Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Prečo denné svetlo? Koľko svetla je dosť?

Zverejnené: 26. 6. 2014

Dobré klimatické podmienky vo vnútri budov so štedrým prísunom denného svetla a čerstvého vzduchu sú kľúčom ku zdravým domácnostiam, kanceláriám, škôlkam a školám. Denné svetlo má významné antibakteriálne účinky, ovplyvňuje náš metabolizmus či psychické zdravie. Jeho pravidelný prísun funguje ako prevencia ľahších aj vážnejších zdravotných problémov. Zdravie a pohodlie budúcich užívateľov domu by malo byť prioritou pri každom projekte. Koľko svetla je teda dosť?

Minimálne množstvo denného svetla v budovách stanovuje a požaduje záväzná legislatíva v SR a týka sa ako aj denného osvetlenia, tak preslnenia obytnej miestnosti. Za komfortné množstvo denného svetla v obytných miestnostiach považujeme dosiahnutie činiteľa dennej osvetlenosti 5 % pri detských izbách a minimálne 3 % pri ostatných obytných miestnostiach. Táto hodnota zaručuje optimálne zrakové podmienky aj absenciu svietenia počas dňa v zimných mesiacoch.

Príklady oslnenia obývacej izby
Príklady oslnenia obývacej izby
Obývacia izba Odporúčané strešné okná Ďalšie možnosti
20 m² 3× MK08 2× SK08
25 m² 3× SK06 2× MK08 + 2× MK04

Špecifiká návrhu presvetlenia podkrovných priestorov

Pri návrhu presvetlenia podkrovných priestorov pomocou strešných okien je potrebné vziať do úvahy:

  • veľkosť a počet strešných okien, a týmto spôsobom definovať množstvo privedeného denného svetla;
  • rozmiestnenie strešných okien, ktoré určí rovnomernosť osvetlenia miestnosti;
  • výhľad, teda umiestnenie parapety tak, aby aj v sede bolo vidieť von.

Často sa pri riešení návrhu strešných okien uchyľujeme k zjednodušujúcemu pravidlu 1/10 presklenej plochy voči ploche miestnosti. Splnením tohto parametra zaručíme oslnenie miestnosti, ale pre denné osvetlenie je potrebné zohľadniť aj rozloženie svetla – štítové okno obvykle nestačí! Je potrebné si uvedomiť, že fasádne okno ako jediný zdroj denného svetla nesplní požiadavku normy pri hlbších alebo širších podkrovných izbách. Takéto miestnosti je potrebné doplniť o strešné okno, aby sme naplnili požiadavku STN 73 0580-2 Denní osvětlení obytných budov na dostatečné denní osvětlení a jeho rovnoměrnost v posuzované místnosti.

Tiež pri použití trojskiel pri rekonštrukciách nesmieme zabudnúť na nižšiu priepustnosť svetla a je potrebné navrhnúť väčšiu presklenú plochu.

Strešné okno z interiéru
Strešné okno z interiéru

Pokiaľ si chceme overiť svoj návrh, či dosahuje požadovaných podmienok, môžeme využiť k simulácií program VELUX Daylight Visualizer.

Ako správne navrhnúť denné osvetlenie a zabrániť oslneniu?

Súhrnné informácie nájdete v odbornej sekcii na www.velux.cz/svetlo.

K dispozícii sú k stiahnutiu dokumenty a štúdie:

  • Denné svetlo – príručka o dennom svetle, navrhovanie a legislatívne požiadavky z pohľadu strešných okien.
  • Posúdenie denného osvetlenia miestnosti.

Fakty ku strešným oknám

Strešné okná poskytujú za rovnakých podmienok najmenej dvakrát viac svetla, než zvislé okná rovnakých rozmerov, a trikrát viac svetla, než vikiere rovnakých rozmerov. Strešné okno ďalej umožňuje väčšiu variáciu intenzity osvetlenia, čo zvyšuje vizuálnu zaujímavosť miestnosti. Ďalej je zrejmé, že strešné okná zabezpečujú vyšší jas stien, než okná vo vikieri a fasádne okná, čo vedie k jemnejšiemu prechodu medzi vysokým jasom okennej výplne a susedným múrom a znižuje tak riziko oslnenia.

Príklady oslnenia detskej izby
Príklady oslnenia detskej izby
Detská izba Odporúčané strešné okná Ďalšie možnosti
12 m² 2× MK08 2× MK06 + 2× MK35
15 m² 3× MK06 2× MK08 + 2× MK35

Nová generácia strešných okien VELUX

Spoločnosť VELUX tento rok v apríli uviedla na český trh Novú generáciu strešných okien VELUX v ucelenej ponuke troch výrobkových radov: Standard, Standard Plus a Premium. Nová generácia strešných okien VELUX prichádza s množstvom inovácií a vylepšených vlastností, a ponúka tak viac denného svetla a zdravšie vnútorné prostredie, jednoduché a pohodlné ovládanie a vynikajúcu energetickú bilanciu. Strešné okná majú užší rám aj krídlo a subtílnejšiu ventilačnú klapku v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Výsledkom je až o 10 % väčšia presklená plocha, ktorá prepustí do miestnosti viac denného svetla a umožní tiež lepšie využiť energiu z pasívnych solárnych ziskov. Spoločnosť VELUX tak opäť vyšla v ústrety požiadavkám zákazníkov na zdravšie a pohodlnejšie užívanie podkrovných priestorov.

Autor: Archiv firmy VELUX
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama