Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené: 19. 4. 2024

Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť, na čo ho budete používať. Ako môže vyzerať vaše vonkajšie útočisko a na čo by ste si mali dať pozor pri jeho vytváraní?

Zdroj: bbernard, shutterstock

Klasické vonkajšie sedenie

Ak máte záhradu s tradičným dizajnom a nechcete sa púšťať do veľkých zmien, zvoľte klasiku - praktický, stabilný stôl s pohodlnými stoličkami alebo lavicou. Táto jednoduchá voľba je obzvlášť užitočná pre chalupárov a chatárov, ktorí musia pred odchodom odložiť nábytok „pod strechu“. Výhodou je aj možnosť rôzne premiestňovať nábytok po záhrade a prispôsobiť ho nielen slnečným lúčom, ale aj iným potrebám. Najdôležitejším kritériom pri výbere je materiál použitý na výrobu.

• Umelý ratan

Už niekoľko sezón patrí k najobľúbenejším materiálom a dôvody sú jasné - je pekný, odolný, nepotrebuje špeciálnu starostlivosť a ľahko sa čistí. „Kvalitný kus ratanu s UV filtrom od prírodného ratanu takmer nerozoznáte a nábytok si zachová svoju pôvodnú farbu po mnoho sezón,“ dodáva David Benda, záhradný expert z projektových marketov Hornbach.

• Drevo

Dokáže vytvoriť útulnú atmosféru, ale treba ho chrániť a starať sa oň. Raz ročne by ste mali drevený nábytok obrúsiť a namočiť do špeciálneho oleja. Najodolnejšie sú exotické dreviny, ktoré dobre zvládajú naše stredoeurópske podnebie. Nebojte sa však ani nábytku z domácich drevín. Môžete si ich kúpiť bez povrchovej úpravy a vybranú farbu náteru prispôsobiť svojmu vkusu.

• Plast

Výhodou plastového nábytku je jeho nízka hmotnosť, jednoduchá údržba a odolnosť voči vonkajším podmienkam. Môžete si priplatiť a zaobstarať drahšie kúsky vyrobené zo zmesi tvrdých plastov, ktoré si zachovajú svoju farbu a pevnosť.

• Prírodný ratan

Je vzdušný, ľahký a dobre odoláva rozmarom počasia. „Krátkodobé prehánky a slnko mu nevadia, ale intenzívny dážď a dlhodobá vlhkosť mu nesvedčia. Každý kus je v podstate originál a dodáva šmrnc exteriéru. Ak sa materiál začne "kaziť", dá sa obrúsiť a prelakovať bezfarebným lakom na drevo,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

• Kov

Zdanlivo chladný materiál by sa mal kombinovať s farebnými textíliami, drevenými detailmi a syntetickými materiálmi. Najbežnejšími materiálmi nábytku sú hliník a oceľ, ktorých výhodou je trvanlivosť, odolnosť a nenáročná údržba.

Zdroj: Hornbach
Zdroj: Hornbach

Relaxačný kútik

Vyhľadajte si tichý kútik, kde si môžete v tichosti vychutnať pokoj prírody, ďaleko od domu a susedov. Vyberte si miesto, kde je dostatok slnečného svetla, ale kde vám strom alebo krík poskytne aj potrebný tieň. Nábytok z prírodných materiálov je na tento účel ideálny. Tradičné kreslá vymeňte za závesné kreslo, ležadlo alebo hojdaciu sieť. Aby ste sa vo svojej oáze pokoja cítili čo najpohodlnejšie, zabezpečte si dostatok pohodlných vankúšov, vysaďte okolo nej kvety, a ak vám to priestor dovolí, nezabudnite na vodný prvok. K vytvoreniu zenovej atmosféry určite pomôže malá záhradná fontána.

Vonkajšia obývačka

Ľudia sa čoraz častejšie snažia preniesť prakticky celú svoju obývaciu izbu von. Miesto, ktoré vám poskytne pohodlie a zázemie nielen na oddych, ale aj na prácu a stretávanie sa s priateľmi. Do takéhoto priestoru patria záhradné pohovky, modulárne sedacie súpravy s nastaviteľným sklonom operadla, konferenčné stolíky, závesné kreslá a taburetky. „O čalúnené časti vonkajších pohoviek a ďalšie textilné doplnky sa treba starať. Pred sezónou všetko naimpregnujte špeciálnymi prípravkami, ktoré odpudzujú vodu a predlžujú farbu a životnosť vonkajšieho nábytku,“ radí David Benda. Tento typ priestoru musíte postaviť na spevnenej ploche. Vhodne zvolený podklad zabezpečí stabilitu, aby bol odpočinok nielen pohodlný, ale aj bezpečný. Dôležitý je aj prístrešok; nechcete, aby vás prvý dážď zahnal dovnútra, a nechcete, aby vybavenie nebolo chránené. V poslednom čase sú veľmi obľúbené bioklimatické pergoly s nastaviteľnými otočnými lamelami, ktoré poskytujú príjemné zatienenie, ale stále poskytujú dostatok svetla. Nezabudnite ani na bočné tienenie. Ochránia vás pred zapadajúcim slnkom a zvedavými pohľadmi susedov. Príprava jedla je nevyhnutnou súčasťou života vonku, preto si nechajte miesto na grilovanie.

•Plynový gril

Rýchle ho zapnete stlačením elektronického zapaľovania, plameň môžete jednoducho regulovať a strážiť teplotu pomocou zabudovaného teplomeru. Poklop zabezpečuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu.

•Gril na drevené uhlie

Varenie na otvorenom ohni je čistá romantika, ale oheň a teplo je potrebné udržiavať a správne regulovať. Príprava správne rozžeraveného uhlia chvíľu trvá a prítomný dym môže byť nepríjemný.

•Elektrický gril

Má krátky čas zahrievania a ľahko sa reguluje. Je vhodný pre tých, ktorí chcú ušetriť čas a námahu a nechcú obťažovať okolie dymom.

Vonkajšia kuchyňa

Poslednou a najprepracovanejšou možnosťou trávenia času pod holým nebom je vonkajšia kuchyňa. Ak radi varíte a jedlo si najlepšie vychutnáte na čerstvom vzduchu, je to správna voľba, ktorá vám ušetrí čas potrebný na neustále pobehovanie sem a tam. Pre vonkajšiu kuchyňu je nevyhnutný dostatočný úložný priestor na náčinie a grilovacie vybavenie, ako aj odolné materiály. Neodporúča sa budovať tento priestor pod holým nebom, umiestnite ho pod vhodný prístrešok a tiež čo najbližšie k domu, aby ste sa nemuseli príliš ponáhľať, ak budete potrebovať niečo priniesť dovnútra. Pri budovaní vonkajšej kuchyne nezabudnite na prívod vody a elektriny. Samozrejmosťou je drez s tečúcou vodou, ale aj rúra, umývačka riadu alebo chladnička. Vo vonkajšej kuchyni sa nemusíte uspokojiť s tradičným grilom, bežné sú aj udiarne a pece na pizzu. Môžete si postaviť kuchyňu na mieru z odolného kameňa alebo tehál, prípadne si zaobstarať mobilnú zostavu. Obe možnosti majú niečo do seba, kuchyňa na mieru je odolnejšia a lepšie vyzerá, na mobilnú možnosť miniete menej peňazí, ľahšie sa o ňu stará a môžete ju rôzne premiestňovať, keď potrebujete. Ak chcete mať istotu, že si môžete vychutnať pripravené jedlo, vyberte si stôl, ktorý je priestranný, dá sa rozložiť, aby sa zmestila aj návšteva, ale pri bežnom používaní nezaberá príliš veľa miesta. Pri výbere stoličiek sa neoplatí experimentovať. Na vysokých barových stoličkách alebo nízkych stoličkách by ste sa necítili pohodlne, preto si vyberte klasické z odolného materiálu.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa Hornbach 1)redakčne urpavené
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama