Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Systémy ALUPROF ako most medzi históriou a modernou dotvárajú unikátnu architektúru hotelu v poľskom Vroclave

Zverejnené: 1. 9. 2020

Na Tumskom ostrove v poľskom meste Wroclaw, teda v najstaršej, pamiatkovej štvrti mesta, začal prevádzku jeden z najprestížnejších hotelových objektov v Poľsku. Päťhviezdičkový The Bridge Wrocław MGallery zapadá do gotického katedrálneho námestia a podčiarkuje architektonické poňatie miestnej katedrály. Vonkajšia časť budovy bola postavená z jednoduchých a vkusných materiálov, teda z pálenej tehly, skla a hliníku.

Priamy vstup na Katedrálne námestie, verejne prístupná záhrada a blízkosť vychádzkovej trati pri rieke Odre prispeli k tomu, že hotel dokonale zapadol do okolia nasiaknutého históriou.

Výstavba hotelu The Bridge Wroclaw MGallery situovaného na Tumskom ostrove trvala necelé dva roky. Úlohou architektov bolo napísať novú kapitolu v histórii najstaršej štvrti Vroclavi, založené v 10. storočí a vytvoriť modernú stavbu otvorenú mestu a obyvateľom. Priamy vstup na Katedrálne námestie, verejne prístupná záhrada a blízkosť vychádzkovej trati pri rieke Odre prispeli k tomu, že objekt dokonale zapadol do okolia nasiaknutého históriou a zvýraznil krásu a monumentalismus katedrály.

Hotel má šesť podlaží, ponúka 184 izieb vrátane 17 luxusných apartmánov a uchvacujúci výhľad na panorámu hlavného mesta Dolného Sliezska. Majiteľom budovy je developer Tacit Investment, ktorý stojí aj za vznikom nedávno otvoreného hotela Nobu Warsaw či niekoľkých varšavských kancelárskych budov. Investičné náklady na hotel na Tumskom ostrove predstavovali 150 miliónov zlotých (v prepočte takmer 34,2 miliónov Eur).

Ekologická budova

Architekti z kancelárie Forum Architekci vynaložili veľké úsilie, aby projekt The Bridge korešpondoval s historickým prostredím. Vonkajšia časť budovy bola postavená z jednoduchých a vkusných materiálov, aby nedošlo k zatienenie susednej katedrály a zároveň bola zvýraznená jej forma. Autori projektu stavili na pálenú tehlu, sklo a hliník, čím dosiahli správnych hodnôt tepelnej a akustickej izolácie a tiež energetickej účinnosti.

„V projekte budovy bol použitý systém pološtrukturálnej fasády Aluprof MB-SR50N EFEKT. Systém umožnil dosiahnuť efekt hladkej sklenenej tabule na fasáde hotelu a na konštrukcii strechy a svetlíkov a okrem toho poskytol klimatické osvetlenie spoločných priestorov. Vedľa toho je vďaka vysokým parametrom tesnosti fasády Aluprof energetická náročnosť budovy výrazne nižšia," hovorí Bozena Ryszka, riaditeľka marketingu a PR Aluprof SA.

V objekte bol použitý tiež okenný a dverové systém s tepelnou prepážkou MB-86 SI, ktorý je odpoveďou na trendy a požiadavky súvisiace s udržateľnou výstavbou. Okná a dvere vyrobené v tomto systéme majú zvýšené izolačné vlastnosti a vylepšujú energetickú bilanciu objektu. Ďalším z hliníkových výrobkov aplikovaných v The Bridge je systém protipožiarnych priečok MB-78EI, ktorý bol použitý na prevedenie vnútorných stien a vyčlenenie takzvaných požiarnych zón. Hotel The Bridge Wroclaw sa vďaka použitým systémom súvisiacim s pasívnou výstavbou môže pochváliť certifikátom viackritériového posúdenia LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) na úrovni Gold.

Hotel The Bridge Wrocław MGallery sa nachádza na Tumskom ostrove vo Vroclave
Hotel The Bridge Wrocław MGallery sa nachádza na Tumskom ostrove vo Vroclave

Industriálne interiéry

Interiéry hotela sú na rozdiel od vkusne tónovaného zovňajšku oveľa modernejšie a výraznejšie. Za projektom vnútra hotelových izieb a spoločných priestorov stojí architektonické štúdio Medusa Group. Apartmány sú vyzdobené veľkoformátovou grafikou spodobňujúcou Vroclav a reprodukciami obrazov zo zbierok národného múzea. V izbách sa tiež ocitli portréty niekoľkých desiatok historických osobností spojených s históriou Dolného Sliezska. V interiéroch boli použité prírodné materiály, ako sú kameň a drevo a to v kontraste s inak všadeprítomnou modernosťou.

Pohodlie

Päťhviezdičkový hotel je doplnený o ďalšie vybavenie nielen pre hostí The Bridge. Popri spomínanej záhrady, ktorá je prístupná verejnosti, bola otvorená tiež fine diningová reštaurácia CRAFT. Industriálne interiéry, otvorená kuchyňa a jedlá inšpirované historickou vroclavskou kuchyňou umožňujú pocítiť atmosféru mesta. V najvyššom podlaží hotela našla svoje miesto zóna The Bridge SPA. Inšpiráciou pre vytvorenie tohto priestoru sa stala neďaleká botanická záhrada z 19. storočia a jej bujná flóra.

V objekte bol použitý okenný a dverový systém s tepelnou prepážkou MB-86 SI, ktorý je odpoveďou na trendy a požiadavky súvisiace s udržateľnou výstavbou
V objekte bol použitý okenný a dverový systém s tepelnou prepážkou MB-86 SI, ktorý je odpoveďou na trendy a požiadavky súvisiace s udržateľnou výstavbou

ALUPROF – líder v oblasti hliníkových otvorových výplní

Aluprof SA patrí do kapitálovej skupiny Grupa Kety SA - najmodernejšej a najrýchlejšie rastúcej spoločnosti v hliníkovom priemysle v Poľsku. Intenzívne aktivity v zahraničí prispeli k tomu, že sa firma ALUPROF stala jedným z popredných odborových lídrov v Európe, ktorý dodáva vysoko kvalitné riešenia. Firma má popri piatich závodov v Poľsku (Bielsko-Biała, Opole, Holešov, Ohrazená a Zotów) tiež deväť pobočiek v Európe a USA a expanduje na ďalšie svetové trhy. Firma dodáva hliníkové okenné a dverové, bránové a roletové systémy. Výrobca ponúka aj moderné fasádne a protipožiarne systémy, konštrukcie proti vlámaniu a energeticky úsporné riešenia používané v pasívnej výstavbe.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Aluprof SA
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama