Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Najvyššia drevená budova na svete vyrastie vo Švédsku. Kultúrny dom Sara bude zostavený aj zo systémov ALUPROF

Zverejnené: 28. 11. 2020

Drevohliníková budova, ktorá má dosahovať 20 poschodí, sa po svojom dokončení stane najvyššou svetovou budovou svojho druhu. Objekt navrhnutý architektmi z kancelárie White Arkitekter je ukážkovým príkladom realizácie myšlienky ekologickej výstavby. Otvorenie kultúrneho domu Sara v severošvédskom Skelleftea, vybaveného najpokročilejšími hliníkovými systémami ALUPROF, prebehne v lete 2021

Vizualizácia kultúrneho domu Sara, ktorý vyrastie vo švédskej obci Skellefteå.

Budova, ktorej výstavba sa začala na jeseň roku 2018, sa má stať symbolom a dominantou tejto časti krajiny. Kultúrny dom bol pomenovaný na počesť prednej švédskej spisovateľky Sary Lidman, ktorá pochádza z tohto regiónu. Myšlienka, ktorá inšpirovala autorov stavby, bola tá, aby bola prepojená kultúra a zábava. Budú sa tu usporadúvať, okrem iného, inšpiratívne stretnutia, výstavy, koncerty, predstavenia a bankety. Objekt Sara sa stane dynamicky rozvíjajúcim priestorom určeným či už obyvateľom samotného mesta, tak návštevníkom z celého Švédska i zo zahraničia.

Objekt sa skladá z dvoch segmentov: nízkej, štvorposchodovej budovy, v ktorej je naplánovaných šesť konferenčných spoločenských sál pre viac ako 3200 osôb a osemdesiat metrov vysokej veže s 250 luxusnými hotelovými izbami, reštauráciou s panoramatickým výhľadom a wellness & spa.

Energetická úspora, ekologickosť a panoramatické zasklenie

Cieľom firiem spolupracujúcich na investícii je výstavba ekologicky šetrnej a energeticky úspornej budovy. Objekt, ktorého materiálová základňa pozostáva najmä z dreva, hliníku a skla, spĺňa stratégiu výstavby drevostavieb, ktorú schválila obec Skellefte <0x00E5>. Škandinávska tradícia stavania z dreva sa tu stretáva s najnovšími inžinierskymi riešeniami, vďaka ktorým sa táto realizácia stáva príkladom udržateľného projektovania a ekologickej výstavby.

Spodná časť budovy, v ktorej sídli samotný kultúrny dom, je tvorená prefabrikovanou drevenou konštrukciou vystuženou betónovými panelmi, ktoré nesú ťažobu veže. Zasklenie bolo vykonané zo systému MB-SR50N HI+ ALUPROF, špeciálne upraveného pre tento prípad.

Smer prúdenia vzduchu
Smer prúdenia vzduchu

„Fasáda v nižšej časti budovy bola realizovaná zo systému MB-SR50N HI+, ktorý môže byť vybavený zasklením do tisícsto kilogramov, čo umožňuje dosiahnuť úžasné panoramatické výhľady z vnútrajška budovy. Popri estetických prednostiach systém zaručuje dlhú životnosť a pevnosť konštrukcie. Stĺpikovo-priečková stena má polyetylénový izolátor, ktorý poskytuje veľmi dobrý prechod tepla (Uf od 0,59 W/m2K, pozn. red.) a akustickú izoláciu, čo navyše zjednodušuje montáž fasády. Navyše má systém MB-SR50N HI+ certifikát Institutu PHI Darmstadt v najvyššej triede+ a preto je odporúčaný pre výstavbu pasívnych budov,” hovorí Piotr Mika, vedúci oddelenia technickej podpory ALUPROF SA.

Prefabrikované moduly či systém dvojitej fasády

Hotelová časť je vykonaná z prefabrikovaných drevených modulov izieb s panoramatickým zasklením odrážajúcim oblohu. Vyvoláva to dojem voľne plávajúcej veže nad kultúrnym domom. Charakteristickým rysom obálkovej konštrukcie budovy je použitá technológia takzvanej dvojitej fasády, ktorá zvyšuje energetickú účinnosť objektu. Fasádu kultúrneho domu tvorí dvojité zasklenie, ktoré vytvára dojem, že budova splýva s okolím. Vonkajší plášť je založený na systéme MB-SW55 ALUPROF, vyhradenom pre túto realizáciu, ktorý získal environmentálnu certifikáciu BVB s hodnotením GOLD/BREEM SE. Trojité zasklenie z vnútornej strany je realizované zo systému MB-86 SI, ktorý sa vyznačuje vysokou pevnosťou profilov a dobrých prechodom tepla (Uf od 0,92 W/m2K).

Projekt Skellefte<0x00E5> Kulturhus získal cenu MIPIM Architectural Review Future Projects Awards na medzinárodnom stretnutí realitného odboru usporiadanom každoročne v Cannes. Bol tiež nominovaný na World Architecture Festival 2018 a MIPIM Awards 2018 v kategórii Best Futura Project.

Detail použitia fasádneho systému Aluprof s vysokou pevnosťou profilu a trojitým zasklením
Detail použitia fasádneho systému Aluprof s vysokou pevnosťou profilu a trojitým zasklením

Líder trhu a udávateľ trendov

Firma ALUPROF SA patrí do kapitálovej skupiny Grupa K<0x0119>ty SA – kótované na Burze cenných papierov vo Varšave –, najmodernejšej a najrýchlejšie sa rozvíjajúcej výrobnej firmy v hliníkovom priemysle v strednej a východnej Európe. ALUPROF je zároveň jedným z odborových lídrov v Európe vďaka tomu, že dodáva riešenie s najvyššou uznávanou kvalitou. Firma má päť výrobných podnikov v Poľsku a deväť obchodných spoločností v Európe a USA. Je prítomná v 55 krajinách a expanduje na ďalšie svetové trhy. Dodáva moderné fasádne a protipožiarne systémy, konštrukcie proti vkradnutiu a energeticky úsporné riešenia používané v pasívnej výstavbe, hliníkové okenné, dverné, bránové a roletové systémy. Produkty spĺňajú najprísnejšie požiadavky na modernú výstavbu.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Aluprof
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama