Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Nemusíte platiť viac za energie!

Zverejnené: 14. 8. 2009

Pokiaľ sa rozhodnete neplatiť viac za energie, máte možnosť vybrať si hneď niekoľko spôsobov, ako toho docieliť. Medzi ten najúčinnejší spôsob však jednoznačne patrí mať kvalitné okná vrátane predokenných roliet.

O prístupe našich energetických gigantov k občanom Českej republiky a ich cenovej politike sa toho napísalo a nahovorilo už naozaj dosť. Výsledkom je, že všetci musíme čeliť rastu cien energií a platiť nehorázne čiastky. Preto je potrebné, obzvlášť teraz si uvedomiť, že skutočná spotreba energie je iba na nás!

Nie je príliš veľa ciest ako naozaj efektívne znížiť výdaje za energie. Pravdepodobne najdôležitejšie je samozrejme čo najdokonalejšie zateplenie domu. Ste si ale istí, že práve u vášho domu je naozaj ideálne?

Oknami uniká až 30 % tepelnej energie

Ľudské oko nemôže teplo či infra červené žiarenie vnímať. Napriek tomu všetky predmety, ktorých teplota sa nachádza nad bodom absolútnej nuly, tj. približne -273 °C - vyžarujú infračervené žiarenie. Termokamery môžu zmeniť infračervené žiarenie na elektrický signál a týmto spôsobom unikajúce teplo zviditeľniť.

Na obrázkoch vpravo dole vidíme zábery urobené termokamerou. Hore je reálna podoba meranej časti objektu, dole potom záznam infračerveného žiarenia.

V tomto konkrétnom prípade bolo 3. januára tohto roku vykonané meranie dvoch 5-komorových plastových okien pri vonkajšej teplote -10 °C. Prvé okno je vybavené vonkajšou roletou AL44 a druhé okno je bez rolety.

Na termosnímke sa dá určiť akékoľvek množstvo referenčných bodov a zistiť tak, aká je presná vonkajšia teplota v danom mieste. V tomto uvedenom prípade bod Z1 ukazuje teplotu zatiahnutej rolety, bod Z2 teplotu fasády, bod Z3 teplotu okna s vytiahnutou roletou, bod Z4 teplotu zeme. Zatiaľ čo teploty bodov 1,2 a 4 sa iba nepatrne líšia od teploty okolitého vzduchu (cca o 1 °C), teplota okna (bod 3) je o 9,2 °C teplejšia ako vzduch. Z toho vyplýva, že dochádza k naozaj veľkým tepelným stratám.

Predokenné rolety sú vašou najlepšou investíciou

Pri dnešných cenách za energie a teplo sú práve predokenné rolety LOMAX ideálnou návratnou investíciou. Predokenná roleta navyše znižuje hlučnosť až o 16 dB, čo ocení každý, kto má tú smolu, že jeho okná smerujú do hlučnej ulice. Dokážu ale ešte viac – ochránia okná pred silným vetrom, búrkou a krupobitím, v lete pomáhajú udržať v interiéri chladnejšiu klímu a zároveň chránia vybavenie pred nežiadúcimi slnečnými lúčmi. A čo je v dnešnej dobe ďalším kladom predokenných roliet, je fakt, že sú veľmi účinnou prekážkou pre zlodejov.

Predokenné rolety LOMAX sú skrátka výborným strážcom tepla, súkromia a bezpečia každého domova. Tak prečo ich neskúsiť? Stačí iba osloviť niektorého z autorizovaných predajcov, ktorých mapu aj všetky kontakty nájdete na webových stránkach.

Autor: Lubomír Valenta
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama