Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Okná pre energeticky úsporné domy

Zverejnené: 31. 5. 2011

Prvá generácia nízkoenergetických, tzv. solárnych, domov bola na princípe čo najväčších tepelných ziskov. Tieto domy sa však v lete prehrievali a mali veľké straty tepla kvôli nekvalitnému zaskleniu. Dnešný trend preto vedie k minimalizácii tepelných strát a zlepšeniu celkovej energetickej bilancie domu.

Základom, ktorý umožňuje za každého počasia vytvoriť v podkroví príjemné vnútorné prostredie a prispieva k energetickým úsporám, je kvalitne prevedená strecha a hlavne dobre zvolené a správne inštalované strešné okná. O energetickej bilancii strešných okien, či už ide o minimalizáciu tepelných strát a zabráneniu nežiaducich tepelných ziskov, rozhoduje jeho zasklenie a lemovanie.

Strešné okná vrátane tieniacich doplnkov a ovládacích prvkov sú použité v rámci experimentálneho a čo sa týka množstva získaných poznatkov ojedinelého projektu VELUX Model Home 2020, kde sú časťou komplexného riešenia pri skutočných a užívaných domoch. Tieto domy sú postavené na princípe aktívneho domu, ktorý plne vyhovuje požiadavkám revidovanej európskej smernice o energetickej náročnosti budov, ktorá požaduje od roku 2020 stavať len domy s takmer nulovou spotrebou energie.


Nízkoenergetické trojsklo 65

Eliminácia tepelných strát

Náročným podmienkam z energetického hľadiska vyhovie nízkoenergetické trojsklo 65 so súčiniteľom prestupu tepla UGa = 0,5 W/(m2K) a pomerným súčiniteľom prestupu celkovej slnečnej energie g = 0,46. Výhodou je jeho zvýšená odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Vnútorné lepené sklo sa v prípade rozbitia nevysype do interiéru, ale zostane nalepené na medzisklenej fólii.


Dvojsklo 60 proti hluku a prehrievaniu

Eliminácia hluku a tepelných ziskov

Do stavieb nachádzajúcich sa v hlučných lokalitách, ako je napríklad v okolí letiska či rušnej ulice, je vhodné dvojsklo 60, ktoré výborne eliminuje vonkajší hluk (hodnota súčiniteľa vzduchovej nepriezvučnosti Rw je 37 dB) a vďaka špeciálnej úprave znižuje aj hladinu hluku dažďa, a to až o 7dB. Ďalšou významnou prednosťou je ochrana pred slnečným teplom, dvojsklo 60 totiž charakterizuje súčiniteľ celkovej slnečnej energie g = 0,29. Zároveň má súčiniteľ prestupu tepla UG = 1,0 W/(m2K) a tiež vykazuje zvýšenú odolnosť voči mechanickému poškodeniu.


Zateplené lemovanie EDJ 2000 so zateplovacou sadou

Eliminácia tepelných strát vďaka správne prevedenej montáži

Pri energeticky efektívnych objektoch je ďalším nevyhnutným predpokladom pre riadnu funkciu strešného okna jeho správne prevedená inštalácia. Z energetického hľadiska je citlivou oblasťou zateplenia okien miesto napojenia na strešný plášť. VELUX pre tieto prípady ponúka lemovanie EDJ 2000, EDN 2000 a EDW 2000 so zateplovacou sadou BDX.


Zateplovacia sada BDX k lemovaniu EDW

Správnym výberom zasklenia a lemovania strešných okien VELUX je možné znížiť náklady na vykurovanie, zaistiť príjemnú teplotu a zároveň redukovať hluk v interiéri.

Viac informácií o zasklení a lemovaní VELUX nájdete na www.velux.cz.

Autor: Kolektiv autorů VELUX
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama