Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Pôsobivý návrat ISH 2023. Väčšina pozornosti smerovala na úspory energie

Zverejnené: 15. 5. 2023

Po štvorročnej odmlke sa opäť konal vo Frankfurte nad Mohanom medzinárodný veľtrh ISH. Prekonal očakávania a podarilo sa mu osláviť pôsobivý návrat. Čísla hovoria za všetko: predstavilo sa na ňom 2 025 vystavovateľov z 54 krajín a na ich novinky sa prišlo pozrieť 153 734 návštevníkov, z ktorých 44 % prišlo zo zahraničia.

Medzi nepreberným množstvom noviniek, ktoré na ISH bolo možné vidieť, nás bezpochyby zaujala kúpeľňa budúcnosti. Foto: Hansgrohe SE

Na veľtrh ISH sme sa za redakciu Stavebníctvo a interiér tiež vypravili a radi by sme sa o svoje zážitky s vami podelili. Už pri príchode nás príjemne potešil bezproblémový vjazd do areálu a bezplatné parkovanie pre novinárov priamo v centre diania. Od parkoviska to bolo iba kúsok do tlačového centra. Tu sme sa občerstvili, načítali si aplikáciu, ktorá obsahovala katalóg vystavovateľov, ich presné umiestnenie v halách, sprievodné programy, informácie o ocenených výrobkoch atď. Skrátka sme v nej našli všetko potrebné pre ľahkú orientáciu na veľkom výstavisku. Navyše odpadla potreba nosiť so sebou ťažký papierový katalóg. Super pomoc a palec hore pre organizátorov! Aj tak nás čakali náročné dni a stihli sme menej, než sme si naplánovali.

Kuchyne a kúpeľne

Firma Hansgrohe SE predviedla svoje značky AXOR a hansgrohe. Hansgrohe Group predstavuje vedúceho lídra v oblasti inovácií, dizajnu a kvality v oblasti kúpeľní a kuchýň. Od roku 1901, kedy bola založená, sa môže pochváliť množstvom prvenstiev vo svojom obore. Len v posledných päťdesiatich rokoch získala viac než 700 cien za dizajn. Navyše dbá na úsporu vody a energií u spŕch a batérií, pričom sa zaviazala od roku 2030 vyrábať len také výrobky, ktoré budú spĺňať kritérium ohľaduplnosti na životné prostredie. Medzi veľkým množstvom vystavených noviniek nás jednoznačne zaujala kúpeľňa budúcnosti. Zaujímavým spôsobom poňal tento vystavovateľ aj motto „Udržateľnosť”, kedy celý stánok bol postavený z materiálov, ktoré budú môcť byť znovu využité.

V hale bola aj VILLEROY & BOCH AG. Na trhu je značka už od roku 1748 a na ISH oslávila neuveriteľných 275 rokov. Vane oválnych tvarov, ratanový nábytok, motívy cudzokrajných zvierat a rastlín – spojenie človeka s prírodou. Takto na nás prehovárala táto značka.

Vane oválnych tvarov, ratanový nábytok, motívy cudzokrajných zvierat a rastlín – spojenie človeka s prírodou. Tak to bola značka VILLEROY & BOCH AG. Foto: Helena Hejhálková
Vane oválnych tvarov, ratanový nábytok, motívy cudzokrajných zvierat a rastlín – spojenie človeka s prírodou. Tak to bola značka VILLEROY & BOCH AG. Foto: Helena Hejhálková

Zaujímavé expozície kúpeľní, hygienických priestorov a vybavení mali aj firmy Alca Group a.s., Duravit AG, GEBERIT, KALDEWEI, KERMI, TECE.

Vetranie a vzduchotechnika

Pri našej návšteve sme sa zastavili na stánkoch AIRFLOW Luftechnik GmbH (firma prezentovala napr. DUPLEXbase, DUPLEX Vent S 1000 a DUPLEX Vent 900) či 2VV s.r.o. Spoločnosť 2VV s.r.o. je českou firmou. Sídli v Pardubiciach a jej doménou sú vzduchové clony, vykurovacie teplovzdušné jednotky, rekuperačné a vetracie jednotky. V súčasnej dobe pôsobí po celom svete a jej doménou sú vzduchové clony, vykurovacie teplovzdušné jednotky, rekuperačné a vetracie jednotky. V súčasnej dobe pôsobí po celom svete a prináša miliónom ľudí teplo a čerstvý vzduch.

Na veľtrhu sa prezentovala napríklad česká firma 2VV s.r.o. Foto: Helena Hejhálková
Na veľtrhu sa prezentovala napríklad česká firma 2VV s.r.o. Foto: Helena Hejhálková

Vykurovanie a ohrev vody

Najviac času sme strávili na stánku firmy Viessmann. Prehliadli sme si jej novinky, zúčastnili sa tlačovej konferencie. Viessmannu je venovaný samostatný článok, ktorý odkazujeme níže.

Spoločnosť Wilo predvádzala na svojom stánku obehové čerpadlá Wilo-Stratos GIGA2.0-1, Wilo-SiBoost Smart Helix VE či Wilo-DrainLift SANI-S. Napríklad veľmi efektívne čerpadlo Wilo-Stratos GIGA2.0-1 sa odporúča použiť vždy, keď je potrebné čerpať veľké objemy vody a do veľkých výšok.

Družstevné závody Dražice-Strojírna s.r.o., s ktorých výrobkami máme mimochodom dlhoročné skúsenosti, je známa nielen v Čechách a na Slovensku. Popri akumulačných nádržiach a zásobníkoch, vrátane inovácií s nimi spojených, firma ponúka v súčasnej dobe aj mnoho ucelených riešení. Napríklad kompletnú dodávku kľúčových komponentov pre fotovoltický ohrev vody. Z exponátov nás zaujal kombinovaný zásobník vody OKCE 125.1 NTR/HV 2,2 kW vybavený antikoróznou vrstvou nepodliehajúcou jamkovej korózii v prostredí tvrdej a chlórovanej vody a osadený suchým keramickým vykurovacím telesom.

Stánok Stiebel Eltron GmbH & Co. KG mal premiéru hneď s tromi výrobkami. Tepelné čerpadlo WPL-A 10/13 HK Premium, WPE-i 04-15 HKW 230 Premium a WPL-S 18-48 HK db 400 Premium. Typ WPL-A 10/13 HK Premium je kompaktné monoblokové tepelné čerpadlo vzduch-voda. Vhodné či už pre vykurovanie v zime, tak pre letné chladenie. Hodí sa aj do rekonštrukcií a to vďaka celoročnej prevádzke, kedy jeho výstupné teploty pre ohrev vody sú až 65 °C.

České firmy na ISH

Na veľtrhu sa prezentovali aj iné české firmy než vyššie uvedené. My sme sa zastavili na stánku firmy MINIB a.s. Tá ponúkala nový produktový rad MINIB Gaia – ekologické nízkoteplotné vykurovanie a chladenie.

Pod taktovkou CzechTrade sa za Českú republiku prezentovalo osem firiem, konkrétne AEROFLEX, akciová spoločnosť, FIRST Heating Systems s.r.o., Master Therm tepelné čerpadlá s.r.o., Merabell Technologies s.r.o., P.M.H. spoločnosť Deisgn s.r.o., Plast Brno, spol. s r.o., Thermona, spol. s r.o. a Xvent s.r.o.

Spoločnosť MINIB a.s. predstavila nový produktový rad MINIB Gaia – ekologické nízkoteplotné vykurovanie a chladenie. Foto: Helena Hejhálková
Spoločnosť MINIB a.s. predstavila nový produktový rad MINIB Gaia – ekologické nízkoteplotné vykurovanie a chladenie. Foto: Helena Hejhálková

Spoločenská diskusia

Celkom 2 025 vystavovateľov z 54 krajín obsadilo celý frankfurtský výstavný areál a predviedlo najnovšie trendy a vývojové smery v oblasti vykurovania, klimatizačnej a ventilačnej techniky, inteligentnej automatizácie domov a budov, ako aj moderného a udržateľného dizajnu kúpeľní a inovatívnej inštalačnej techniky. Väčšina pozornosti smerovala na úspory energie a na sebestačnosť, teda na tepelné čerpadlá, drevo, ako zdroj tepla a nové spôsoby skladovania energie. Na veľtrhu sa často diskutovalo o nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v odbore sanity, vykurovania a klimatizácie.

Ďalšou témou bolo starnutie populácie a s tým spojené požiadavky na bezpečnosť v kúpeľniach. S tým súvisia vhodné kúpeľne pre seniorov či osoby vyžadujúce starostlivosť. Záujem budili tiež ventilačné systémy a bezdotykové armatúry, ktoré bránia prenosu infekcie.

ISH pohľadom návštevníkov

Veľtrhu sa zúčastnilo takmer 154 000 návštevníkov, z toho 44 percent zo zahraničia. Miesto hlavných návštevníckych krajín zaujali po Nemecku, Holandsko, Taliansko, Francúzsko, Švajčiarsko, Belgicko, Čína, Veľká Británia, Poľsko, Rakúsko a Turecko.

„Veľtrh ISH splnil viac než len očakávania našich zákazníkov. Prišiel v pravý čas, aby čelil výzvam našej doby, ako je ochrana klímy a zabezpečenie dodávok. Priemysel predstavil hmatateľné riešenie pre súčasné politické požiadavky, aby z toho ťažil aj inštalačný obchod ako najsilnejšia skupina návštevníkov.”

Výhľad na časť výstaviska. Budúci veľtrh ISH sa bude konať od 17. do 21. marca 2025. Foto: Helena Hejhálková
Výhľad na časť výstaviska. Budúci veľtrh ISH sa bude konať od 17. do 21. marca 2025. Foto: Helena Hejhálková

Vysoký spoločensko-politický význam ISH bol podčiarknutý záujmom zaujímavých hostí a popredných politických predstaviteľov. Nemecká spolková ministerka pre bývanie, rozvoj miest a stavebníctva, Klara Geywitz, sa pri zahájení veľtrhu prihovárala za rozumné prechodné obdobia, sociálne tlmenie a otvorenosť technológiám pri realizácii prechodu na bezemisívne vykurovanie. Príležitosť navštíviť ISH si nenechala ujsť ani Stephanie Wüst, radná mestá Frankfurt a predsedníčka dozornej rady Messe Frankfurt.

Budúci veľtrh ISH sa bude konať od 17. do 21. marca 2025.

Čítajte tiež:

Autor: Helena Hejhálková
Foto: Viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama