Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Osviežte na jar svoj záhradný domček, nábytok, plot či staré okenice novým náterom

Zverejnené: 30. 5. 2020

Starý náter, či už na drevených či kovových vonkajších konštrukciách, po zime často praská či sa inak opotrebováva. Jeho jarná obnova je teda na mieste. Ale ako postupovať, aby nová farba či lak vydržali čo najdlhšie?

Foto: A_Lesik

Presvedčte sa, že v deň, keď pristúpite k náteru a ideálne aj pár dní potom nebude pršať (vlhkosť by spôsobila nedostatočné priľnutie farby a zmeny jej odtieňa či fľaky). Až potom možno začať s natieraním. Je samozrejme potrebné rozlišovať medzi kovovými a drevenými povrchmi. Vonkajší drevený nábytok či okenice bude potrebné očistiť iným spôsobom a vybaviť odlišným typom náterovej hmoty než napríklad kovovú konštrukciu záhradnej hojdačky.

Ako pripraviť kovovú konštrukciu

Začneme kovom, obľúbeným materiálom nielen záhradných konštrukcií (ploty, hojdačky a ďalšie), ktorý však môže trpieť koróziou. Starú hrdzu alebo medenku preto najskôr odstránime pomocou oceľovej kefy alebo brúsneho papiera. Mastnotu očistíme s použitím technického benzínu, prípadne liehu. Starý náter pomôžu zlikvidovať prostriedky s prímesami organických rozpúšťadiel a parafínu. Po aplikácii sa nechajú pôsobiť a potom sa odstránia oceľovou špachtľou. Na urýchlenie všetkého možno použiť aj tzv. bezoplachový odhrdzovací prostriedok, ktorý nanesiete nástrekom, náterom alebo ponorom. Nasleduje cca 24 hodinové zaschnutie, po ktorom povrch len utriete a natierate.

Náter kovu

Samotný náter sa skladá z podkladovej vrstvy, ktorá pozostáva z antikoróznej farby na kov a samotnej farby, ktorú nanášame v jednej až dvoch vrstvách. A pozor na prácu pri vysokej vlhkosti či naopak na priamom slnku. V prvom prípade hrozí zhoršená priľnavosť náteru a korózia na povrchu. V tom druhom sa potom vystavujete nebezpečenstvu, že vám farba bude tuhnúť pod štetcom. Výsledkom je nesúdržnosť hmoty a povrch s viditeľnými ťahmi.

Pred začatím samotného natierania je potrebné očistiť popraskaný pôvodný náter a zbaviť povrch hrdze. Foto: JeffJin
Pred začatím samotného natierania je potrebné očistiť popraskaný pôvodný náter a zbaviť povrch hrdze. Foto: JeffJin

Postup približuje špecialista z odboru Pavel Vorálek: „S natieraním kovovej plochy neotáľajte, obnažený kov je vysoko náchylný ku korózii. Pred prvým náterom farbu dobre premiešajte. Vhodným štetcom, ideálne s čo najvyšším obsahom prírodných štetín, naneste na podklad rovnomerne prvú vrstvu farby a nechajte ju minimálne 6 hodín zaschnúť. Dĺžka schnutia náteru je závislá na jeho hrúbke, poveternostných podmienkach a teplote. Čím vyššia je vonkajšia teplota, tým bude náter schnúť rýchlejšie. Po úplnom vyschnutí prvej vrstvy povrch ľahko prebrúste. Potom môžete rovnakým postupom aplikovať druhú, prípadne tretiu vrstvu náteru."

Aj drevené povrchy je pred nánosom náteru potrebné očistiť oceľovou kefou či brúsnym papierom. Je možné použiť aj elektrickú brúsku. Foto: Andrey Sayfutdinov
Aj drevené povrchy je pred nánosom náteru potrebné očistiť oceľovou kefou či brúsnym papierom. Je možné použiť aj elektrickú brúsku. Foto: Andrey Sayfutdinov

Ako pripraviť drevenú konštrukciu

Aj čo sa týka dreva, je samozrejme potrebné dokonale očistiť povrch, na ktorý budeme novú farbu, lak či napríklad lazúru aplikovať. Použijeme na to rovnaké prostriedky, teda brúsny papier či oceľovú kefu. Drevo, ktoré musí byť pred prevedením náteru, okrem iného, aj bezchybne suché, tým zbavíme všetkých nečistôt či ostrých výstupkov, ktoré by nedovoľovali farbe dokonale priľnúť k natieranej matérií. Povrch tak navyše zbavíme aj pozostatkov starého nesúdržného náteru. Dobrovoľným krokom je aj ošetrenie nitroriedidlom - odporúča sa u tých druhov dreva, ktoré obsahujú vyšší podiel živíc (ide najmä o konifery) -, pričom po jeho zaschnutí je potrebné povrch ešte obrúsiť, a to v smere letokruhov. Ak chcete zabrániť potenciálnemu napadnutiu materiálu drevokazným hmyzom či hubami, impregnujte ho fungicídnym napúšťadlom. To okrem iného zabráni prístupu vlhkosti a následne množeniu plesní či hniloby. Možno ho použiť aj pri už napadnutom dreve, ktorému napomôže pri "ozdravovaní". Priaznivcom prírodnej cesty poslúži v tomto prípade ľanový olej.

Foto:  Carlos andre Santos,shutterstock
Foto: Carlos andre Santos,shutterstock

Výber náterovej hmoty na drevo

Teraz už je konečne čas na voľbu vhodnej náterovej hmoty. Je niekoľko možností a líšia sa predovšetkým intenzitou krytia:

Tí, ktorí uprednostňujú pohľad na prirodzené drevo, pristupujú zvyčajne k náteru tzv. lazúrou. Tá je väčšinou vodouriediteľná a tiež rýchlo schne a nezapácha. Zvoliť možno tenkovrstvú aj hrubovrstvú lazúru, podľa požiadaviek užívateľa. Hrubovrstvú voľte skôr na dokonale suché drevo, teda ako náter okeníc, podbitie či na náter vonkajšieho obkladu, zatiaľ čo tenkovrstvú lazúru aplikujte na menej vyschnuté drevo, napríklad na ploty. Tónované lazúry pritom disponujú lepšími ochrannými vlastnosťami.

Foto: Natalia Minovalova
Foto: Natalia Minovalova

• Ekologickou a ľahkou možnosťou je náter vodou riediteľným akrylátovým lakom. Výhodou je takmer nulový zápach, rýchle schnutie, ľahká spracovateľnosť (ide o priedušnejšiu hmotu, ktorá menej praská) a predovšetkým šetrí prírodu.

• Pokiaľ bude náter aplikovaný na poškodené drevo či materiál s pozostatkami staršieho náteru, vyberte alkydový lak (syntetickú živicu či riedidlový lak). Jeho výhodou je dobrá priľnavosť a lepšie ochranné vlastnosti proti hubám.

• Ak nestojíte o zachovanie prirodzeného vzhľadu dreva a chcete ho opatriť farebným náterom, vyberte krycie farbu. Väčšina výrobcov ponúka univerzálnu farebnú škálu, používaná je najčastejšie stupnica farieb RAL.

Počítajte pritom s tým, že vo väčšine prípadov je potrebné naniesť minimálne dve vrstvy náteru. Jedna by totiž nezabezpečila dostatočnú ochranu dreva.

Foto: Shukhrat Gafurov
Foto: Shukhrat Gafurov

Tipy na koniec

• Ak natierate lakmi s rozpúšťadlami, použite štetec s prírodnými štetinami. Pre akrylátový lak sa naopak hodí skôr štetec s umelými vláknami.
• Ak pracujete s veľkou plochou dreva a navyše v bezveternom počasí, možno namiesto klasického štetca či valčeka použiť striekaciu pištoľ, ktorá vám ušetrí čas a energiu.
• Aby ste sa vyhli prirodzenému zošednutiu dreva na slnku, zvoľte náterovú hmotu s UV filtrom.

Namiesto štetca či valčeka možno na natieranie použiť aj striekaciu pištoľ, ktorá vám za určitých podmienok urýchli prácu a ušetrí energiu. Foto: ArtEvent ET
Namiesto štetca či valčeka možno na natieranie použiť aj striekaciu pištoľ, ktorá vám za určitých podmienok urýchli prácu a ušetrí energiu. Foto: ArtEvent ET

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama