Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Netradičné ubytovanie...prenocujte v sude, vagóne alebo dokonca na strome! Hotel vám tento zážitok neposkytne

Zverejnené: 20. 6. 2020

Už vás nebavia obyčajné hotely a penzióny? Ste srdcom dobrodruhovia a skôr než luxusný hotel vás láka netradičná dovolenka? V dnešnej dobe nie je problém prespať napríklad v sude, ľadovej jaskyni, na strome, v kláštore alebo na zámku. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na kuriózne ubytovanie priamo u nás na Slovensku alebo v okolitých krajinách.

Noc v korunách stromov, resp. v domčeku na strome môžete stráviť neďaleko Trenčianskych Teplíc. Foto: treehouse

Čo tak stráviť noc na slame pod hviezdami alebo medzi divokými zvieratami? To všetko ponúka takzvaný glamping, ktorý vznikol z anglických výrazov "glamorous" a "camping", ktoré naznačujú, že ide o spojenie krásy, luxusu a kempovania. Tento štýl bývania je určený pre tých, ktorí milujú kempovanie a chcú byť v bezprostrednom kontakte s prírodou. Prvé glamping stany, ktoré si možno predstaviť ako samostatné jednotky s kuchyňou a spálňou, sa objavili v chorvátskom meste Poreč. Luxusné stanovanie potom zaradili do svojej ponuky aj ďalšie chorvátske kempy a exotické krajiny.

Noc v korunách stromov

Ak milujete výšky, ako malí ste liezli po stromoch, alebo ste na nich dokonca stavali domčeky, určite vás ohromí ubytovanie na stromoch. Noc v ich korunách skvele nahráva dnešnému rastúcemu záujmu o život v čistej prírode, ekoturizmu a zároveň udržateľnému cestovnému ruchu. Takzvaný treehouse je absolútnym návratom k prírode bez pripojenia k elektrickej sieti a vody. Takúto relaxáciu uprostred prírody dnes môžete nájsť aj u nás – napríklad v Trenčianskych Tepliciach, na Liptove, v Modre alebo v okolí Bratislavy.

Zdroj: treehouse.sk
Zdroj: treehouse.sk

Ubytovanie v sude

Ďalšou raritou je zážitkové prespanie na vinici v drevenom sude. Toto romantické prespanie poskytne zážitok na celý život. Užijete si vôňu vinice a levandule, a ak budete chcieť, môžete ochutnať aj miestne skvelé vína. Takýto typ ubytovania nájdete napríklad v obci Viničky v okrese Trebišov. V okolí sa okrem posedenia pri dúšku tokajského vína dá bicyklovať priamo pri vinohradoch a zaujímavá je aj vyhliadka z veže v tvare suda, ktorá sa nachádza za Malou Tŕňou. V Čechách takýto typ ubytovania nájdete napríklad na Pálave či pri Karlovej Studánke. Vo svete to už nie je žiadnou raritou, ale pomerne často vyhľadávanou alternatívou ubytovania. Krásne vínne sudy na ubytovanie môžete v zahraničí navštíviť napríklad v Portugalsku. U našich českých susedov sa s takýmto typom ubytovanie môžeme stretnúť napr. v kempovom rezorte v Uherskom Ostrohu.

Foto: Toto inšpiratívne miesto na netradičné ubytovanie je síce až z Portugalska, ale s podobným ubytovaním vo vínnych sudoch sa môžeme stretnúť aj na Morave. Autor: Pedro Quartin Graca
Foto: Toto inšpiratívne miesto na netradičné ubytovanie je síce až z Portugalska, ale s podobným ubytovaním vo vínnych sudoch sa môžeme stretnúť aj na Morave. Autor: Pedro Quartin Graca
Foto: archív autora, miesto: Uherský Ostroh, ČR
Foto: archív autora, miesto: Uherský Ostroh, ČR

Romantika pod hviezdami – slamený dom alebo típí

Štýlovú a neopakovateľnú moc môžete stráviť tiež v slamenom domčeku pod hviezdami. Tento zážitok môžete prežiť napríklad v Čechách v okolí Obrieho dolu alebo takisto v Skutči, ktorá navyše láka aj možnosťou kúpania v štyroch miestnych zatopených lomoch. Alebo ak si chcete oživiť stanovačku z mladosti, môžete v okolí Banskobystrického kraja využiť ubytovanie v tradičnom típí. Nocľah pripomínajúci staré westernové filmy ponúka ubytovanie až pre päticu ľudí. Ak chcete spoznať niečo nové, noc v slamenom domčeku alebo típí je jednou z možností.

Zdroj: AirBnb
Zdroj: AirBnb
Zdroj: Richard Semik, shutterstock
Zdroj: Richard Semik, shutterstock

Folklórna chyža

Ak nie ste až takým dobrodruhom a predsa len je pre vás príjemnejší určitý komfort pri prespatí, ale zároveň by ste radi niečo netradičné, poprípade starodávne určite vás zaujme ubytovanie situované približne päťdesiať metrov od Bojnického zámku, vo folklórnej chyži, v ktorej sa akoby vrátite naspäť v čase. Miniatúrná izba, chyža, je ideálnym variantom pre jednotlivcov alebo zaľúbené páry, ktorým nebude prekážať raný ruch tamojšieho dvora. Cena za jednu noc sa zastavila na čiastke 45 eur, pričom za slušných 5 eur sú k dispozícii taktiež raňajky. Prvky folklóru a dôb dávno minulých sú zjavné už z diaľky...

Zdroj:AirBnb
Zdroj:AirBnb
Zdroj: AirBnb
Zdroj: AirBnb

Zámky, hrady, kláštory, kaštiele

Skúsili ste už niekedy spať ako kniežatá priamo na zámku? Naša krajina, prípadne aj Česká republika, sú k tomuto typu ubytovania ako stvorené. Máte na výber skutočne veľké množstvo rôznych zámkov, kaštieľov. Napr. môžete stráviť noc vo Vigľáškom zámku alebo na zámku v Topoľčiankach. Noc strávená v zámku vás vyjde od 112 Eur. Odvážnejší môžu vyskúšať prenocovanie v starodávnom kláštore a dopriať si tak netradičný pobyt. Zo slovenských kláštorov, kde sa môžete ubytovať, je možné vymenovať kaštieľ Lučivná, kaštieľ v Mojmírovciach alebo v Liptovskom Jáne.

Zámok Vigľaš, Autor: Jaroslav Moravcik, shutterstock
Zámok Vigľaš, Autor: Jaroslav Moravcik, shutterstock

Zážitkové lôžkové vagóny

Milovníkov železnice určite poteší noc v lôžkovom vagóne. Ak vás niečo také láka, nemali by ste minúť napríklad viacúčelový areál vigvam v Nemčiciach pri Kolíne (ČR). Ubytovať sa môžete v jednolôžkových a dvojlôžkových kupé nočných vagónov.

Kočovnícke vozy

Lákajú vás westerny a adrenalín divokého západu? Vyskúšajte si ubytovanie vo dvojici v kočovníckych vozoch, ktoré sú vyrobené z dreva a plátna podľa vzoru kočovných vozov prvých prisťahovalcov v Amerike. S takýmto netradičným ubytovaním sa môžete stretnúť napr. vo Western Campe v Poľsku.

Elegantné botely

Dni voľna môžete stráviť v hausbóte (boteli). Síce nejde o takú "divočinu", akou je bývanie na strome bez elektriny, alebo ubytovanie v kočovníckom voze, ale určite nám dáte za pravdu, že domčeky na vode sú proste čarovné! Takéto prespanie si môžete užiť predovšetkým v zahraničí - v Paríži, Veľkej Británii, Amsterdame. Niekoľko Botelov sa ale už nachádza aj u nás, a to priamo v našom hlavnom meste na Vltave alebo napríklad na Baťovom kanáli. Priemerná cena za noc je asi 1500 KČ (cca 56 Eur), podobne ako u predošlých kurióznych ubytovaní.

Domčeky na vode

Pre milovníkov vody máme ešte jeden tip. Ak vás nelákajú práve lode, môžete v rámci "glampingu" vyskúšať prespanie v drevenej chatke situovanej na vodnej hladine. Za týmto zážitkom nemusíte priamo do tropickej Polynézie. Oveľa lacnejšou alternatívou sú napr. dobčinské rybníčky v Čechách. Chatky na vodnej hladine sú ukotvené pri dubovom móle s priestornou terasou pre ničím nerušené rybárčenie. Takisto veľmi príjemným miestom, kde môžete stráviť pobyt v chatke pri vode je aj Uherský Ostroh.

Youtube
Youtube
Chatky pri vode v Uherskom Ostrohu. Zdroj:archív autora
Chatky pri vode v Uherskom Ostrohu. Zdroj:archív autora

Romantické jaskyne

Koho by napadlo, že sa z jaskýň raz stanú vyhľadávané hotely! Ľudia tu bývali pred viac ako tromi tisíckami rokov a dnes je noc strávená tu doslova módnym výstrelkom. Ak sa pozrieme kúsok za naše hranice, môžeme sa stretnúť s hotelmi v opustených jaskyniach. Hotely v jaskyniach vás prenesú v čase a vyskúšajú vašu psychickú a možno aj fyzickú odolnosť. Za takým dobrodružstvom sa môžete vydať predovšetkým do Francúzska, Talianska alebo Turecka.

Vďaka rozprávkovej krajine plnej ohromujúcich skalných útvarov a exotických jaskynných hotelov je Kappadokie v Turecku vyhľadávaným miestom pre netradičné dovolenky. Zdroj: Travel Faery
Vďaka rozprávkovej krajine plnej ohromujúcich skalných útvarov a exotických jaskynných hotelov je Kappadokie v Turecku vyhľadávaným miestom pre netradičné dovolenky. Zdroj: Travel Faery

Tým ale zoznam netradičných ubytovacích tipov ani zďaleka nekončí. Stráviť noc môžete aj v majáku, veternom mlyne, na ranči, biofarme alebo v atómovom kryte. Na internete dnes nájdete skutočne veľkú ponuku originálnych ubytovaní. Uvidíte, že nebudete ľutovať!

Súvisiace články:

Interiér leteckého hangáru premenený v exkluzívne obytné priestory
Solidárny hotel na Seine postavili Česi

Autor: Kateřina Slezáková, Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama