Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Predokenná roleta a jej využitie

Zverejnené: 3. 10. 2019

Úžitkovú aj estetickú funkciu akéhokoľvek kvalitného okna naplní až správne zvolený tieniaci prvok. Výnimočné postavenie má roleta. Tá počas dňa tieni slnečné žiarenie a v noci zabezpečuje intimitu bez pohľadov zvonku. O triedu zvýši tepelnú izoláciu okna. Plní aj funkciu zvukovej izolácie a tiež bezpečnostného prvku, ktorý predlžuje čas pri násilnom vlámaní oknom. Roleta navyše dodáva každému domu jedinečný a osobitý vzhľad.

Predokenná roleta je konštrukčne dobre premyslený a rokmi overený prvok s celým radom priaznivých vlastností. Aby sme čo najlepšie využili všetky jej možnosti, je vhodné roletám venovať pozornosť už vo fáze prípravy novostavby či vo fáze plánovania výmeny okien na staršej stavbe, často spojené so zateplením domu.

Elegancia, ticho, ochrana a bezpečie

Nie je vhodnejší prvok, s ktorým je možné prepojiť a zavŕšiť krásu, funkciu a bezpečnosť celej okennej zostavy, ako je predokenná roleta. Tá sa dnes dokonca aj v našej krajine stáva tradíciou, aj keď „zatiaľ” hlavne preto, že plní dôležitú letnú chladiacu funkciu, ktorú tepelná izolácia domu, akokoľvek hrubá, nezaručuje.

Na úvodnej fotografii, ktorá ukazuje realizáciu predokenných roliet od spoločnosti Building Plastics ČR, s.r.o., je možné dobre demonštrovať aj jej ďalšie užitočné a žiadané role. Vidíme, že roletová kazeta v nadpraží okna, v ktorej je umiestnený navíjací hriadeľ rolety a rovnako aj vodiace lišty rolety v obidvoch osteniach každého okna, sú dokonale skryté pod fasádnym keramickým obkladom. Toto riešenie pôsobí nielen jednoducho a elegantne, ale prináša aj ďalšie hodnoty.

Ochrana a bezpečie

Predokenné rolety síce normy nezaraďujú medzi bezpečnostné prvky budovy, avšak prípadných nezvaných hostí zatiahnutá roleta určite odradí. Jedná sa o ďalšiu prekážku, ktorú musí tzv. votrelec prekonať. Rolety s elektrickým ovládaním navyše prakticky nie je možné nadvihnúť. Ešte vyšší štandard bezpečnosti predstavujú pevné závesy, ktoré sa dávajú k niektorým typom motorov alebo na vyžiadanie.

Ďalšou cestou je priobjednať k rolete automatický zámok; roleta sa po uzavretí sama automaticky zamkne do vodiacich líšt. K roletám s manuálnym ovládaním je možné potom prikúpiť klasický mechanický zámok, kedy kľúčom uzamknete roletu do vodiacich líšt.

V prípade neprítomnosti obyvateľov domu, napr. počas dovolenky, je možné pomocou diaľkového ovládača so spínacími hodinami naprogramovať pohyb vonkajších roliet. Váš domov bude vďaka pohybu sťahovacích vonkajších roliet pôsobiť obývane.

Ďalšiu službu zaistí integrovaná sieť, vďaka ktorej neprenikne predokennými roletami ani otravný hmyz.

Ticho a intimita

Rôzne testy ukazujú, že hluk, ktorý vytvárajú členovia domácnosti počas dňa – napríklad hrajúce sa deti v detskej izbe, gazdinka v kuchyni alebo druhý rodič v dielni či pri inom pracovnom nasadení v domácnosti – nepôsobí väčšinou rušivo, ak sa neodohráva v noci.

Zato dopravný hluk a zvuky z ulice sú častým problémom, ktorý ľudia riešia. Pôsobí neustále – počas celého dňa aj noci, 365 dní v roku. Súčasťou riešenia je predokenná roleta, ktorá nám umožňuje tento hluk účinne znížiť. Podstatnú rolu v tom hrajú lamely rolety, ktoré sú vyplnené PUR penou. Pena účinne tlmí zvukové vlny, zatiaľ, čo geometrie hliníkových lamiel neumožňujú rezonanciu v oblasti zvyčajných zvukových kmitočtov.

Ochrana pred zimou a pred teplom

Ide o dôležitú službu, ktorá bola v minulosti podceňovaná (na Slovensku je často podceňovaná ešte aj teraz).

Energetickú funkciu stiahnutej vonkajšej rolety je možné zhrnúť do dvoch častí:

• ochrana pred stratami tepla, hlavne počas zimných nocí,
• ochrana pred prebytkami tepla zo slnečného žiarenia počas letných dní.

Stiahnutá vonkajšia roleta zlepší o triedu tepelnú izoláciu okna, vyjadrenú súčiniteľom prechodu tepla UW. Inými slovami okno s izolačným dvojsklom a stiahnutou roletou má približne rovnaký súčiniteľ prechodu tepla UW ako okno s trojsklom a teda aj zodpovedajúci tepelnoizolačný účinok, ktorý sa prejavuje nižšími stratami tepla počas studených zimných nocí.

Najviac nápadný je účinok stiahnutej rolety naopak počas letných slnečných dní. Roleta nevpustí do vnútra slnečné žiarenie, tzn. ani jeho krátkovlnnú svetelnú, ani dlhovlnnú tepelnú zložku v celkovej intenzite až 1 000 W/m2. Bez tejto ochrany by sme hlavne v miestnosti so západne orientovanými oknami pociťovali výrazné horko.

Pomerne nový, aspoň v našej krajine, je poznatok [1], že bežné okno s izolačným dvojsklom alebo trojsklom, ktoré nie je orientované do severného azimutálneho kvadrandu, má vždy kladnú zimnú energetickú bilanciu počas tzv. vykurovacieho obdobia. To znamená, že viac tepla v podobe priameho aj rozptýleného slnečného žiarenia nimi počas zimných dní vnikne dovnútra, než koľko v noci unikne von.

Táto skutočnosť umožňuje veľkorysejšie plánovať okenné plochy, na úkor obvodového muriva, avšak vždy je potrebné počítať s vonkajšími roletami či iným tienením, ktoré energetickú bilanciu ešte vylepší a hlavne nás ušetrí pred letným prehrievaním interiéru.

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Minirol - príjemný chládok aj dostatok denného svetla
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: archív firmy Building Plastics ČR, s. r. o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama