Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Minirol: Príjemný chládok aj dostatok denného svetla

Zverejnené: 17. 9. 2019

V ponuke vonkajšej tieniacej techniky existuje výrobok, ktorý dokáže splniť zdanlivo nesplniteľné – dostatočne tieniť, zabrániť tak nielen prehrievaniu interiéru, ale aj pohľadom zvonku a súčasne prepustiť svetlo aj čerstvý vzduch. A to všetko bez toho, aby bol narušený výhľad von. Výrobok o ktorom je reč, sú screeny značky Minirol, vonkajšie látkové rolety, ktoré sú zároveň ochranou proti vetru, hmyzu, dažďu a prachu.

Pri správnom používaní predokenných screenových roliet je možné v miestnosti znížiť teplotu o tri až sedem stupňov Celzia. Tým obmedzíme alebo dokonca úplne prestaneme používať klimatizáciu.

Je známe, že prítomnosť slnečných lúčov (nielen) v interiéri je viac než žiaduca. Dostatok denného svetla má navyše priaznivý vplyv aj na našu psychiku, respektíve celkový zdravotný stav. Ako ale dosiahnuť toho, aby sme doma v lete udržiavali optimálnu, príjemnú teplotu a zároveň v miestnostiach nemali tmu?

Screenové clony Minirol sú vyrobené zo špeciálnej textílie navrhnutej tak, aby vo chvíli, kedy na ňu dopadne slnečný lúč, bola jeho časť absorbovaná, časť odrazená a časť prepustená, pričom pohlitovosť, odrazivosť a priepustnosť môžu byť voči sebe v rôznych pomeroch. Dostupné sú dva základné typy tkanín a síce Serge, ktorá je zložená zo sklených vlákien a Soltis z polyesterových vlákien. Obidva typy sú potiahnuté ochrannou PVC vrstvou, vďaka ktorým si uchovávajú dlhodobú farebnú stálosť a ďalej sa delia na ďalšie podtypy s rôznymi vlastnosťami. Najvyššiu ochranu pred prechádzajúcimi lúčmi poskytuje clona Soltis B92, ktorá neprepustí viditeľné, infračervené ani UV žiarenie. Všetky druhy screenov je možné dostať tiež v zatemňujúcom prevedení (Black Out), vhodným hlavne pre spálne.

Rovnako ako iné screenové rolety zabraňujú aj tieto pohľadom zvonku, avšak je cez nich vidieť von. Poskytnú vám teda úplné súkromie, zároveň však nestratíte kontakt s okolím.
Rovnako ako iné screenové rolety zabraňujú aj tieto pohľadom zvonku, avšak je cez nich vidieť von. Poskytnú vám teda úplné súkromie, zároveň však nestratíte kontakt s okolím.

Súkromie aj výhľad

Rovnako ako iné screenové rolety zabraňujú aj tieto pohľadom zvonku, avšak popri tom majú na rozdiel od ostatných jednu obrovskú výhodu – je cez nich vidieť von. Poskytnú vám teda skutočné súkromie, zároveň však nestratíte kontakt s okolím ani prehľad o tom, čo sa za oknami deje.

Clony Minirol sa inštalujú z vonkajšej strany okien a sú navrhnuté tak, aby svojim vzhľadom elegantne dopĺňali architektúru danej budovy. Všetky ich viditeľné diely sú dostupné v niekoľkých farebných prevedeniach, takže s fasádou môžu buď splývať, alebo ju naopak oživiť. Puzdrá, do ktorých sa rolety navíjajú, môžu byť skryté priamo vo fasáde či v roletovom preklade, alebo sa clony môžu rolovať do viditeľných boxov. Screenové rolety môžu zatieniť plochu o veľkosti až dvadsať metrov štvorcových, hodia sa preto na terasy, do zimných záhrad či pergol.

Možnosti ovládania

Rolety môžu byť ovládané buď manuálne pomocou kľučky alebo popruhu – čo je vhodnejšie hlavne u výrobkov menších až stredných rozmerov – alebo pomocou elektrického pohonu. Ten clonám zabezpečí dlhšiu životnosť a umožňuje ich prepojenie s prvkami inteligentnej domácnosti. Prostredníctvom telefónu, tabletu alebo počítača ich potom môžete mať pod kontrolou, nech už ste kdekoľvek. Ďalšou výhodou elektrického ovládania je možnosť vybaviť screeny slnečným, teplotným či veterným čidlom alebo programovateľným spínačom. Pri konkrétnych vonkajších podmienkach (alebo čase) sa tak rolety samé vytiahnu alebo naopak stiahnu dole, nemusíte sa teda obávať, že by napríklad počas veterného počasia došlo k ich poškodeniu.

Screenové clony Minirol sú vyrobené zo špeciálnej textílie navrhnutej tak, aby slnečný lúč čiastočne absorbovala, z časti odrazila a časť prepustila. Jednotlivé javy môžu byť voči sebe v rôznych pomeroch.
Screenové clony Minirol sú vyrobené zo špeciálnej textílie navrhnutej tak, aby slnečný lúč čiastočne absorbovala, z časti odrazila a časť prepustila. Jednotlivé javy môžu byť voči sebe v rôznych pomeroch.

Zníženie nákladov na chladenie

Zabrániť prehrievaniu interiéru je ekologickejším aj ekonomickejším variantom, ako dosiahnuť optimálnych vnútorných podmienok, než chladenie s pomocou klimatizácie. Pri správnom používaní predokenných screenových roliet je možné v miestnosti znížiť teplotu a tri až sedem stupňov Celzia, čím môžeme použitie klimatizácie výrazne obmedziť alebo ju dokonca úplne prestať využívať. Je možné tak výrazne ušetriť energiu potrebnú na ochladzovanie priestorov vo vnútri domu a tým pochopiteľne ušetriť aj náklady (ktoré bývajú až trikrát vyššie než náklady na vykurovanie). Podľa odborníkov by navyše rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nemal v letnom období prekročiť hranicu práve siedmich stupňov, takže sa nemusíme báť, že by v miestnosti bola teplota nižšia, než je pre naše zdravie bezpečné (čo práve v prípade klimatizácie nemusí byť zaručené, pretože ľudia majú často tendenciu chladiť viac, než je zdravé).

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Plastics ČR, s. r. o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama