Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Unikátna drevostavba inšpirovaná históriou s úctou k miestnym tradíciám

Zverejnené: 5. 4. 2023

Novostavba rodinného víkendového sídla, ktorá sa nachádza v malej dedine Algyő vo Veľkej maďarskej nížine, je inšpirovaná historickými a pre daný región tak typickými hospodárskymi stavbami. Cieľom bola od samého začiatku výstavba moderného obydlia, ktoré však svojím konceptom i konštrukciou nadviaže na miestne tradície.

Štruktúra tohto invenčného objektu vychádza z pôvodného spôsobu života, aký viedli v minulosti ľudia na rodinných statkoch. Architekti tiež nadviazali na lokálne stavebné zvyklosti, dom je preto postavený z dreva. Stavba získala cenu verejnosti v rámci súťaže Media Architecture Awards.

Filigránska drevená konštrukcia

Investor si prial víkendové a prázdninové sídlo pre rodinu, ktoré by umožnilo únik od stresujúceho každodenného života v Budapešti a poskytlo komfortné podmienky na dokonalý oddych v prírode. Tomu zodpovedá kompozícia domu, ktorý je vybavený veľkými presklenými plochami, ktoré bohato presvetľujú interiér, či sústavou terás a bazénom. Usadlosť je tvorená tromi hlavnými objektmi drevených konštrukcií, ktoré sú vzájomne prepojené centrálnou krytou terasou. Filigránska drevená konštrukcia zastrešenia terasy vytvára výnimočný a obzvlášť elegantný detail kontrastujúci s kompaktným výrazom zvyšných častí stavby.

Filigránska drevená konštrukcia zastrešenia terasy vytvára výnimočný a obzvlášť elegantný detail kontrastujúci s kompaktným výrazom zvyšných častí stavby.
Filigránska drevená konštrukcia zastrešenia terasy vytvára výnimočný a obzvlášť elegantný detail kontrastujúci s kompaktným výrazom zvyšných častí stavby.

Všetko na mieru

Objekt sa skladá z menších spální, ktoré sú prepojené väčšími spoločenskými priestormi a chodbami. Architekti kládli mimoriadny dôraz na celistvý dizajnový výraz, architektúra vonkajších a vnútorných priestorov sa prelína a vzájomne nadväzuje. Dom bol zasadený do okolitého prostredia tak, aby bol pre používateľa zachovaný maximálny kontakt s prírodou. Veľmi efektný je kubus knižnice, ktorého kontúry zjemňujú okolité stromy. Interiéry boli vybavené na mieru vyrobeným nábytkom. Drevo je kombinované s bielymi omietnutými plochami, vďaka čomu priestory pôsobia elegantne a vzdušne.

Interiéry boli vybavené na mieru vyrobeným nábytkom.
Interiéry boli vybavené na mieru vyrobeným nábytkom.

Okolie bolo v maximálnej miere zachované

Mimoriadnou devízou rozsiahleho víkendového rodinného sídla je popri funkčnosti a komforte, ktorý ponúka svojim majiteľom, výnimočná architektonická noblesa. Architekti stavbu citlivo začlenili do okolitého prostredia a v maximálnej možnej miere zachovali existujúci lesík s vysokými stromami na pozemku. Realizácia je príkladom toho, že aj v prípade túžby po naplnení vlastných stavebných ambícií je možné s pomocou erudovaných architektov nadviazať na tradície predkov a vytvoriť pridanú hodnotu aj pre okolie a krajinu.

Dom vo Veľkej maďarskej nížine

• Architekti: András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
• Úžitková plocha: 480 m²
• Investičné náklady: 500 000 EUR

1) Zdroj: www.salondrevostaveb.cz, redakčne upravené

Autor: Ľubica Fábri 1)redakčne upravené
Foto: Tamas Bujnovszky
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama