Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Predokenné rolety v bytových a panelových domoch

Zverejnené: 9. 12. 2019

Mnohí váhajú a pýtajú sa, či sú predokenné rolety vhodné aj do bytových či panelových domov. Odpoveď je jasná – áno. Ak neveríte, prečítajte si skutočný príbeh nájomníkov SVJ Vyžlovská 2242-44 z Prahy.

Dom sa skladá z troch vchodov a je orientovaný na sever / juh. Všetky garsónky sú bez lodžií a s oknami na juh, a tak sú ich byty vystavené skoro celý deň slnku. A viete si predstaviť, aká sa za oknami počas jasného dňa vytvorí teplota? Síce medzi nami sú jedinci, ktorým teploty okolo 30 ° C v miestnosti vyhovujú, ale väčšina z nás túži po teplotách priaznivejších. Čo teda robiť?

Aké máme riešenie?

Vnútorným zatienením teplotu znížime len veľmi málo. Riešením však môže byť klimatizácia. Je však finančne drahšia už pri obstaraní, ale hlavne pri prevádzke. Navyše je jej vplyv na ľudský organizmus minimálne diskutabilný. Ďaleko efektívnejším a lacnejším riešením sú predokenné rolety, ktoré sú stále populárnejšie pre svoje kombinované výhody. Pre túto možnosť sa rozhodli aj nájomníci spomínaných domov v Prahe a rozhodne toho neľutujú.

Názory nájomníkov pred, počas a po inštalácií predokenných roliet

Opýtali sme sa na názor jednej z nájomníčok, pani Heleny Beckovej, ktorá nám povedala toto:

„"Som šťastná obyvateľka dvojgarsónky v dome na Vyžlovskej ul. 2244. Má to jeden háčik, byt je v piatom poschodí, okná takmer na juh a nič ich netieni. Prečo to má háčik? Pretože tam jednoducho zhruba od 11 hod. celý deň praží slniečko a leto teda bývalo dosť príšerné. Vonku cez 30 ° C v byte sa teplota blížila tiež k 30 ° C a ani v noci byt nevychladol. Našťastie chodím ešte do práce, ale predstava, že až prestanem, budem v tejto horúčave v lete tráviť svoj deň, bola dosť príšerná. A to môžem byť rada, že bývam "len" na piatom poschodí. Aká horúčava teda musí byť v bytoch pod strechou!"

ďalej rozpráva svoj príbeh: "Keď sa chystala revitalizácia celého domu a padol návrh dať na všetky garsónky v dome vonkajšie sťahovacie rolety, bola som samozrejme za toto riešenie. Predsedovi samosprávy sa podarilo tento návrh presadiť na členskej schôdzi a my, obyvatelia garsóniek, sme sa mohli začať tešiť. Niekto si ponechal len základné spúšťanie roliet, niekto si priplatil za diaľkové ovládanie, niekto chcel časový spínač a ja som sa rozhodla pre slnečné čidlo. Za tento luxus som si veľmi rada priplatila. Revitalizácia domu končila na jeseň, ale už som sa tešila na budúce leto. Leto prišlo a bolo výborné, byt odtienený, horúčava ma už netrápila. V byte je dnes príjemne v každom ročnom období a rolety prídu vhod aj v noci, šup s nimi dole, nádherná tma a tichá noc. Proste luxus, o ktorom sa mi snáď ani vo sne nesnívalo."

Podľa vyjadrenia ďalšieho z nájomníkov, pána Ferdinanda Müllera, prebehla celá akcia zo strany dodávateľa úplne bez problémov. Vysoko hodnotil najmä aktivitu príslušných zamestnancov a to nielen v obchodnej a montážnej rovine, ale aj po ľudskej stránke. Profesionalita v odvedenej práci je pre firmu samozrejmosťou, ale vcítenie sa do zákazníka, ktorému počas montáže zasahujete do súkromia, oddeľuje obyčajné firmy od tých špičkových.

Ako to všetko začalo

Celé to začal predseda SVJ, pán Jaroslav Zamazal, ktorý si uvedomoval, že najväčším problémom ľudí v garsónkach s oknami na juh je vysoká teplota a nájomníkom nezostávala iná možnosť, než vetranie cez otvorené dvere do chodby. Zisťovala sa cena roliet a žalúzií s bočným vedením, ale s ohľadom na možné problémy s vetrom a cenou vyhrali rolety. Keďže bola plánovaná revitalizácia objektu vrátane zateplenia fasády, rozhodlo sa SVJ obe akcie spojiť. Inštalácia roliet prebehla počas 3 dní s výnimkou dvoch nájomníkov, ktorí požiadali o individuálne termín.

Základné informácie k revitalizácii objektu:

Na garsónkach bude pred okná osadená vonkajšia predokenná roleta. Tá bude v prevedení vsadenom do zatepleného okenného otvoru s viditeľným kastlíkom v rozmere 140/140 mm (zvnútra nebude cez rám okna vidieť, iba pri otvorenom okne bude jeho časť viditeľná). Rolety nie je potrebné vzhľadom na vietor vyťahovať a celkovo sú menšie ako žalúzie. Roleta bude s motorickým ovládaním napojeným z najbližšej zásuvky v byte. Je možné si priplatiť (už však každý jednotlivec) za prevedenie s diaľkovým ovládaním, ktorým potom možno ovládať rolety zvlášť aj skupinovo. Základné prevedenie hradené z fondu DZOI bude s ovládačom na stene vedľa okna. Rolety výrazne zamedzia prehrievaniu garsóniek v letnom období, kde sú okná na južnej fasáde bez zatienenia lodžií).

O predokenných roletách

Predokenné rolety plnia hneď niekoľko funkcií. Váš byt zatienia a zabránia tak nielen zvedavým pohľadom, ktoré narušujú Váš pocit pokoja a bezpečia, ale aj slnečnému svitu, ktorý robil z vašej izby saunu. Pri stiahnutej rolete vzniká navyše medzi oknom a roletou vzduchová medzera. To tiež zabraňuje prehriatiu interiéru v lete a únikom tepla v zime.

Ďalšou výhodou je minimalizácia prenikajúceho hluku zvonku, vďaka čomu sa môžete spoľahnúť na pokojný spánok v tichu a tme. Obyvatelia bytov na prízemí a nižších poschodiach ocenia prínos vonkajších roliet z hľadiska ochrany proti násilnému vniknutiu. Stiahnuté rolety vám doprajú komfort otvorených okien aj v noci a v období dovolenky.

Predokenné rolety sú vyrábané v mnohých variantoch aj odtieňoch. Možno nimi vybaviť prakticky každé okno. Ovládanie roliet je buď ručné, alebo elektromotorové. Medzi príslušenstvom nájdete napríklad aj takú delikatesu, akou je snímač slnečného svitu, ktorý zaistí stiahnutie roliet v čase vašej neprítomnosti.

Na záver

Sme radi, že sme vám mohli sprostredkovať skúsenosti zo skutočného života nájomníkov a poskytnúť vám tak inšpiráciu pri riešení podobných problémov.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama