Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Oheň v nízkoenergetickom dome? Áno, ale s využitím akumulačného krbu!

Zverejnené: 23. 1. 2020

Súčasný trend výstavby nízkoenergetických či pasívnych domov sa prejavil aj v segmente krbov a kachlí. Nielenže nie je potrebné privádzať do takého objektu väčšie množstvo tepelnej energie, ale dokonca to nie je žiaduce. Na tento fakt zareagovali aj výrobcovia krbových vložiek, napríklad aj spoločnosť Hoxter, ktorá sa orientuje na akumulačnú techniku.

Hoxter rad S ECKA 60/35 / 50h

"Trend dnešnej doby je jednoznačný a to akumulácia vyprodukovaného tepla do samotného tela krbu a jeho pomalé uvoľňovanie počas dlhšieho časového intervalu. Predtým obľúbené teplovzdušné krby postupne nahrádzajú krby akumulačné. Vzhľadovo nie je viditeľný takmer žiadny rozdiel, ale funkčne ide o dve úplne odlišné technológie vykurovania. Nepohodlie spôsobené prekúrením interiéru teplovzdušným krbom odrádza používateľov od jeho používania. Teplovzdušný kozub sa tak často stáva nefunkčnou kulisou obývacej izby, pripravenou maximálne na jedno zapálenie ročne a síce na Vianoce," hovorí Richard Dorazil, zástupca spoločnosti Hoxter, ktorá sa za dobu svojej existencie stala na českom trhu lídrom v segmente výroby kvalitných a technologicky vyspelých produktov.

Hoxter HAKA 89/45
Hoxter HAKA 89/45

Hoxter v tomto roku uviedol na trh rad krbových vložiek Hoxter S, ktorý je špeciálne určený práve pre nízkoenergetické stavby. Krbové vložky radu S (z nemeckého schmal, v preklade úzky) sú priestorovo nenáročné a majú malú zabudovateľnú hĺbku. Tento rad ponúka modely s čelným, priehľadovým, rohovým a trojstranným presklením. Väčšina modelov môže mať dvojité sklo, ktoré znižuje podiel tepla vysálaného cez dvierka do miestnosti.

Krbová vložka s akumulačnými prstencami eliminuje rýchle prekurovaniu interiéru
Krbová vložka s akumulačnými prstencami eliminuje rýchle prekurovaniu interiéru

„"Akumulačné krb, na rozdiel od toho teplovzdušného, dokáže teplo ukladať a postupne ho potom sálať do miestnosti aj počas niekoľkých hodín. Navyše je to veľmi zdravé teplo, ktoré funguje na princípe infračerveného žiarenia a má pozitívny vplyv na zdravie človeka. Miestnosti sa zbytočne neprehrievajú a vzduch sa nevysušuje," vysvetľuje Richard Dorazil.

Hoxter ECKA 67/45/51Rh
Hoxter ECKA 67/45/51Rh

V nadväznosti na nový rad úzkych modelov S boli vyvinuté aj kompatibilné akumulačné prstence, ktoré vytvárajú akumulačnú mäsu. Tá teplo efektívne pohlcuje a potom sálaním postupne "navracia" späť do miestnosti po jednotkách kW za hodinu. Takéto jadro krbu zostáva už len správne zabudovať do interiéru stavby, k čomu poslúži um kvalitného a preškoleného kachliara. Pri dodržaní týchto postupov sa netreba obávať, že akumulačné krb – ak je správne navrhnutý a kvalitne postavený - bude interiér v nízkoenergetickej stavbe prekurovať.

Súvisiace články:

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama