Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Najlepšie české tehly sa vyrábajú v Hevlíne

Zverejnené: 24. 9. 2015

Nový výrobný podnik, ktorý spoločnosť HELUZ postavila od základov, bol spustený do prevádzky už v roku 2009 v Hevlíne. V rovnakom roku prišli na svet prvé tehly Family a v roku 2011 sa začali vypĺňať polystyrénovou izoláciou. Ich tepelnoizolačné parametre neprekonal ešte žiadny iný materiál pre jednovrstvové murivo, ktorý je dostupný na trhu.

Hevlín je lokalita s jednou z najkvalitnejších surovín pre tehliarsku výrobu nielen u nás, ale celkovo v Európe. Jedinečná tehliarska hlina sa ťaží v bezprostrednej blízkosti výrobných objektov. Pochádza z oblasti kriedových usadenín s vysokým obsahom diatomidov. Milióny rokov sa tu jemné časti zvetrávajúcich hornín usádzali v stredne hlbokom mori zasahujúcom vtedy na Moravu z Viedenskej strany. Vrstva šedých vápnito-ílovitých prachovcov až prachovitých ílovcov, ktoré týmto spôsobom vznikli, je miestami o mocnosti až 600 metrov. Tieto morské sedimenty, kvalitné íly, majú menší obsah vápenca než v iných lokalitách a navyše je v nich jemne rozptýlený, čo má vplyv na kvalitu výrobkov.

Rozvoj hevlínskej tehelne s novým majiteľom

Spoločnosť HELUZ kúpila hevlínsku tehelňu v roku 1994 kvôli navýšeniu výrobnej kapacity tehlových blokov. Miestnu výrobu stropných dosiek Hurdis postupne nahradila výrobou tepelnoizolačných tehál s názvom Supertherm. V roku 1999 tu bola spravená modernizácia výrobnej linky, oprava tunelovej pece a zriadená expedičná linka. V roku 2005 bola do prevádzky uvedená nová tunelová pec a v roku 2007 nová linka na Stavba moderného podniku za takmer jednu miliardu korún v tesnej blízkosti existujúcej tehelne tu bola zahájená v októbri roku 2007. Projekt a realizácia modernej technológie na výrobu superizolačných tehál pre obvodové murivo boli celkom v rukách firmy KELLER HCW. Zariadenie pre prípravovňu dodala firma Rieter-Werken z Kostnice. Tehelňa bola spustená na jar v roku 2009 a produkcia spoločnosti sa navýšila takmer o 40 %.

Až technológia nového výrobného podniku umožnila vyrábať novú radu tehál Family s takmer filigránským rebrovaním a veľkým počtom zvislých otvorov. V tehle šírky 500 mm je ich celkom 200. Tepelnoizolačné parametre tehál sa v porovnaní s predchádzajúcou radou produktov označených STI zvýšili o 20 %, pevnosť tehál 8-10 MPa zostala zachovaná. Čo sa týka počtu radov otvorov, tých bolo u tehál HELUZ Family dosiahnutých maximum a jediná možná cesta, ako ešte zvýšiť tepelnoizolačné parametre tehál, bola v plnení ich otvorov izolantom.

Technológia plnenia tehál drobnými guľôčkami polystyrénu priniesla zvýšenie ich tepelnoizolačných vlastností o 40 %. Murivo z týchto tehál šírky 500 mm má rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti ako 7 m hrubý múr z klasických plných tehál alebo 36 cm polystyrénu. Súčiniteľ prestupu tepla muriva je 0,11 W/m2K a s rezervou spĺňa hodnoty odporúčané pre murivo pasívnych domov. Polystyrén pevne fixovaný v dutinách tehál je paropriepustný, u muriva je zachovaný nízky faktor difúzneho odporu. So zlepšením tepelnoizolačných vlastností sa oproti neplneným tehlám zvyšuje aj akumulácia tepla a teplotný útlm.

Práve plnenie tehál s veľkým počtom malých otvorov odlišuje výrobky HELUZ od konkurencie na českom aj európskom trhu. Konkurenčné výrobky totiž majú veľké otvory, do ktorých sa zasúvajú napríklad klátiky polystyrénu, minerálnej vaty, PUR peny alebo sa plnia zmesou perlitu a lepidiel, ktoré do veľkých otvorov vtekajú a následne tuhnú. Technológiu plnenia polystyrénom vyvíjali zamestnanci spoločnosti HELUZ približne rok a na spôsob riešenia a plnenia tehál boli spísané 3 patenty.

Vo firme HELUZ myslia tiež na vzdelanie zamestnancov

Zároveň s vlastným vývojom produktov a modernizáciou technológií spoločnosť HELUZ investuje do vzdelávania svojich zamestnancov a realizuje úspešné projekty za podpory Európskej únie. Jedným z nedávno ukončených je projekt č.: cz.104/1.1.04/B3.00200 „Profesionál tehliarskeho odboru v HELUZE”, zameraný na zvyšovanie kvalifikácie robotníkov vo výrobnej firme spoločnosti v Hevlíne, v rámci ktorého boli preškolení v odbore nastavovači výrobných liniek tehliarskej výroby.

Autor: Ing. Vladimíra Slípková
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama