Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

6 tipov pre dokonalú detskú izbu

Zverejnené: 18. 2. 2022

Ako zariadiť dokonalú detskú izbu? Odpoveď je celkom logická. Mala by byť taká, kde sa dieťa cíti komfortne, rado sa hrá a trávi čas. Ak naňho táto miestnosť nevplýva uvoľňujúco, vystavujete sa riziku, že bude z nej neustále odchádzať. Toto je teória, ktorá, ako vieme, je mnohokrát oveľa jednoduchšia ako realite. Takže, ako na to v praxi? My máme niekoľko jednoduchých tipov, prečítajte si ich nižšie.

Zdroj: Vasilyev Alexandr, shutterstock

1. V detskej izbe „ako doma“

Je jasné, že keď zariaďujete detskú izbu pre bábätko, len ťažko by ste sa dočkali jeho odpovede na otázky ohľadom dizajnu. No akonáhle vám to dovolí vek vášho dieťaťa, zapojte ho do tohto procesu. Premenu miestnosti plánujte spoločne, diskutujte o farbách, dekorácii, nábytku. Triezvy pohľad dospelého je nepochybne nevyhnutný, no neignorujte ani záujmy, koníčky a preferencie tých najmenších. Aj deti majú svoj vlastný štýl. Ak zariadenie izby bude tieto faktory rešpektovať, v obrovskej miere sa zvýši aj motivačný vplyv prostredia – nielen pri hre, ale i pri plnení povinností. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, na čo by ste si mali dávať pozor pri vytváraní študijného kútika, nenechajte si ujsť tipy a triky, ako štýlovo a prakticky zariadiť detskú izbu na portáli Rodinka-spolu.sk.

2. Veľká plocha pre malých ľudí

Možno, že nemáte možnosť ovplyvniť veľkosť detskej izby. Pokiaľ vás ale čaká zariaďovanie nového bytu, vyhnite sa tej pomerne častej chybe, že pre najdrobnejších členov rodiny vyberiete tú najmenšiu miestnosť. Je to veľmi častý jav, pričom deti potrebujú obrovský priestor na pohyb. Voľná hra je pre správny fyzický a psychický vývin kľúčová. Ideálne je to, ak môže prebiehať na čerstvom vzduchu, ale, samozrejme, nie vždy je to možné. Deti sú intuitívne bytosti, pri mnohých zábavných aktivitách budú preferovať pobyt v miestnostiach, ktoré ponúkajú veľký priestor. Prečo im to teda neumožniť práve v detskej izbe?

Nezabudnite ani na to, že vaše ratolesti v pubertálnom veku začnú mať intenzívnejší sociálny život. Ako hostitelia svojich kamarátov sa budú cítiť určite príjemnejšie, keď sa nebudú musieť presúvať z detskej izby do frekventovanejších kútov bytu kvôli nedostatku miesta.

3. Svetlo je súčasť zariadenia

Do detskej izby kúpte žiarovku s výkonom 200-250 W. V prípade nízko položeného stropu použite namiesto lustrov nástenné a stropné svietidlá. Svetelné faktory ovplyvňuje aj usporiadanie nábytku. Písací stôl by mal byť ideálne pri okne kvôli prirodzenému slnečnému žiareniu. Pre pravákov by slnečné svetlo malo prichádzať zľava, pre ľavákov, logicky, naopak. To zaisťuje, že si dieťa nebude pri písaní tieniť papier. Pre neskoršie hodiny, večer až podvečer, by mala byť k dispozícii aj stolná lampa. Často diskutovanou témou sú detské ozdobné svetielka. Sú síce neskutočne roztomilé, ale ich nevýhodou môže byť, že spotrebujú viac energie.

4. Menej je viac aj v prípade farieb

Farby majú obrovskú silu, a to platí pre každú vekovú kategóriu. Dokážu v dieťati prebudiť tvorivého ducha, pomôcť mu lepšie sa učiť, no na druhej strane, niektoré vyvolajú agresivitu. Preto sa určite oplatí premyslieť si, ktoré budú tie najlepšie odtiene do detskej izby. Určite odolajte pokušeniu použiť príliš žiarivé a nápadné. Tie zabránia tomu, aby miestnosť sa stala zároveň aj prostredím pre plnohodnotný oddych, nehovoriac o zhoršenej kvalite spánku. Pastelové farby však upokojujú a navodzujú vyrovnanosť. Vyskúšajte teplú žltú, svetlomodrú alebo béžovú. Zelená podporuje pamäť, takže sa perfektne hodí do študijného kútika.

5. Pozerajte sa pod nohy

Nie je jedno ani to, aký typ podlahy vyberiete do detskej izby. Povedzte nie klasickému riešeniu kobercov od steny k stene. Jednak to vôbec nie je hygienické, no má svoje medze aj v kontexte bezpečia. Padať na drsný materiál nie je nič príjemné.

Tvrdá studená podlaha nie je tou najlepšou voľbou z rovnakého dôvodu. Parkety sú mäkšie a pôsobia priateľskejšie, ale nie sú úplne vhodné do detského sveta. Miera ich háklivosti je príliš vysoká, ľahšie sa poškodia a okrem toho aj vŕzgajú. Vyzerá to teda tak, že do miestnosti pre najmenších sa budú hodiť laminátové alebo vinylové podlahy, pretože sú odolné, antialergické, mäkké a tiché.

6. Rozumné rozdelenie detskej izby

Na prvý pohľad by malo byť jasné a logické, kde sa bude vaše dieťa hrať, v ktorej časti sa bude učiť a v ktorom kúte sa uloží na spánok. Rozdeľte izbu na 3 zóny: oddychovú, hernú a študijnú. Správne zariadenie a vhodný nábytok zabezpečia to, že sa jednotlivé zóny nebudú prelínať. Napríklad, pri posteli by nemala byť polička s podnecujúcimi hračkami, a v hernom kútiku nemá čo hľadať študentský batoh. Áno, aj školská taška je v mnohých prípadoch plnohodnotnou „dekoráciou“ izby, preto investujte dostatok energie do jej správneho výberu. Odporúčame vám navštíviť internetový obchod ramina.sk, ktorý ponúka modely rešpektujúce rovnako detský svet ako aj rodičovské potreby.

Autor: Kolektív autorov
Foto: freepik.com, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama