Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

PCI profesionál vo farebných odtieňoch

Zverejnené: 20. 5. 2015

Farby výrazne ovplyvňujú náš život. Majú vplyv na naše pocity, na vnímanie priestoru, v ktorom sa pohybujeme a žijeme. Pri ich výbere v našom interiéri by sme teda mali venovať zvýšenú pozornosť. Nátery PCI Multitop® ponúkajú najrôznejšie riešenia, takže si vyberie úplne každý.

Už v roku 1666 anglický vedec Sir Isaac Newton skúmal jav, keď svetlo – obyčajný bezfarebný a neviditeľný lúč, prechodom cez sklenený hranol sa rozdelí do množstva odlišných farieb. Ďalšie experimenty potom ukázali, že takéto svetelné efekty a farby sa môžu vzájomne akokoľvek kombinovať. Napríklad, že červené svetlo spolu so žltým vytvára veľmi žiarivý oranžový odtieň.

Psychologické pôsobenie farieb na človeka sa potom silne odráža v jeho vnímaní a predovšetkým správaní, vztiahnuté k percepcii určitej farby. Vnímanie je do určitej miery subjektívne, avšak niektoré efekty farieb majú univerzálny význam, čiže sú pre nás všetkých relatívne podobné.

PCI – špičková technológia do každého interiéru

PCI Multitop® Classic

  • Oteruvzdorný interiérový náter so sviežou citrusovou vôňou,
  • 27 atraktívnych odtieňov (č. C100 až C125) vrátane žiarivej bielej,
  • dlhodobá odolnosť proti mechanickému zaťaženiu,
  • veľmi nízka spotreba a vynikajúca krycia schopnosť,
  • priaznivá cena na m2,
  • výborná paropriepustnosť pre zdravé bývanie vás a vašich detí.

PCI Multitop® Premium

  • Špičkový umývateľný jednovrstvový náter,
  • vynikajúca oteruvzdornosť tzv. za mokra,
  • jedinečný matný vzhľad,
  • vysoká mechanická odolnosť,
  • veľmi dobrá krycia schopnosť v sýtych odtieňoch,
  • unikátna spracovateľnosť.

Správna voľba farieb

PCI Multitop® Classic tehlová (C125) je efektná na použitie v jedálni, pretože okrem iného povzbudzuje apetít. Zároveň prináša dotyk tepla do priechodných miestností, ako sú vstupné haly alebo priestory schodísk. Naopak nie je ju vhodné voliť v prípade kancelárií, pretože môže u niektorých osôb vyvolávať stres. Odporúčaná je kombinácia so smotanovým odtieňom (C124), oranžovým (C103) či sivým (C122). Ako bytový doplnok je k tejto farbe ideálny drevený nábytok z masívu.

Oranžovú (C104 alebo sýtejšiu C 105) a žltú (C101 a C102) je vhodné použiť najmä v miestach so zvýšenou aktivitou, pretože oranžová povzbudzuje a nabáda k činnosti, teda je možné ju použiť v pracovných priestoroch (kanceláriách). Výborne oživuje tmavé miestnosti orientované na sever a priestory schodísk bez okien. Žltá je farba plná energie, a preto je možné ju použiť v miestnostiach, kde sa hrajú deti. V kombinácii s tmavým drevom dostáva interiér exotický nádych.

Do kúpeľne odporúčame použiť radšej umývateľnú farbu PCI Multitop® Premium v zelenom odtieni (ako je pri PCI Multitop® Classic napríklad C116 či C 117), pretože tieto tóny jadeitu a mäty povzbudzujú telo aj ducha. Zelená tiež podporuje myslenie, a preto časť jej tónov môžeme opäť využiť v kanceláriách. Farba v odtieni zeleného jablka, kombinovaná s bielou, dodá eleganciu jedálňam a súčasne aj kanceláriám. Vhodné sú tiež kombinácie s tónmi žltej (napr. C100) alebo hnedej (C118 či C120). Pri súčasnom použití s nábytkom z tmavého dreva tým výrazne vyniknú prírodné akcenty zvoleného tónu.

V spálni navodzuje PCI Multitop® Classic modrá (C112, C113) predovšetkým pokoj, dôveru a uspokojuje dušu. V kancelárii alebo študovni podporujú živšie odtiene modrej farby procesy myslenia (C114). V kúpeľni napomáha regenerácii, a to hlavne v podobe odtieňov mora: modrozelená alebo tyrkysová (opäť C114). Pekná je kombinácia so svetlo žltou (C100 či tradične s bielou a smotanovou C124). Použitím modrej v interiéri, ktorá rozširuje priestor, je možné využiť moderné materiály, akými sú biely kov, sklo, bledý nábytok a množstvo futuristických dekorácií.

Fialová uvoľňuje príjemným očarujúcim dojmom. V spálni podporuje meditáciu a odpočinok (C110). V obývacej izbe napríklad v odtieni čerstvej slivky (C111) kombinovanej so striebornou (C122) pôsobí až úchvatne. Fialová je zdrojom inšpirácie a tvorivosti, a preto je jej použitie žiadané na stenách v ateliéri. Dobre sa uplatňuje svetlo a sýto fialový odtieň (C109 + C111) spoločne so sivým (C123). V prestížnych interiéroch v kombinácii s chrómom, sklom či zlatými doplnkami dodá pocit luxusu a výnimočnosti.

Neutrálne farby – biela a sivá uvoľňujú stres. V obývacej izbe pomôžu nájsť pokoj a rovnováhu. V spálni tieto odtiene upokoja myseľ a pomôžu zaspať. Neutrálne farby podporujú relaxáciu, takže vďaka ich použitiu v kancelárii nedochádza k rozptyľovaniu, ale ku koncentrácii myšlienok. V priestoroch menej náročných na oter ako napríklad spálňa, obývacie izby, pracovne, atď, je možné použiť PCI Multitop® Classic a pre miesta vyžadujúce mechanickú odolnosť a čistiteľnosť (vodou) ako napríklad kuchyne či chodby PCI Multitop® Premium. Vhodnými bytovými doplnkami v oficiálnych priestoroch sú lesklé biele kovy či kontrastný čierny mramor. V ostatných interiéroch je možné voliť už výrazne nápaditejšie kompozície.

Pri výbere farieb do interiérov je dobré riadiť sa osobnými pocitmi a individuálnym pôsobením tej danej farby/odtieňa. Napriek tomu sa radšej vyvarujte intenzívnym farbám na veľkých plochách. Rozumné je voliť skôr jemnejšie tóny kompenzované výraznými doplnkami menších veľkostí.

Vďaka špeciálnemu vizualizačnému programu zhotovujeme grafické návrhy farebného riešenia. Tu si každý môže vyskúšať veľké množstvo farebných variácií materiálov PCI.

Viac informácií na www.pci-sk.sk, www.fasadnestudio.sk.

Autor: Ing. Margit Petříčková
Foto: Archív spoločnosti

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama