Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Novinka roku – betónové dutinové stropné panely ALIDAL

Zverejnené: 22. 9. 2008

Základom stavebnej konštrukcie s dlhou životnosťou je použitie certifikovaných materiálov. Jedným zo základných a dôležitých prvkov v konštrukcii je strop. Presne stanovený systém konštrukcie určuje funkčnosť a kvalitu vykonaných prác. Firma DOBIÁŠ už 16 rokov vyrába stropný systém prvotriednej kvality.

Najnovším výrobkom na českom trhu, ktorý predstavuje firma Dobiáš spol. s r. o., sú stropné armované dutinové panely ALIDAL. Vznikli na základe viac než päťdesiaťročných skúseností v krajinách Beneluxu. Stropné panely sa vyrábajú na automatickom strojnom zariadení s ročnou kapacitou až 150 000 m2.

Technický popis

Ide o betónové armované (nie predpäté) dutinové stropné panely zodpovedajúce EN-1168. Sú vyrábané v šírke 60 cm a pri výške 17 cm v rozpätí do 7,8 m. Nosnosť panelov je od 3,5 kN až po 7,0 kN. Najmenšie uloženie je 7 cm na murive z betónu a 15 cm na murive z tehlových a pórobetónových blokov. Prednosťou týchto panelov je nízka hmotnosť a tým jedinečná možnosť ich dopravy a ukladanie nákladným autom s hydraulickým žeriavom na pripravené murivo.

Rozmerová schéma panelu ALIDAL
Rozmerová schéma panelu ALIDAL
Rozmerová schéma panelu ALIDAL

Rýchlosť pokládky troch pracovníkov je 80 až 100 m2/hod. Vyrovnanie panelov zo spodnej strany sa vykoná jedným podopretím uprostred rozponu a zaliatím škár betónom C20/30 s maximálnou veľkosťou kameniva 8 mm. Čelné strany panelov sú z výroby dokonale rovné, nie je potrebné ich omietať ani škárovať. Po prípadnom pretmelení docielime hladkého povrchu podhľadu, ktorý stačí iba vymaľovať, poprípade inak upraviť. Pre zvýšenie únosnosti a stability stropnej konštrukcie sa odporúča nadbetónovať panely betónom C20/30 o sile 4–5 cm s použitím kari sietí.

Prednosťou panelov je nízka hmotnosť a tým aj jednoduchá doprava a ukladanie hydraulickou rukou na pripravené murivo
Prednosťou panelov je nízka hmotnosť a tým aj jednoduchá doprava a ukladanie hydraulickou rukou na pripravené murivo

Tepelná izolácia panelov

Ďalšou výhodou je možnosť aplikovať vo výrobe tepelnú izoláciu na spodnej strane panelu. Sila izolácie sa riadi požiadavkami projektanta. Tým sa zvyšuje úžitková hodnota pri použití na zastropenie pivníc a technických priestorov. Táto metóda použitia izolácie je celkom bežná v Holandsku.


Najmenšie uloženie panelov je 7 cm na murive z betónu a 15cm na murive z tehlových a pórobetónových blokov
Výmery, príruby a kombinácie s klasickým trámom, všetko je možné

Použitie a výhody systému

Panely ALIDAL možno použiť vo všetkých stavebných konštrukciách. Pri výstavbe rodinných domov, administratívnych budov, bytových domov, priemyselných objektov, v železobetónových a oceľových konštrukciách.

Výhody systému ALIDAL sú: úspora pracovných síl pri vlastnej realizácii stropných konštrukcií, rýchlosť pokládky, dokonale rovný podhľad stopu a servis-dovoz od výrobcu na stavenisko vrátane montáže.


Rýchlosť pokládky panelov ALIDAL tromi pracovníkmi je 80 až 100 m2/hod.

Náš sklad – rýchle dodanie

Vzhľadom k priebežnému doplňovaniu nášho skladu cca 40 000 m², môžeme dodávať v relatívne veľmi krátkom čase, všetky druhy výrobkov nosnosti od 3,5 kN/m² & – 7,0 kN/m². Panely šírky 600 mm a špeciálne diely panelov (106,234,362 a 490 mm), výška 170 mm, od dĺžky 0,8 m až 7,8 m.

Špeciálne diely (prírezy) sú vyrobené v najkratšom čase. Sme známi ako dodávatelia reagujúci rýchlo a s čo najväčšou flexibilitou na všetky požiadavky našich zákazníkov.

Úzkostlivo strážime kvalitu, zloženie betónu aj finálny vzhľad našich výrobkov, rovnako aj výrobné procesy s priebežnou kontrolou kvality. Všetky výrobky sú certifikované a zodpovedajú platným normám EÚ. Za cenu, ktorú zaplatíte, dostanete výrobky najvyššej kvality, aké existujú na našom trhu.

Máte na výber!

nely ALIDAL sú dopravené na Vašu stavbu nákladným autom pomocou hydraulickej ruky s dosahom 18 metrov. Do jednej hodiny po príjazde na stavbu RD máte stropný systém ALIDAL položený a pripravený k zaliatiu betónom.

Autor: Michal Dobiáš
Foto: Archiv Dobiáš

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama