Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Použitie dosiek OSB SUPERFINISH® ECO v interiéri

Zverejnené: 23. 3. 2009

Dosky OSB (Oriented Strands Board) – čiže dosky z veľkoplošných orientovaných triesok – získavajú stále väčšiu obľubu u spracovateľov, nielen ako nosný konštrukčný materiál, ale tiež ako pohľadový materiál so zaujímavým povrchom, vhodným pre využitie v interiéri.

Vyrábajú sa unikátnou technológiou - lepením kvalitných drevených triesok v troch na sebe navzájom kolmých vrstvách. Jedná sa o moderný kompozitný materiál s vysokým obsahom dreva (cca 95 %).

Vďaka svojim vynikajúcim mechanicko-fyzikálnym vlastnostiam sa používajú ako nosný konštrukčný materiál stavieb na báze dreva, predovšetkým na vonkajšie aj vnútorné steny, stropné konštrukcie, podlahy a strešné debnenie.

Pre svoj atraktívny vzhľad si však získavajú stále viac priaznivcov aj pri použití v interiéri. Nie sú to už iba veľtržné stánky, pódiá a zázemia pre jednorazové akcie alebo mobiliáre predajní. Uplatňujú sa stále viac v miestnostiach, ktoré svoju jedinečnú štruktúru, rustikalitu a farbu prírodného dreva zvýrazňujú a interiér tak dotvárajú.

OSB SUPERFINISH® ECO – lepené úplne bez formaldehydu

Pod týmto obchodným názvom uvádza jediný český výrobca OSB dosiek Kronospan Jihlava na trh dosky, ktoré sú pre interiérové použitie mimoriadne vhodné a to vzhľadom k obsahu formaldehydu. Sú vyrábané prevažne zo smrekového dreva z českých lesov a lepené výhradne s použitím bezformaldehydového živicového spojiva.

Vzhľad a povrchové úpravy

Dosky OSB SUPERFINISH® ECO sa vyrábajú z veľkoplošných triesok a svoj charakteristický vzhľad získavajú predovšetkým vďaka ich prevažujúcej smerovej orientácii v povrchových vrstvách. Lisovaním triesok sa získava kompaktná doska, ktorá na povrchu zobrazí triesky rôznych veľkostí a rôznych farebných odtieňoch prírodného dreva. Na trh sú dodávané dosky nebrúsené aj brúsené, ktoré sa charakterom svojho povrchu líšia na prvý pohľad. Nebrúsené dosky majú lesklý povrch spôsobený roztopenou živicou a hydrofobizujúcim parafínom.

Neobrúsená OSB doska
Neobrúsená OSB doska

Brúsené dosky majú jemnejší vzhľad, ako má nezbrúsená doska, priemerná veľkosť triesok sa brúsením zmenšuje a doska bez ďalšej povrchovej úpravy je zamatovo matná. Sortiment dosiek OSB SUPERFINISH® ECO zahŕňa celý rad formátov v hrúbkach 8–30 mm, v prevedení s rovnými hranami aj pero-drážkou.

Obrúsená OSB doska
Obrúsená OSB doska

Pre finálne povrchové úpravy dosiek OSB SUPERFINISH® ECO možno použiť rovnaké postupy ako pre smrekové drevo. Dosky sa môžu lakovať, olejovať alebo moriť v rôznych farebných odtieňoch, čím sa ich dizajnové uplatnenie ďalej rozširuje. Pokiaľ sa k ďalšej úprave používajú nebrúsené dosky, je pred nanášaním lakov a olejov vhodné dosky najskôr mierne prebrúsiť, aby sa narušila ochranná vrstva parafínu a živice na jednotlivých trieskach a náter lepšie priľnul.

Pri aplikácii ako pohľadové nástupné podlahové vrstvy je vhodné použiť dosky brúsené, s hranami na pero-drážku. Dosky odporúčame najskôr pretmeliť a až potom nanášať podlahové laky.

Vlastnosti dosiek OSB a výhody ich použitia

Medzi hlavné výhody použitia dosiek OSB SUPERFINISH® ECO v interiéri patrí:

  • vzhľad prírodného dreva,
  • zdravotná nezávadnosť,
  • jednoduché opracovanie bežnými truhlárskymi nástrojmi,
  • dostatočná únosnosť aj pre pre subtilné nosné interiérové prvky,
  • možnosť rôznych povrchových úprav,
  • možnosť použitia na hrubé aj čisté podlahy,
  • vysoká pružnosť materiálov,
  • veľkoplošný materiál pre steny alebo aj podhľady,
  • výrazný materiál pre zvýraznenie rôznych interiérových prvkov,
  • široký sortiment hrúbok aj formátov,
  • cenová dostupnosť.
Ukážky aplikácií OSB dosiek v interiéri z ateliéru akad. arch. Šimona Cabana
Autor: Jan Kníže
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama