vyhľadávanie
Dnes je 4.3.

Pasívna drevostavba na kraji lesa

Zverejnené: 27. 11. 2023

Úlohou bolo navrhnúť moderný prírodný dom pre štvorčlennú rodinu, ktorý by pekne zapadol medzi les a černíkov. Takú modernú stodolu na lúči pri lese. Ekologicky zmýšľajúci investori sa zapálene podieľali na funkčnej aj materiálovej koncepcii dreveného pasívneho domu.

Zdroj: Studio TOAST

Prístup na pozemok je zaistený zhora z účelovej komunikácie na hranici lesa a práve povinný odstup od lesa umiestnil dom nižšie do záhrady. Les sa premieňa na záhradu, tá domom preteká a nižšie pod domom sa do lesa zase vracia. Umiestnenie a orientáciu domu definovali aj krásne výhľady do krajiny na západe a samozrejme orientácia voči slnku.

Studio TOAST
Studio TOAST

Dom je koncipovaný ako jednoduchá dvojpodlažná hmota - stodola - zastrešená sedlovou strechou bez presahu. Z hmoty vystupuje zavesené smrekovcové vstupné prestrešenie a pergola dole v záhrade. Nad ňou potom dve kukátka s leňoškami, rámujúce dva najkrajšie výhľady do krajiny. Do domu naopak vstupuje krytá terasa, predĺženie obývacej izby na úrovni záhrady a drevník na severnej strane. Obe podlažia kopírujú svahovitosť terénu, preto sú dvojúrovňové. Do domu sa vstupuje na úrovni hornej záhrady, obývacia izba s kuchyňou sú znížené do úrovne intímnejšej dolnej záhrady. Okolo schodiska s otvorenou pracovňou, ktorú využíva pani domu, sa prepletajú miestnosti na poschodí. Najvyšším bodom je tzv. zašiváreň s vyhliadkou so strešným oknom v detskej izbe.

Studio TOAST
Studio TOAST

Dom je pasívna drevostavba s konštrukciou riešenou CLT panelmi, založená na železobetónovej doske. V interiéri sú použité CLT panely v pohľadovej kvalite alebo opatrené hlinenou omietkou. Z CLT panelov je aj konštrukcia schodiska obložená rovnako ako väčšina podláh v dome dubom. Tepelnú izoláciu vrchnej stavby tvorí fúkaná celulóza. Na prevetranú fasádu boli použité nehobľované smrekovcové dosky rôznej šírky bez povrchovej úpravy, ktoré pomaly chytajú patinu a splývajú tak s okolitou prírodou. Strecha je titánzinková. Pasívne drevené okná vo svetlej úprave rozjasňujú časom šednúcu fasádu. Vonkajšie screeny chránia interiér pred letným prehrievaním. Samozrejmosťou je rekuperačná vzduchová jednotka a na streche potom solárna elektráreň.

Studio TOAST
Studio TOAST

JMMKM architekti | Kristýna Couffin Mudříková, Jean-Marc Couffin
Adresa: Sýkorka 233, Velíková, Česká republika
Projekt: 2019
Realizácia: 2020-21
Úžitková plocha: 139 m²
Plocha pozemku: 983 m²

Studio TOAST
Studio TOAST

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa JMMKM architekti
Foto: Studio TOAST
reklama

Nové

Tepelné čerpadlá pohľadom dodávateľov

Tepelné čerpadlá pohľadom dodávateľov

Zverejnené 2.3. O alternatívnych zdrojoch vykurovania a najmä o tepelných čerpadlách toho bolo na našom webe napísaného už mnoho. Ako to ale vyzerá s aktuálnym dopytom a vývojom v oblasti predaja tepelných čerpadiel a aké sú v tomto ohľade možnosti? Na tieto otázky… ísť na článok

Garážová brána LOMAX. Reportáž z montáže

Garážová brána LOMAX. Reportáž z montáže

Zverejnené 27.2. Už pred rokom sa manželský pár rozhodol vymeniť starú garážovú bránu za novú. Na situáciu sa postupne prišli pozrieť traja obchodní zástupcovia od rôznych výrobcov garážových brán. Dvaja povedali, že výmena nepôjde, vysvetlili prečo a manželia… ísť na článok

Rekonštrukcia s materiálmi Ytong a Silka. Riešenie na mieru pri malých a veľkých projektoch

Rekonštrukcia s materiálmi Ytong a Silka. Riešenie na mieru pri malých a veľkých projektoch

Zverejnené 26.2. Rekonštrukcie hrajú čoraz významnejšiu úlohu v bytovej aj nebytovej výstavbe. Rekonštruujú sa rodinné aj bytové domy, zastarané objekty sa modernizujú, existujúce budovy dostávajú nový účel. Spoločnosť Xella má riešenie pre všetky veľké aj malé… ísť na článok

reklama