Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Pri výbere strešnej krytiny je kľúčový sklon strechy. Nezabúdajte však ani na hmotnosť

Zverejnené: 17. 7. 2020

Vybrať tú pravú strešnú krytinu nie je len otázkou materiálu, profilu, farby a povrchovej úpravy. Či už opravujeme starší dom, alebo realizujeme novostavbu, je potrebné v prvom rade vychádzať zo sklonu a nosnosti strešnej konštrukcie. V článku si priblížime, ako sklon ovplyvňuje možnosti výberu pálenej krytiny, ktorá je na tento parameter najnáchylnejšia.

Väčšina investorov od strešnej krytiny očakáva nielen jej dlhú životnosť a odolnosť, ale tiež chce, aby na ňu bola radosť pozerať. Prečo je ale pre správny výber vhodnej strešnej krytiny potrebné poznať sklon strechy? Jednoducho preto, aby do nej nezatekalo.

Pri novostavbách sa stačí pozrieť do projektu alebo nám sklon strechy oznámi projektant. V prípade rekonštrukcií možno túto hodnotu zmerať rôznymi spôsobmi, ak sa uspokojíme s určitou odchýlkou, môžeme dokonca siahnuť po aplikácii v mobilnom telefóne. Ďalej sa ponúka sklonomer, ktorý zoženiete v bežných stavebninách, ale využiť môžeme aj obyčajný skladací alebo zvinovací meter a všetko dopočítať na kalkulačke. Pre sklon platí vzťah: sklon = asin (prevýšenie / dĺžka strechy). Pozor na to, že takto vypočítaný sklon strechy je vyjadrený v stupňoch (°) a nie v percentách (%). Tieto veličiny sa často zamieňajú (45 ° = 100%).

V interiéri môžeme využiť miest, kde je už stanovená "rovina". Sklon strechy v príklade sa vypočíta ako atan (63/77) = 39 °
V interiéri môžeme využiť miest, kde je už stanovená "rovina". Sklon strechy v príklade sa vypočíta ako atan (63/77) = 39 °

Ak je to možné, odporúčame meranie metrom aj sklonomerom vykonávať z dôvodu bezpečnosti z interiéru. Nezáleží pri tom, či sa jedná o obytnú miestnosť alebo povalu. V miestnosti sa meria priamo na podbití (sadrokartón alebo drevené podbitie), na povale na krokve.

Pozor na hmotnosť

Čo sa nosnosti týka, tak dnešné strešné konštrukcie sú navrhované s veľkorysými rezervami. V projekte sú však dimenzované pre konkrétnu krytinu a preto ak je krov navrhnutý pre pálenú krytinu, nemožno naň položiť ťažšiu betónovú krytinu. Najmä u starých striech by sme sa navýšením konštrukčnej hmotnosti mohli dostať až do fatálnych problémov. V opačnom prípade, teda pri zámene ťažšej krytiny za ľahšiu, väčšinou nebýva problém.

Na pálenú krytinu je potrebný minimálne 12° sklon

Ak preferujeme prírodné materiály, respektíve pálenú krytinu, tak odporúčaný sklon strechy má hodnotu na úrovni 20 až 40°. Obdobné hodnoty platia pre betónovú krytinu, výrazne menší sklon vyhovuje pre asfaltový šindel, plechovú či lepenkovú krytinu.

Konkrétny typ krytiny má vždy výrobcom určený minimálny bezpečný sklon, u ktorého nie sú potrebné žiadne ďalšie doplnkové opatrenia. Najnižšia hodnota, teda 22 °, stačí škridlám so spojitou vodnou drážkou. Túto krytinu vidíme často na bungalovoch, typovo sa jedná napríklad o tuzemské Stodo alebo Sambu. Bezpečný sklon 30 ° vyhovuje už väčšine výrobkov, ktoré disponujú prerušovanou vodnou drážkou; menovite typ Hranice alebo minimalistický model Figaro. Ešte o niečo väčší sklon vyžadujú bobrovky (30 °) a prejzy (40 °). Pri realizácii doplnkových opatrení - a dosiahnutí tesného alebo dokonca vodotesného podstrešia - možno krytinu pokladať na sklon až o 10 ° menší, než uvádza predpísaná hodnota. Niektorí zahraniční výrobcovia deklarujú možnosť pokládky pálených škridiel dokonca od 10 °. Čo sa druhého extrému týka, tak pokládka je možná aj na plochy so sklonom 90 ° (zvislé).

Pokrývačský sklonomer umožňuje meranie
sklonu strechy či už z exteriéru, tak aj z interiéru
Pokrývačský sklonomer umožňuje meranie sklonu strechy či už z exteriéru, tak aj z interiéru

Na záver ostáva výber povrchovej úpravy a farby

Pálené škridly sú dostupné v troch povrchových úpravách.

Bežné spracovanie ponúka prírodný odtieň a teda prirodzený finálny vzhľad krytiny. Výhodou je možná zmena farby spôsobená prírodnými podmienkami. Vzniká tak patina, pre ktorú si ľudia túto strešnú krytinu vyberajú. Ďalej je tu engoba, ktorá sa vyznačuje matným až pololesklým povrchom. Povrchová úprava engoba zaisťuje stálu farbu a minimalizuje množstvo usadenín, ktoré sa na škridlu prichytávajú. Poslednou možnosťou je glazúra, ktorá je považovaná za najvyšší stupeň povrchovej úpravy. Disponuje väčším množstvom sklovitých prímesí a odolnejšou ochrannou vrstvou než engoba. Glazúrovaná strešná krytina je lesklá a má veľmi luxusný vzhľad. Glazúry a engoby sa pritom vyrábajú v celej škále farieb.

Na záver

Ak si neviete rady, odporúčame sa obrátiť na niektorého z remeselníkov pôsobiacich v Cechu klampiarov, pokrývačov a tesárov Slovenskej republiky, ktorý pôsobí vo vašom regióne. Členstvo v tejto odborovej organizácii by malo byť tiež zárukou kvalitne a odborne vykonanej montáže.

Autor: Redakcia
Foto: Archív redakcie
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama