Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Pekná omietka svojpomocne – ako to dosiahnuť?

Zverejnené: 15. 8. 2019

Omietky sú jedným z kľúčových prvkov každej stavby, pretože pomáhajú dotvárať nielen estetický vzhľad stavby, ale tvoria tiež základ pre obklady alebo inú finálnu povrchovú úpravu. Dlhodobo tak musia zostať dostatočne mechanicky odolné.

Pri svojpomocnej realizácii stavebníci musia riešiť nielen pracovný postup, ale tiež prípravu maltového postreku (špric). Či už omietky, tak postrek je možné realizovať napríklad pomocou obľúbeného maltového pojiva Multibat PLUS. Oproti tradičnému haseniu vápna a jeho následnému miešaniu s pieskom, cementom a vodou sa príprava zmesi značne zjednoduší a čo viac, budeme mať istotu, že je pripravená správne. To je pre realizáciu bez predchádzajúcich skúseností z praxe podstatné. Pokiaľ nám malta na stene nedrží, môžeme vylúčiť jej chybné zloženie a hľadať dôvody v zle pripravenom podklade (nesúdržnosť, prach...) alebo v našej nedostatočnej zručnosti. Nie je sa ale čoho obávať, nahadzovanie malty vyrobenej z Multibatu PLUS ide veľmi dobre od ruky po niekoľkých minútach aj laikovi.

Čo všetko budem potrebovať

Z materiálu na maltu iba piesok, maltové pojivo Multibat PLUS a vodu. Množstvo piesku sa stanoví podľa priemernej hrúbky omietky a omietanej plochy. Vhodný je jemný piesok frakcie 0/4, ktorý sa využíva okrem iného tiež na detských pieskoviskách (vlhký je lepivý). Kubík piesku podľa obsiahnutej vlhkosti váži zvyčajne niečo medzi 1 500 až 1 700 kilogramami. Na každých 150 kg piesku počítajte do omietky s 25 kg Multibatu PLUS. Na postrek je hmotnostný pomer 2 kg piesku ku 1 kg Multibatu PLUS, spotreba zhruba 5 až 10 kg/m2.

Ďalej je potrebné obstarať si dostatočné množstvo omietnikov a prípadne tiež ukončovacích omietkových profilov. Z náradia počítajte minimálne s miešačkou, lopatou, gumovými vedierkami, lyžicou, sťahovacou lištou, murárskym špagátom, vodováhou a olovnicou. Na väčšie plochy sa určite hodí tiež stavebný fúrik, na ostenie sa hodia latky a skoby. Nezabúdajte na ochranné okuliare a rukavice.

Čo keď je potrebné niečo domurovať

Ak potrebujeme zamurovať pôvodný otvor alebo vymurovať novú priečku, pripravíme si maltu zmiešaním Multibatu PLUS a piesku v pomere 1 : 4,5. Do miešačky pridáme vodu do požadovanej konzistencie, zvyčajne 15 litrov na 25 kg Multibatu PLUS. Dávka vody je závislá na vlhkosti piesku a konzistencii, ktorú chceme dosiahnuť. Celú zmes miešame minimálne 3 minúty.

Maltu nanášame medzi vrstvy staviva v hrúbke 10–15 mm. Jednotlivé kusy stavív do malty zatlačíme a zrovnáme do požadovanej roviny. Pri tenkovrstvom murovaní sa na maltu zakladá iba prvý rad muriva, ďalšie rady sa lepšia stavebným lepidlom.

Natiahnutá elektroinštalácia pred omietaním
Natiahnutá elektroinštalácia pred omietaním

Príprava múra

Predpokladom pre kvalitné a pevné omietky je ich dobré spojenie s podkladom. Tj. povrch musí byť homogénny, dostatočne únosný (nesmie sa drviť) a zbavený prachových nečistôt. Ak nevadí voda, môžeme osekané múry umyť wapkou. Pred samotným omietaním musia byť zhotovené hrubé inštalácie vody, elektriny, plynu atď. Musia byť osadené okná a zárubne (pokiaľ nepočítame s obložkami). V nasledujúcej fáze musia byť už okná zakryté PE fóliou, pokiaľ ste tak neučinili pre búraním alebo omietane nový múr, urobte tak.

Špricovanie povrchu

Trvalé spojenie omietky s podkladom je dosiahnuté pomocou postreku (tzv. „špricu”). Maltu pripravíme zmiešaním Multibatu PLUS a piesku v pomere 1 : 2. Do miešačky prilejeme vodu do požadovanej konzistencie. Špric musí byť tekutý, aby bola práca čo najjednoduchšia. Nanášanie sa vykonáva na mierne navlhčený múr pomocou fanky a vyžaduje si získanie určitej zručnosti. Počítajte s tým, že zo začiatku veľa materiálu skončí na zemi. Zem teda pred špricovaním dôkladne zbavte prachu a pevných nečistôt, spadnutý materiál je možné potom priebežne sťahovať lopatou, premiešať v miešačke a znovu použiť.

Príprava pred omietaním

Ešte než sa začne omietať, je potrebné osadiť na steny a nadpražie okien aj dverí omietniky. Omietniky sa osádzajú najskôr v rohoch a to na terče z malty. Musia byť vyrovnané zvisle a rešpektovať nerovnosti omietaným stien tak, aby po omietnutí zostali rovné steny zvierajúce pravé uhly. Podľa dĺžky laty sa nakoniec pomocou lanka doplnia na steny ďalšie medziľahlé omietky. Okolo ostenia sa inštalujú výdrevy.

Zrovnané pásy s omietnikmi, medzi ktoré sa nahadzuje malta a ktoré slúžia ako vôdzky pre sťahovanie latiek
Zrovnané pásy s omietnikmi, medzi ktoré sa nahadzuje malta a ktoré slúžia ako vôdzky pre sťahovanie latiek

Omietanie

Maltu pripravíme zmiešaním Multibatu PLUS a piesku v pomere 1 : 6. Do miešačky pridáme vodu do požadovanej konzistencie, obvykle 20 litrov na 25 kg Multibatu PLUS. Dávka vody je závislá na vlhkosti piesku a konzistencii, ktorú chceme dosiahnuť. Celú zmes miešame minimálne 3 minúty.

Najskôr je dobré začať omietaním ostenia okolo okien a dverí. Nasleduje omietaní stien, ktoré sa vykonáva odspodu po jednotlivých pásoch vytvorených pomocou omietnikov. Maltu priebežne zrovnávame (opäť zospodu) pomocou sťahovacej laty. V jednom pracovnom cykle je možné vykonať omietku v maximálnej hrúbke 20 mm. Pokiaľ je potrebné naniesť väčšiu hrúbku omietky, spravíme to vo viacerých pracovných operáciách. Čerstvo spravenú omietku je potrebné chrániť pred rýchlym vyschnutím, mrazom a ďalšími nepriaznivými vplyvmi. Vhodné je niekoľko dní nevetrať a zamedziť prievanu.

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama