Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Na návšteve v tehliarskej kuchyni

Zverejnené: 23. 9. 2022

Českým a slovenským novinárom sa v minulom týždni otvorili brány areálu HELUZ v Dolnom Bukovsku. Mali výnimočnú možnosť nahliadnuť do výrobných priestorov tradičného českého producenta tehál a preskúmať úplne novú budovu sídla spoločnosti, ktorá bola nedávno skolaudovaná. Operuje v nej, okrem iného, aj oddelenie technického rozvoja, ktoré si pre prítomných pripravilo prednášku o svojom fungovaní a to vrátane praktickej ukážky prevádzky testovacích centier. Tá ponúkla skutočne atraktívny pohľad a návštevníkov veľmi zaujala.

Zástupcom médií, ktorí sa dňa 15. septembra podujatia zúčastnili, bolo umožnené absolvovať prehliadku dolnobukovského komplexu budov, ktorý bol vybudovaný v miestach, kde v minulosti ležal rodný dom Jana Řehoře, zakladateľa spoločnosti. Práve on na tomto mieste v roku 1876 postavil prvú žiarovú pec a vypálil v nej z miestne vyťaženej hliny prvé tehly. Odvtedy ubehlo už mnoho rokov, počas ktorých sa pôvodne malý český podnik rozvinul v súčasnú modernú spoločnosť.

Vývoj a kontrola kvality

K najdôležitejším oddeleniam firmy patrí oddelenie technického rozvoja. Nanovo je prevádzkované v nedávno vybudovanej budove spoločnosti, ktorú HELUZ dokončil v roku 2021. Vzniklo tu špičkové výskumné centrum s laboratóriami, ktoré zamestnanci firmy radi nazývajú ako „tehliarska kuchyňa“. Práve tu vznikajú nové „receptúry“, podľa ktorých sú následne vyrábané inovatívne pálené murovacie prvky. Prebiehajú tu nevyhnutné skúšky, prostredníctvom ktorých sú preverované materiály, výrobky i konštrukcie. Na novinárskej akcii sme boli svedkami testovania materiálu, tehlovej tvárnice ako celku a dokonca aj fragmentu tehlovej steny.

Tehly prichystané na cestu do pece.
Tehly prichystané na cestu do pece.

V chemicko-technologickej časti výskumného centra prebieha výber a kontrola surovín, ktoré tvoria výrobné zmesi. S ohľadom na získané výsledky potom technológovia dokážu stanoviť napríklad dĺžku doby odležania cesta, určiť optimálny režim sušenia a pálenia či ideálnu teplotu výpalu. Laboratórium je okrem iného vybavené pecami a klimatickými komorami, ktoré umožňujú simulovať rôzne poveternostné vplyvy.

V mechanickej časti výskumného centra už dochádza k overovaniu hotových výrobkov a konštrukcii, hlavne tehál a stropných vložiek. Pevnosť v tlaku alebo pevnosť v ťahu za ohybu je testovaná na skúšobných lisoch. Skúšobňa je tiež zariadená robustnou lámacou dráhou osadenou pieskom, ktorý zvládne vyvinúť tlakovú silu až 2 700 kilonewtonov, čo zodpovedá záťaži 270 ton. Tá je určená k overovaniu vlastností vybraných konštrukcii, teda určitej kombinácie tehál a malty. Sú ňou testované či už celé steny, tak vodorovné konštrukcie ako preklady alebo stropy.

Výskumnému centru HELUZ dominuje lámacia dráha.
Výskumnému centru HELUZ dominuje lámacia dráha.

Popri praktických skúškach sa v technickom rozvoji firmy zaoberajú tiež technológiou výroby, interným vzdelávaním i edukáciou externých partnerov a remeselníkov, procesnou podporou chodu tehelní či digitalizáciou, v rámci ktorej nie sú opomenuté dôležité webové nástroje slúžiace či už laickej, tak odbornej verejnosti. Reč je o Selektore konštrukcií, v ktorom je možné dohľadať všetky parametre a vlastnosti jednotlivých produktov, ich detailov aj konštrukčných celkov. Čím ďalej väčší dôraz je v Heluze kladený tiež na recykláciu a medzi projekty, ktorými sa tu zaoberajú, patrí aj výskum možností využitia sypaného tehlového recyklátu, ktorý je možné spätne využiť na výrobu tehál, ako kamenivo alebo napríklad ako roznášaciu vrstvu pre suché podlahy. Zaujímavosťou je, že môže ísť o vysoko zvukovopohltivý materiál. Okrem toho prebieha aj vývoj tehlobetónu.

Pohľad do mechanickej časti výskumného centra.
Pohľad do mechanickej časti výskumného centra.

Izolačné zasklenie

Oddelenie technického rozvoje sa aktuálne zaoberá tiež testovaním izolačných skiel, ktoré sú produkované v celkom troch výrobných podnikoch firmy IZOS, ktorej akvizíciu realizovala HELUZ GROUP v minulom roku. Vybrané zasklenia v minulosti dodávali napríklad do pražského Main Pointu Karlín či olomouckej Galérie Šantovka. Sortiment zahŕňa nielen bežné dvoj- a trojsklá, ale tiež sklá, ktoré efektívne pracujú so slnečným žiarením tak, aby bol interiér adekvátne presvetlený a prirodzene vyhrievaný. Aktuálne je možné ich ponuku vidieť na najväčšom českom stavebnom veľtrhu v pražských Letňanoch. Pozornosť tu okrem iného, pútajú aj vzory celoplošnej potlače veľkoplošných skiel s vysokým rozlíšením. Spoločnosť je tak aktuálne schopná zabezpečiť takmer kompletnú dodávku obálkovej konštrukcie – tehly, preklady, stropy, zasklenie aj komínové zostavy – a tak systémovým spôsobom napomôcť optimalizovať jej vplyv na spotrebu energie stavieb.

Expozícia spoločnosti IZOS na najväčšom stavebnom veľtrhu v Prahe - Letňanoch kde prezentovali nové izolačné trojsklá so špeciálnou úpravou aj digitálnu potlač veľkoformátových skiel.
Expozícia spoločnosti IZOS na najväčšom stavebnom veľtrhu v Prahe - Letňanoch kde prezentovali nové izolačné trojsklá so špeciálnou úpravou aj digitálnu potlač veľkoformátových skiel.

Výstavba komínu „raz dva“

Pri komínoch chvíľku zostaneme. Novinárom bola na akcii totiž predstavená novinka v podobe komínového kompletu HELUZ SMART. Je určený pre suchú aj mokrú prevádzku a všetky druhy palív aj spotrebičov s prirodzeným odvodom spalín. Aj on je v týchto dňoch predstavovaný na For Archu. Je konštruovaný tak, aby bola maximálne uľahčená jeho montáž a minimalizované riziko chybného prevedenia. Skladá sa z jednodielnej keramickej tvárnice a z výroby izolovanej izostatickej vložky. Vďaka veľmi malému pôdorysu je vhodným riešením do domov s nedostatkom miesta.

Výstavba komínu HELUZ SMART je maximálně jednoduchá a bezpečná.
Výstavba komínu HELUZ SMART je maximálně jednoduchá a bezpečná.

Septembrové prehliadky výrobných podnikov

Na záver ešte dodajme, že aj verejnosť bude mať možnosť pozrieť si technológie na výrobu tehál. V Hevlíne, Libochoviciach a v Dolnom Bukovsku sa budú konať počas vybraných dní posledného septembrového týždňa dni otvorených dverí a návštevníci budú mať možnosť zoznámiť sa s celým výrobným procesom a históriou podnikov. Rozpis komentovaných prehliadok je dostupný na stránkach výrobcu.

Čítajte tiež:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív autorky a firmy HELUZ
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama