Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Neplánované výdavky pri rekonštrukcii nehnuteľnosti. Čo teraz?

Zverejnené: 25. 2. 2022

V prípade rekonštrukcie nehnuteľnosti, či už bytu alebo domu, sa nie vždy podarí dodržať vopred naplánovaný rozpočet, a to ani pri najdôkladnejšom plánovaní. Myslieť pozitívne je polovica úspechu, ale mali by ste vedieť i to, že pri tomto procese nevyhnutne vzniknú aspoň minimálne neočakávané výdavky. Ak pozastavenie rekonštrukčných prác u vás neprichádza do úvahy, budete potrebovať nejaké akútne riešenie. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám môžu v takejto situácii pomôcť.

Požičajte si peniaze

Začnime s tým najtvrdším orieškom. Môžete sa ocitnúť v takej situácii, kedy nebudete mať inú možnosť, než si požičať peniaze. Tento krok si ale skutočne premyslite, a nájdite si čas na tvorbu čo najpodrobnejšieho plánu. Nezabudnite ani na to, že máte rôzne možnosti.

Pred tým, než sa vyberiete na konzultáciu do banky, zvážte, či si nemôžete požičať nejakú menšiu sumu od blízkej rodiny alebo dobrých kamarátov. Bolo by ale naivné si myslieť, že riziko narušenia osobných vzťahov sa vás v žiadnom prípade nemôže týkať. Práve z tohto dôvodu sa obráťte na niekoho, o kom viete, že k tejto záležitosti bude pristupovať diskrétne. To, že by ste podmienky tejto pôžičky mali bezpodmienečne dodržať, snáď ani nemusíme vysvetľovať.

Ak sa oficiálnejšie cesty finančnej pôžičky vám viac pozdávajú, dnes máte niekoľko možností. Populárne alternatívy pri akútnej potrebe peňazí sú spotrebný úver alebo rýchla pôžička. Síce môžete mať taký pocit, že musí to prebehnúť čo najrýchlejšie a bez zbytočnej administratívny, nechoďte do toho bezhlavo. Bez prieskumu trhu a/alebo konzultácie s odborníkom sa vystavujete nebezpečiu uzatvorenia nevýhodnej zmluvy. Odporúčame vám oboznámiť sa s touto témou na internetovom blogu Financer.sk. Okrem zrozumiteľného vysvetlenia základných pojmov vás to obohatí o ďalšie nápady, užitočné tipy a triky. Napríklad, viete, čo znamená refinancovanie úveru? Možno, že práve to je to pravé riešenie pre vás pri nečakaných výdavkoch kvôli rekonštrukcii nehnuteľnosti.

Zapojte sa do rekonštrukcie aj vy

Pokiaľ nie ste skúsený domáci kutil, pustiť sa do rekonštrukcie nehnuteľnosti stopercentne svojpomocne by bolo naozaj neuvážené. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že z hľadiska financií je táto cesta tá výhodnejšia. Nie je to tak. Mnohé procesy si vyžadujú odborné oko profesionála.

To však neznamená, že musíte zostať celý čas len pasívnym pozorovateľom aktivity majstrov. Napríklad, nákup materiálu môžete nechať na stavebnú firmu, ale pri minimálnej časovej investícii si viete spraviť vlastný prieskum trhu. V dnešnom online svete je naozaj veľmi jednoduché sa naučiť orientovať v cenových reláciách. Nevšímajte si len tovar, ale aj doplnkové služby, ktoré predajcovia ponúkajú. Veľa spraví aj bezplatná doprava. Dajme tomu, ak si kúpite obklady na terasu v internetovým obchode Kachickovo.sk, ušetríte na poštovnom, ale získate aj 3D vizualizáciu zadarmo.

Nasledovné náročné rekonštrukčné práce ale určite nechajte na majstrov:

  • výmena obkladov v kúpeľni,
  • montáž kuchynskej linky,
  • vyrovnanie podlahy,
  • pokládka parkiet z tvrdého dreva,
  • výmena elektrických rozvodov,
  • omietanie stien,
  • presunutie stien,
  • montáž okien.

Prevencia je dôležitá

Najlepším riešením pri nečakaných výdavkoch je, samozrejme, to, ak sa im vyhnete. Základným nástrojom prevencie je presne vpracovaný plán. Či už ide o časový harmonogram alebo rozpočet nákladov, je nevyhnutné, aby vám bolo úplne jasné, čo chcete dosiahnuť, určili konkrétne miesto nových predmetov a mali jasnú víziu, ako bude váš byt vyzerať po rekonštrukcii. Napríklad, mali by ste vedieť, kde v kúpeľni bude vaňa, umývadlo, kúpeľňová skrinka atď. Na jednej strane môžete takto uľahčiť a urýchliť prácu rôznym profesionálom a na druhej strane znížiť náklady. Zmena plánov za pochodu je vždy problematickejšia a nákladnejšia. Podľa toho dokážete určiť aj približný časový harmonogram.

Následne prichádza na rad presný finančný plán. Rátajte s tým, že na konečnú reálnu sumu bude mať vplyv množstvo vonkajších faktorov. Práve preto je veľmi rozumné odložiť si 5-10 % sumy, ktorá vám vyjde pri vytváraní finančného odhadu.

Autor: Tlačová správa
Foto: freepik.com
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama