Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Okenné doplnky a tieniace prvky

Zverejnené: 9. 7. 2019

Okno, to nie je len sklo a rám. Významnú rolu hrajú aj doplnky a prípadné zatienenie otvorovej výplne. Táto mnohými podceňovaná „okrajová“ oblasť navyše zahŕňa široké možnosti, ktoré vo väčšine prípadoch ovplyvní nielen vzhľad okna, ale tiež jeho tepelno-izolačnú účinnosť.

Okenné priečky oknu dodávajú industriálny charakter. Autor: onzon, shutterstock

Nech už realizujete novostavbu či rekonštrukciu staršieho objektu, skôr či neskôr príde na rad aj oblasť otvorových výplní. Nové okná naplnia predstavy investora iba vtedy, keď splnia všetky svoje funkcie. Aby okno dom zdobilo, prepúšťalo optimálne množstvo denného svetla a k tomu tepelne izolovalo v zime alebo naopak neprehrievalo interiér v lete, musí byť nainštalované so všetkým potrebným. Kľučky, rozety, tieniace prvky, parapety, sieťky proti hmyzu...Uistite sa, že aplikujete len to, čo je potrebné, ale zároveň všetko, čo napomôže udržať v interiéri komfortné prostredie a žiadaný vzhľad okna.

Estetika

Prvkom, ktorý odlíši Váš dom od iných, je okenná priečka, ktorá rozčlení sklenené tabule na menšie plochy. Geometrické línie, ktoré priečky vytvárajú, výrazne premenia estetický dojem z domu. Veľmi časté je delenie okna na dvoj či trojkrídlové stredovým stĺpikom. Je možné zvoliť aj priečky nalepovacie (zvonku tabule), medzisklenné či pevné (vo vnútri), pre nerozhodných sú k dispozícii priečky snímateľné. Nie je pritom potrebné ich umiestňovať len v štandardnom pravouhlom prevedení, individuálny prístup niektorých výrobcov ich dovoľuje navrhnúť aj kreatívnejšie.

Detská poistka dodáva rodičom menších detí pocit bezpečia. Autor: Laura Crazy, Shutterstock
Detská poistka dodáva rodičom menších detí pocit bezpečia. Autor: Laura Crazy, Shutterstock

Dôležitá úloha malej okennej kľučky

Nemalú úlohu vo výslednom dojme hrajú aj okenné kľučky. Môžu byť tvorené rozličnými materiálmi, farbami aj tvarmi, ktoré značne ovplyvnia vzhľad okna na interiérovej strane. Ich funkcia navyše tiež zahŕňa ochranu proti násilnej manipulácií (uzamykateľné kľučky či detská poistka). Okno môžete tiež, hlavne v prípade špaletových okien historických stavieb, doplniť o distančníky, ktoré bránia nárazu kľučky vonkajšieho krídla okna do vnútorného skla.

Parapet neoddeliteľnou súčasťou

Podobu okna dotvára tiež parapet, či už vnútorný, tak vonkajší. Sortiment na trhu je v tejto oblasti široký, avšak odporúčame vyberať parapet súčasne s oknom, aby štýlovo aj farebne ladili. Či už pôjde o vnútorný plastový či drevotrieskový (dyhovaný či laminovaný) parapet, alebo o hliníkový parapet vonkajší, pri nákupe apelujte predovšetkým na stabilitu, pevnosť a tvarovú stálosť materiálu. Dôležitá je mechanická odolnosť a ľahká údržba. Vysokú tuhosť materiálu (na vonkajšie použitie toľko žiaducu) aj odolnosť voči deformácii a farebnú stálosť ponúka napríklad hliník.

Parapet, hlavne ten interiérový, by mal štýlovo doplniť či už okno, tak interiér. Autor: Oksana.Bondar, Shutterstock
Parapet, hlavne ten interiérový, by mal štýlovo doplniť či už okno, tak interiér. Autor: Oksana.Bondar, Shutterstock

Tepelná izolácia nesúvisí len s rámom a zasklením

Spoločne s vyššie uvedenou kľučkou je podstatný tiež výber kovania, ktorý okrem dizajnu ovplyvňuje aj tepelno-izolačné parametre okna. Najvyššie štandardy spĺňajú napríklad kovania, ktoré vďaka dostatočnému prítlaku krídla okna k rámu po celom jeho obvode umožňujú dosiahnuť oknu skvelých izolačných parametrov. Kovania môžu zahŕňať aj poistku proti chybnej či násilnej manipulácii, poistku proti vyklopeniu krídla pri prievane, zdvíhač krídla (krídlo nemusí byť pri ďalšom zaťažení nazdvihované a je zaistená dlhá životnosť bez opotrebovania) a ďalšie.

Integrované tieniace prvky zaistia tepelnú pohodu

Keď hovoríme o tepelnej izolácii otvorových výplní, je potrebné poznamenať, že ju výrazne ovplyvňujú predovšetkým tieniace prvky. Žalúzie, rolety či tzv. screeny umiestnené na vonkajšej strane okna môžu podstatne navýšiť jeho izolačné vlastnosti. Hlavne vtedy, pokiaľ vytvárajú v zatiahnutom stave súvislú plochu, ktorá je po celom obvode pevne zakotvená. Tým sa vytvorí vzduchová medzera, ktorá spoločne s tieniacou technikou bráni prechodu tepelnej energie z interiéru von (v zime). V lete naopak znemožňuje prienik slnečného žiarenia na okennú tabuľu a napomáha v interiéri udržať stabilnú a príjemnú klímu, často bez potreby montáže chladiacich zariadení. Tieniaca technika je na trhu pritom dostupná v mnohých materiálových aj farebných variantoch a dom je tak možné tieniť funkčne a elegantne. Veľmi vkusné je napr. zaomietané riešenie, vďaka ktorému je možné zatiahnutú roletu či žalúziu kompletne schovať do nadokenného prekladu.

Okrem roliet a žalúzií sú efektné aj markízy či pergoly. Tie síce neslúžia ako tepelná izolácia, ale obmedzujú vplyv slnka na stavbu. Zároveň pritom slúžia ako strecha nad terasou či balkónom. Okrem toho je možné zaistiť tienenie smerom z interiéru, ponuka je široká, od klasických žalúzií a roliet, cez plisé a rímske rolety až po vertikálne žalúzie. Každý si jednoducho vyladí domov práve do tých farieb a štýlov, ktoré sú mu najbližšie.

Okenné sieťky proti hmyzu vám zaistia pokojný spánok. Medzi druhmi sieťok je obľúbená hlavne tá rolovacia. Autor: GagoDesign, Shutterstock
Okenné sieťky proti hmyzu vám zaistia pokojný spánok. Medzi druhmi sieťok je obľúbená hlavne tá rolovacia. Autor: GagoDesign, Shutterstock

Insekticídna ochrana

Pohodlie v období zvýšeného výskytu hmyzu potom zaistia okenné sieťky. V lete, kedy si prajeme vetrať a prerušovať kontakt s vonkajším prostredím len minimálne, sú skvelým pomocníkom. Do okien je možné inštalovať siete pevné, posuvné, rolovacie aj otváracie. Sieťovinu je možné spraviť aj pevnejšiu pre prípady náporu zo strany domácich zvierat. Rámy sietí sú zvyčajne tvorené odolnými materiálmi. Je potom vhodné voliť také, ktorých výplň v podobe sieťoviny je možné v prípade poškodenia ľahko vymeniť.

Súvisiace články

Aký materiál vybrať na rám okien?
Funkcie a vlastnosti okien naprieč časom
Aké zasklenie na okná vybrať? Izolačné dvojsklo či trojsklo?
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama