Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Solidárny hotel na Seine postavili Česi

Zverejnené: 13. 7. 2019

V centre Paríža došlo k realizácii projektu určeného pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Cieľom zakladateľa, humanitárnej organizácie Aurore, bolo vybudovanie budovy, ktorá môže byť v prípade potreby presunutá kamkoľvek inam. Výsledkom je inšpiratívny objekt tvorený modulmi vyrobenými v Českej republike.

České prefabrikované moduly

Česká republika patrí medzi hlanvých svetových vývozcov modulárnych stavieb. Výrobcovia sa veľakrát zameriavajú na stavbu dočasného obydlia pre krízové oblasti, ktoré sú postihnuté prírodnými či vojnovými katastrofami, ale častá je aj produkcia mobilných kancelárií, kaviarní, obchodov, či dokonca rodinných domov. Jedným z českých produktov tohto typu je aj Solidárny hotel na Seine.

Modulárne stavby majú množstvo výhod

Modulárnou výstavbou sa rozumie tvorba priestoru pomocou jednoduchého geometrického princípu skladania rozmerovo unifikovaných priestorových jednotiek – tzv. modulov. Kolískou týchto stavieb je USA. Jednoduché, moderné a relatívne rýchlo postavené budovy zložené z modulov sa stávajú stále populárnejšie na celom svete. A nie je sa čomu čudovať, tento typ budov má množstvo výhod. Sú mobilné, komfortné aj ekonomicky úsporné. Svoju popularitu si modulárne stavby získali tiež vďaka výbornej tepelnej izolácii, hygienickej nezávadnosti všetkých použitých materiálov a samozrejme ľahkou montážou. Dnes je aktuálna tiež otázka ekológie a udržateľného životného prostredia, ktoré vďaka modulárnym výstavbám nie je vystavené nebezpečenstvu. Vlastná montáž stavby je totiž vykonávaná bez väčších nárokov na zariadenie staveniska. Hluk a nečistoty sú minimálne.

Pre ľudí, ktorí pomoc skutočne potrebujú

Nápad s výstavbou hotela na Seine prišiel od medzinárodnej humanitárnej organizácie Aurore s cieľom poskytnúť pomoc ľudom bez prístrešia a zároveň im pomôcť začleniť sa späť do bežného života. Tento projekt vytvárala Aurora v spolupráci s architektonickou kanceláriou Moonarchitectures. Nasledovalo viac než dvojročné jednanie s francúzskym developérom Serie Flexom, ktoré bolo úspešne zakončené uzatvorením zmluvy o dlhodobej spolupráci. Ako dodávateľ prefabrikovaných modulov bola vybraná česká spoločnosť KOMA MODULAR. Ako uviedol v rozhovore pre Radio Wave vedúci projektu Filip Kováč, projekt by mal fungovať nasledovne: v solidárnom hoteli sa môžu na dočasnú dobu ubytovať ľudia bez prístrešku alebo v ťaživej životnej situácií. Projekt podporuje francúzska vláda, ktorá organizácii poskytne za každého ubytovaného hosťa príspevok.

Najväčšia modulárna stavba

Štvorposchodový objekt sa skladá z 226 veľkopriestorových modulov pôdorysných rozmerov 11 × 2,5 m. Hotel sa rozprestiera na celkovej ploche 5 160 m2. Jednoznačne tak ide o nezvyčajne rozsiahlu modulárnu budovu. Zaujímavosťou je tiež ihrisko na streche hotela. Tá je pokrytá aj solárnymi panelmi. Nevšedného vzhľadu fasády bolo dosiahnuté kombináciou bielej polykarbonátovej dosky s drevenými tepelno-ošetrenými palubovkami a farebným nepravidelne lakovaným plechom. Jedna strana budovy patrí dokonca do historicky chránených objektov a tak táto časť hotelu získala špeciálny dizajn. V hoteli nechýba knižnica, spoločenská miestnosť ani jedáleň. Celá stavba ponúka pomoc až 308 ľuďom v núdzi, už teraz sa vie, že 100 z nich pochádza z nezaopatrených rodín a 208 je nezamestnaných.

Súvisiace články:

Modulárna architektúra
Brno zveľadilo dolnú stanicu modulárnou čakárňou
Modulárne drevostavby zažívajú boom

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Youtube
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama