Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Nástroj staviteľov, dizajnérov aj umelcov

Zverejnené: 18. 12. 2018

Obrovské možnosti systému pnutých fólií Barrisol sú neustále preukazované stovkami unikátnych diel. Umelecká plastika sochára Lukáša Rittsteina, fluidné tvary v átriu centrály Vodafone, unikátna fontána v OC v Jihlave tvorená vzájomne prepojenými transparentnými fóliami, v ktorých prúdi voda, sú len hŕstkou v ohromnom množstve realizácií.

Vlnovky, oblúky, klenby, fólia prehnutá dovnútra alebo von… S materiálom Barrisol je možné dosiahnuť často až neuveriteľných dizajnových kreácií

Tradícia sa snúbi s pokrokom

V historických objektoch je obvykle zložité zakomponovať do priestoru technologické výdobytky typu vzduchotechnickej inštalácie či projektoru tak, aby nenarušovali pôvodný ráz interiéru. Pnutý podhľad tvorený polyvinylovou fóliou nielenže veľmi sofistikovaným spôsobom zakryje všetky zariadenia ako klimatizácie, ale tiež verne napodobí pôvodný strop. Pnutá fólia sa tiež hodí do secesných, funkcionalistických, kubistických aj iných interiérových štýlov. Vydarenú realizáciu tohto typu je možné vidieť v preslávenej prvorepublikovej pražskej cukrárni Myšák, kde architekti použili priesvitné pnuté podhľady Barrisol s efektnou potlačou.

Čistá moderna

Variabilita pnutých podhľadov poskytuje užívateľom slobodnú voľbu medzi transparentným, matným či zrkadlovým efektom. Priaznivci minimalistickej moderny uprednostnia matne biely, či neutrálne tónovaný podhľad. Obdivovatelia interiéru s prvkami priemyslového dizajnu môžu aplikovať Barrisol fóliu s imitáciou betónu. A tí, ktorí holdujú severskému štýlu, ocenia plastický stropný podhľad napodobujúci prelamovaný drevený obklad.

Svetelné efekty

Napínaná fólia umožňuje architektom tvorbu dynamických svetelných variácií. Priesvitnou fóliou Blanc Venus je v miestnosti bez okien možné navodiť pocit vstupu prirodzeného svetla. Konštantného jasu svetla s rovnomerným rozptylom dosiahneme transparentnou fóliou Barrisol Lumiére, ktorú je možné potlačiť farebne, integrovať do nej tzv. aktívne svetlo a ktorá sa o všetko postará s pomocou inteligentnej riadiacej jednotky.

Avantgarda

Pnuté podhľady sú obľúbené pre ich aplikovateľnosť v mnohých nekonvenčných riešeniach, hodí sa aj na veľtrhy. Stánky tvorené pnutými fóliami medzi ostatnými, tvarovo klasickými expozíciami, vynikajú. Dôkazom je aj oceňovaný veľtržný stánok Barrisol, ktorý sa stal ikonou v odbore. Fólie boli tiež použité pre výstavbu exteriérovej expozície spoločnosti Škoda Auto a výstavných stánkov Lasvit na Milánskom týždni dizajnu. Väčšina týchto realizácií dodáva objektom punc ľahkosti. Variabilita napínaných fólií dovoľuje ich použitie aj pre reklamné panely a firemné logá. V showroomoch potom môže fólia napomôcť opticky rozčleniť priestor a oddeliť tak jednotlivé expozície.

Polyvinylový materiál je tiež vhodný pre tvorbu umeleckých objektov, sôch a plastík. Význačný český sochár Lukáš Rittstein tak na základe inšpirácie u kmeňov Západnej Papui skonštruoval plastiku vytvorenú práve z napínanej fólie Barrisol.

Veľmi obľúbený produkt Barrisol je svetlá, transparentná fólia, ktorá spravidla ukrýva LED diódy či žiarivky
Veľmi obľúbený produkt Barrisol je svetlá, transparentná fólia, ktorá spravidla ukrýva LED diódy či žiarivky

Prekonávanie limitov

Fóliou Barrisol je možné dosiahnuť hladkého stropného podhľadu, ale je možné takisto vytvoriť aj komplikované (napr. trojrozmerné) tvary akými sú vlnovky, oblúky, klenby či zbúrané plochy a to ako v konvexnom, tak konkávnom prevedení. Ako každý materiál, aj tento má svoje limity. Hranice možností fólií Barrisol sú však každou novou realizáciou rozširované.

Kontakty:
Sokolbau s.r.o
Gen.Ludvika Svobodu 1359/12
90501 Senica
Tel.:00421 944 032 520
http://www.barrisol-original.sk/

Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama