Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Pasívny dom svojpomocou - Bývanie na križovatke minulosti a budúcnosti

Zverejnené: 3. 10. 2021

Dom neďaleko Bratislavy stojí v lokalite pôvodného rímskeho sídliska – na mieste dávnej histórie sa rozhodla trojgeneračná rodina vybudovať mimoriadne úsporný dom v pasívnom štandarde. Jedno majú starí Rimania s novými stavebníkmi spoločné – odvahu k inovácii. Rovnako ako boli antickí stavitelia vynaliezaví a nachádzali nové materiály aj metódy, noví obyvatelia sa vydali cestou trendu úsporného a udržateľného stavania. S výstavbou si poradili vlastnými rukami. Svoju úlohu v tom zohral aj dobre zvolený stavebný materiál Ytong.

Pasívne domy sa na Slovensku stavajú už viac ako desať rokov. Ich výhodou je nielen mimoriadne úsporná prevádzka, ale aj kvalita vnútorného prostredia budovy. Riadené vetranie umožňuje ponechať uzavreté okná, čím je budova výborne chránená proti prachu a hmyzu a okná s trojsklami zabránia vonkajšiemu hluku. Výstavba pasívneho domu však kladie určité nároky na použité materiály, ktoré ale následne zaručia omnoho vyššiu a trvácnejšiu kvalitu stavby. Pokiaľ ide o voľbu stavebných materiálov, je potreba vyberať také, ktoré ľahko splnia povinné blower door testy (povinné skúšky neprievzdušnosti obálky budovy).

Stavebný systém Ytong má od samého začiatku stavania pasívov na Slovensku preukázateľné výsledky – je to vďaka tomu, že štruktúra materiálu Ytong je homogénna (tvárnica je plná, bez dutín). Svoje vlastnosti si ponecháva aj po opracovaní, a preto je mimoriadne vhodným materiálom pre tento typ výstavby. Navyše je práca s ním nenáročná, a tak aj tieto „stavby budúcnosti“ realizujú tiež laickí stavebníci, ktorí sa rozhodli pre svojpomoc.

Ako sa svojpomocne stavia bez murára v rodine?

Dom obsahuje dve bytové jednotky – pre rodinu stavebníka a druhú menšiu pre jeho matku. Celkovo si s výstavbou pomerne rozľahlého domu poradili za necelé dva roky a vychádzali z projektu, ktorý si sami navrhli. Pre potreby stavebného povolenia im s detailmi pomohla susedka, ktorá je projektantka. Stavebný materiál, ktorý má povesť ideálneho riešenia pre svojpomoc, splnil ich očakávania. „Pri rezaní tvárnic mi stačila ručnou pílkou. Keďže nie som murár, tak mi to Išlo pomalšie, ale o to viac som dbal na detaily. Rohy nám založil odborník, aby boli presné v uhloch“, uvádza k práci majiteľ a súčasne zhotoviteľ domu. Podpora od výrobcu pri projekte aj výstavbe je ďalším plus pre svojpomocných stavebníkov – ponúkajú napríklad bezplatné zakladanie rohov. Sprostredkovávajú tiež energetické poradenstvo či informácie o aktuálnych možnostiach dotácií, ktoré sa na Slovensku objavia.

Okrem obvodových tvárnic, ktoré boli zásadné pre dosiahnutie neprievzdušnosti obálky, systém Ytong využili v niekoľkých praktických detailoch: „Tvárnice sa ľahko sa režú a tvarujú – my sme z nich napríklad v maminej kúpeľni vyrezali zaoblenú lavičku do sprchovacieho kúta. V dome máme z tvárnic aj schody, tie nám výrobca pripravil na mieru podľa projektu", uviedol majiteľ ďalšie možnosti využitia systému Ytong. Stavba schodiska je naozaj pomerne nenáročná. Oproti klasickým železobetónovým schodom odpadajú procesy ako debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie či likvidácia odpadu. A najväčšou výhodou je fakt, že sa schody dajú do 24 hodín po stavbe normálne používať.

Aké sú skúsenosti po prvých rokoch bývania?

Stavbu spokojne užívajú už štyri roky a môžu hodnotiť svoje rozhodnutia. Celý dom – okrem kúpeľní, kde je podlahové kúrenie, je vykurovaný infrapanelmi. Je to jednoduché, bezúdržbové riešenie a majiteľ vraví, že ak by staval po druhý raz, určite by ich dal aj do kúpeľní. Spokojní sú aj s rekuperáciou: „Najmä v zime, keď sa toľko nevetrá, je to výborná vec. Navyše, vo vnútri je vďaka nej menej prachu a ak máte v rodine alergika, môžete si kúpiť špeciálne peľové filtre", uvádza majiteľ.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama