Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Parotesný prestup HELUZ pre tehlové komíny má množstvo benefitov

Zverejnené: 13. 3. 2019

Spoločnosť HELUZ začala dodávať nový parotesný prestup z penového skla Foamglas, ktorý v strešnej konštrukcii bezpečne napojí paropriepustnú fóliu na tehlové komínové teleso, splní normu STN 734201 a má aj množstvo ďalších výhod.

Hotový parotesný prestup HELUZ

Parotesný prestup HELUZ z dosiek Foamglas v hrúbke 50 mm nie je difúzny, bráni tvorbe rosného bodu a zrážaniu vlhkosti. Zároveň predstavuje tepelnoizolačné riešenie, ktoré zabráni úniku tepla nezaizolovaným telesom komína. Tým sa podarilo naplniť normu STN 734201 podľa ktorej vlastné tehlové komínové teleso na tuhé palivá musí byť vzdialené od horľavých materiálov minimálne 50 mm.

Nehorľavý parotesný prestup HELUZ pre tehlové komíny túto požadovanú päťcentimetrovú medzeru paropriepustnou fóliou a komínom bezpečne preklenie a funkčne tak skomponuje strešný paropriepustný systém pre nízkoenergetické a pasívne domy. Viac na www.heluz.cz/cs/vyrobky/kominy

Nový parotesný prestup tehlových komínov od spoločnosti HELUZ je tvorený z dosiek z penového skla v hrúbke 50 mm (výška 500 mm, dĺžka 450, resp. 850 mm). Dosky z Foamglasu sa v požadovanom mieste prestupu nalepia pomocou montážnych pomôcok na komínové teleso a po zlepení vytvárajú parotesný, nehorľavý a tvarovo stály prestup vo veľkosti 500 × 500 mm (resp. 500 × 900 mm).

Všelijaké riešenia nahradil systémový komponent podľa normy

„Podľa normy STN 734201 musí byť komínové teleso na tuhé palivá vzdialené od horľavých materiálov 50 mm,” pripomína Jan Míchal, technický poradca spoločnosti HELUZ a pokračuje: „Komínový prestup sa kedysi riešil komplikovane, respektíve niekedy sa vôbec neriešil. V prípade, že investor dal strešný skladbový systém, tzn. paropriepustnú fóliu, minerálnu izoláciu, laty, kontralaty a škridly, tak keď chcel dodržať päťcentimetrovú normu, mu medzi fóliou a komínom vznikla medzera, ktorou zbytočne unikal vzduch, teda teplo a nevychádzali mu dobre výpočty tepelných strát strešného plášťa. A mohol prísť o dotácie. Alebo keď niekto nalepil paropriepustnú fóliu priamo na komín, tak sa to nepáčilo kominárom, pretože fólia nemala atest, aby prišla do priameho kontaktu s komínovým telesom. Odhliadnuc od toho, že teplota komínového telesa je premenlivá, takže paropriepustná fólia na ňom aj tak nedržala a odlepovala sa. Preto spoločnosť HELUZ vytvorila túto zábranu z penového skla v hrúbke 50 mm, čo je prvok, ktoré môže prísť do priameho kontaktu s komínovým telesom, pritom je dodržaná bezpečnostná päťcentimetrová medzera a fólia na tejto zábrane drží prilepená tepelne odolným tmelom.”

Parotesný prestup HELUZ pre tehlové komíny má hneď niekoľko výhod

Bráni zrážaniu vlhkosti, pretože penové sklo Foamglas nie je difúzne, takže nedochádza k vzniku rosného bodu, ktorý by viedol ku kondenzácií vodných pár, zrážaniu vlhkosti a možnej tvorbe plesní.
Spĺňa protipožiarnu normu, pretože penové sklo Foamglas je nehorľavé, v hrúbke 50 mm, takže vytvára normou požadovanú medzeru medzi komínovým telesom a horľavým materiálom, ktorým je nadväzujúca paropriepustná fólia.
Znižuje tepelné straty, pretože dokončuje strešný systém s izoláciou priamym napojením na komín, takže okolo komína neuniká teplý vzduch.

Kontakty:
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
tel.: 800 212 213
e-mail: info@heluz.cz
www.heluz.sk

Autor: Alena Drtinová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama