

Pri výbere miesta pre chladničku myslite tiež na to, aby nebola v rohu alebo vedľa ďalších dvierok, či spotrebičov, ktoré by mohli pri jej otváraní prekážať. Umiestnením umývačky v tesnej blízkosti skriniek si uľahčíte jej vykladanie.

Miesto na pracovnej doske môžete ušetriť odkladaním menších spotrebičov do skriniek. Bude to pôsobiť príjemne na pohľad a jednoduchšie v kuchyni udržíte poriadok. Uzavreté a nepriehľadné skrinky sú vhodnejšie než otvorené police, a to najmä v menšej kuchyni.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Veľmi dôležitá je aj vzdialenosť medzi kuchynskou linkou a stenou oproti, či dvoma kuchynskými linkami. Uistite sa, že je dostatočne dlhá na to, aby ste nielen bez problémov otvorili skrinky, ale aj sa v nich mohli pohodlne prehrabávať. Moderné a praktické sú aj výsuvné systémy, ktoré umožnia úplné otvorenie šuflíka.

V neposlednom rade si dajte záležať na výbere kvalitných materiálov. Častokrát sú v kuchyni namáhané, no ich výmena je náročná. Bez ohľadu na to, aký štýl uprednostňujete, radšej sa rozhodnite napríklad pre kamennú alebo masívnu dosku, odolné úchytky skriniek a kvalitné otváracie mechanizmy.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Zdroj: pexels.com
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama