Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Postaviť priečky z Ytongu rýchlo a bez starostí dokážete aj svojpomocne!

Zverejnené: 6. 6. 2023

Priečky z pórobetónu Ytong a vápennopieskových tvárnic Silka sú ideálnym materiálom na členenie vnútorných priestorov domu. Skvele sa dajú kombinovať, spoločnosť Xella ako ich výrobca má navyše v sortimente aj prefabrikované oblé priečky Ytong. Dobre sa s nimi pracuje, čo ocenia či už stavebníci preferujúci stavbu alebo rekonštrukciu svojpomocne, tak aj stavebné firmy realizujúce väčšie a výrazne náročnejšie objekty.

Spoločnosť Xella ku kvalitným a overeným výrobkom pridáva aj rozsiahlu ponuku služieb pred aj počas stavby. V prípade, že stavebník si nie je istý správnym stavebným postupom, môže využiť rozsiahly katalóg videí na YouTube kanáli Ytong, kde sa dozvie, ako pri murovaní priečok z Ytongu a Silky postupovať, čomu sa vyhnúť a na čo sa naopak sústrediť.

Priečkovky Ytong sú ľahké a jednoducho sa s nimi murujú presné steny

Predtým, než sa zameriame na potrebné nástroje, pripomeňme si hlavné charakteristiky priečok z pórobetónu Ytong. Každý, kto mal príležitosť pracovať s priečkovkami Ytong Klasik, potvrdí rýchlosť, presnosť a jednoduchosť, ktoré pri murovaní s týmito priečkovkami zažil. Významnou výhodou je aj samotný materiál – priečky z Ytongu majú rovnaké vlastnosti vo všetkých smeroch a navyše sú vyrobené z prírodných surovín, ktoré prispievajú k vytvoreniu príjemnej a zdravej klímy v dome. Jednoduchá rezateľnosť a možnosť úprav sú ďalšie výhody Ytongu. S bežnými nástrojmi môžete rýchlo a ľahko prispôsobiť jednotlivé priečkovky, pričom nie sú potrebné špeciálne rozmerové varianty. A propos náradie: priečkovka Ytong sa najlepšie reže s ručnou pílou na pórobetón. Po skončení práce určite oceníte minimum odpadu pri rezaní - okrem času ušetríte financie za likvidáciu odpadu.

Na čo si dať pozor pri murovaní priečky z Ytongu

Na začiatku murovania priečok je dôležité dbať na ich zvislosť. Pomocou vodováhy a ceruzky označte na nosnej stene obe hrany priečky. Pre správne uchytenie priečky vám budú nápomocné nerezové spojky muriva.

Tieto spojky môžete vtlačiť do nanášanej malty ložnej škáry nosného muriva a umiestniť tak, aby polovica spojky vyčnievala, alebo ich dodatočne pripevniť do muriva pomocou klincov s protikoróznou úpravou. Opäť sa uistite, že polovica spojky vyčnieva z muriva. Okrem zvislosti je tiež dôležité správne založenie prvého radu priečkovky. Tu vám na vyrovnanie prípadných nerovností pomôže vodováha a gumová palička.

Pri samotnom murovaní nanášajte murovaciu maltu po celej šírke priečkovky. Nezabudnite tiež na dilatačné medzery – medzi nosnou stenou a priečkou by mala byť táto medzera minimálne 10 mm široká. Rovnako by mal byť vytvorený pružný styk medzi horným radom priečok a stropom, kde by šírka medzery mala byť minimálne 20 mm. Na výplne môžete použiť minerálnu vlnu alebo montážnu penu.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama